Facultățile nu sunt școli de meserii

Zilele astea s-a agitat în presă decanul Facultății de Litere din București, afirmând că facultatea nu e școală de meserii, să iasă cu o meserie din ea studentul.

Și așa e, și e o idee pe care încerc și eu să o transmit oamenilor. Nu e nevoie de facultate. De fapt, facultatea așa cum se face acum în România este o pierdere de vreme, nefiind un demers științific real, ci, cum bine spune domnul Emil Ionescu, transformând facultatea într-o postliceală eșuată.

Nu e corect. Ceea ce cred eu că ar trebui să se transmită în clar ar fi că oamenii trebuie să fie angajabili după ce termină liceul. Nu ar trebui să termini o facultate ca să fii contabil, ci cel mult un liceu economic. Nu ar trebui să termini facultatea de informatică pentru a putea lucra ca programator, ar trebui să ajungă un liceu de profil – și nici măcar ăla nu e necesar. De fapt, angajatorilor ar trebui să li se taie toate subvențiile pentru toate tipurile de absolvenți de facultate1)în același timp cu o tăiere a taxelor plătite la stat doar pentru că au avut tupeul să angajeze oameni.

Eu aș merge mai departe. Aș anula toate diplomele acordate între anul 2000 și 2019 (inclusiv). Aș închide facultățile vreme de jumătate de an (cât mai e până la următorul an școlar, și aș regândi criteriile de acceptare a studenților în facultăți. Aș păstra deschise doar câteva centre universitare, și numărul de studenți l-aș reduce la 5% din ce e azi – inclusiv să taie subiectele care sunt ținute de pamplezir gen „biblioteconomie”, „informatică economică” sau alte chestii similare. Aș transforma multe profile (inclusiv informatica) în școli postliceale de meserii.

Aș introduce din start un examen dur de intrare la facultate. Atât de dur încât un an de facultate să nu aibă mai mult de 30 de elevi. Și e ok, pentru că nu e cazul să facă toată lumea o facultate. Mai mult, aș concedia 90% din cadrele didactice în urma unor interviuri foarte dure de angajare pe post de profesori universitari. Pentru asta aș merge pe mâna unor absolvenți de facultăți din afară – români sau ne-români – pe care i-aș plăti la nivel înalt.

Fiecare din studenții admiși la facultate vor fi plătiți full-time cu două salarii medii pe lună – din care scazi procentual banii pe măsură ce învață mai prost. Dacă omul are o medie de 9 la examene, îi dai doar un salariu mediu. 8? Nu-i mai dai nimic. 7? Școala îl costă un salariu mediu pe lună, șamd. Da, dacă nu învață bine aduc bani de-acasă – și dacă renunță la facultate trebuie să plătească înapoi întreaga sumă.

Rolul facultății ar fi de a pătrunde, la nivel filosofic, în sferele înalte ale materiilor de studiat. Cu alte cuvinte, păstrăm în facultate numai chestiile cu adevărat grele. restul le mutăm în școli post-liceale.

Dacă facem lucrurile astea, atunci absolventul de facultate chiar va însemna ceva. Un doctor în vreo știință – apăi ăla e hard-core, nu-l atingi nici cu prăjina. În cinci ani facultățile românești o să fie cele mai căutate din lume, și noi o să ne uităm la restul europenilor ca la niște sălbatici și needucați.

Dar la noi nu se poate, pentru că trebuie să-i dăm un job de profesor universitar infractorului condamnat definitiv cu executare Adrian Năstase.

De zece ori mai bărbat decât Dragnea și Grindeanu la un loc.

NOTES   [ + ]

1. în același timp cu o tăiere a taxelor plătite la stat doar pentru că au avut tupeul să angajeze oameni

11 Replies to “Facultățile nu sunt școli de meserii”

 1. Gabi Miron

  Ăsta da plan de guvernare. Ne facem partid și în 2019 te propunem ministrul educației.

