Falsul citat din Martin Schulz

Spectacolul #brexit (pentru că e un spectacol, dacă reușești să privești problema cu suficientă detașare) a dat câteva momente amuzante, și câteva momente care ar putea să-ți facă sângele să-ți fiarbă. Unul din aceste momente e cel în care Martin Schulz a afirmat că “Marea Britanie a călcat regulile. Nu e în spiritul UE ca mulțimea să îi decidă soarta“. Doar că Martin Schulz nu a afirmat niciodată asta.

Din fericire, mai există și jurnaliști în lumea asta, și unul din ei a făcut o investigație pe care a publicat-o în Le Monde. Sursa identificată pentru citat? Un site satiric nemțesc numit “Contra Magazin”, care semnează cu “Achtung Satire!” articolele. De-acolo a preluat informația un profesor lipsit de umor, eurosceptic, după care un amic italian care a fost citat pe un blog de mare circulație. Și gata. Ai o știre (citiți întreaga investigație în Le Monde).

Nu am avut nevoie de acea anchetă pentru a-mi da seama că e o minciună – singurul lucru pe care l-am cerut când am văzut minciuna asta publicată a fost să cer sursa discursului lui Martin Schulz. Din fericire trăim într-o lume în care se filmează și se consemnează foarte mult – și un astfel de discurs ar fi trebuit să apară undeva. Genul acesta de informație ar fi trebuit să apară în mult mai multe locuri cu dovezi mult mai credibile. Însă realizez că nu toată lumea are experiența mea de Internet și nu toată lumea poată să înțeleagă că lumea minte cu bună știință, și că social media ar putea fi redenumită Munchausen 2.0 fără nicio exagerare.

Înțeleg că utilizatorii de internet și de social-media în general sunt însă foarte naivi, și sunt foarte des utilizați ca mediu pentru propagarea minciunii. E foarte ușor să citești un articol și să-l și crezi – mai mult, când ți se dovedește că sursa ta e mincinoasă e foarte dificil să ignori ceea ce îți vine de acolo, pentru că deja ai adoptat ideea. Ceea ce trebuie totuși reamintit e că o minciună repetată foarte des devine adevăr1)învățătură sovietică, atribuită lui Lenin, deși nu găsesc sursa și o să investighez și eu la rândul meu – și social media a răspândit minciuna mult mai mult decât investigația care o demască.

Cam la fel cum lumea în continuare râde de faptul că UE neagă faptul că apa hidratează. Dar despre asta o să vorbim în următorul articol, pentru că ne lungim prea tare acum pentru cititorii de social media cu deficit de atenție. Ideea de reținut aici: se minte mult. Verificați sursele, verificați informațiile. Nu tot timpul e posibil, nu tot timpul aveți vreme să faceți asta, însă merită din când în când să vă selectați sursele pe baza a cât de multe minciuni propagă. Să vă trageți de mânecă prietenii când vă dau share la lucruri false – pentru că minciuna, chiar și convenabilă, rămâne o minciună.

Când rămân fără roșcate mă mut pe pisici ca maestru Damian. (sursa)
Când rămân fără roșcate mă mut pe pisici ca maestru Damian. (sursa)

NOTES   [ + ]

1. învățătură sovietică, atribuită lui Lenin, deși nu găsesc sursa și o să investighez și eu la rândul meu

One Reply to “Falsul citat din Martin Schulz”

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.