  Și lăsând gluma la o parte, ar fi fain de n-ai avea dreptate. Aproape că îmi e rușine cât de ușor am trecut prin facultate. Dar vorba aia „ e bine să ai școală, că nu știi când îți trebuie”

 2. Trimegistus

  Suna bine ideea ta desi nitel absolutista si absurda pe alocuri. Sunt satul sa fiu intrebat ce facultate am terminat si mai satul sa vad dezamagire si atitudine superioara atunci cand raspund ca dupa 12 ani de scoala am zis gata. Sa ne intelegem : nu sap santuri, la 25 am atins pragul de midle management. Succes !

 3. krossfire

  Tocmai s-au mai eliminat niscaiva specializari cu putini studenti si zero rezultate (de orice fel – angajari, cercetare, proiecte). Ce vrei tu se translateaza in ceea ce se voia scoala doctorala, dar….

 4. Dorin Lazăr

  Da, știu ce zici. Și eu pe la final mi-am dat seama că de fapt vorbesc de școală doctorală așa cum e construită intenția acum. Poate o reorganizare ceva mai dură ar fi nimerită pentru universități. Mai stau să mai judec un pic la treaba asta.

 5. krossfire

  E clar oricum ca sunt mult prea multe specializari pe care nu le poti justifica de nicio culoare (motiv pentru care pana si actualele guverne incep sa le inchida). Mai mult, avem o problema masiva cu cercetarea, dupa cum spunea si Mircea Miclea in recentul lui interviu de pe PressOne: cercetarea romaneasca nu “produce”. E cercetare de dragul dosarelor si a cercetarii. Nu o poti folosi pentru a face produse, nu e inclusa in studii cumparabile, nu ajuta nici industria privata (ca-s medicamente sau firme de IT) si nici statul. E un fel de exercitiu de imaginatie.

 6. Cristi

  Problema e ca nu iesi nici cu o meserie, dar nici nu prea vezi sferele alea inalte ale domeniilor tale de interes. Macar de ne-am hotari si am alege clar una din astea doua, fara rusine. Cine vrea meserie sau sfere se prinde repede de smecherie si ajunge singur acolo, asta daca nu descopera ca de fapt il pasioneaza altceva. Majoritatea nu invata nici cum sa scrie o lista de cumparaturi.
  Dar hei, azi am avut un examen pentru care m-am pregatit ~6 ore si de la care am iesit cu 9.5 dupa 20 de minute. Nici pierdere de timp nu se poate numi la nivelul asta, ca nu prea ai ce timp sa pierzi.
  Also, informatica economica, cercetare. I lol’d.

 7. rivi

  poate ca planul e putin exagerat, dar cu siguranta ar merge totul reorganizat, si cand zic totul ma refer inca din primii ani de scoala.

  Poate sistemul din State suna mai bine.

 8. Doxatul Dex

  Pai de ce sa nu fie scoala de meserii? Nu mi se pare ca ingineria sau medicina sau dreptul se pot invata la liceu. Trebuie cineva sa-i antreneze si pe mediocrii ca mine sa aiba o paine de mancat.

  Plus ca asta cu facultatile de top e SF. Stiam ca-ti plac SF-urile, dar mi-e greu sa vad elita romaniei concurand doar prin puterea mintii cu facultati care au laboratoare, telescoape, acceleratoare de particule, etc.

 9. krantz

  Să nu uiți să adaugi și condiția de legare de glie, astfel încît, după absolvire, niciunul din cei școliți hard-core să nu poată pleca unde or vedea cu ochii, doar să scape de restul mizeriilor din jur. Că altfel n-am făcut nimic.

 10. Doru Vlad

  Sunt o gramada de locuri unde ai nevoie macar de unul cu o vedere de ansamblu si capacitate de sintetizare, gen inginer printr-o fabrica de mobila sau ceva agronom pe la ceva plantatii. De ce ar avea nevoie oamenii astia de scoala aia atat de sintetizata pe care o doresti tu? Aia fac productie nu cercetare!
  Sunt o gramada de medici cu diplome obtinute dupa 2005 care sunt suficient de specialsti incat sa li se ofere locuri de munca in alte tari. De ce diplomele lor nu sunt bune?
  De ce anul 2000 e un punct terminus? E pe undeva un studiu care arata ca 1999 e anul cand inca mai era ceva calitate in sistemul unviersitar si dupa gata s-a dus totul?

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.