Un an fără piraterie

A trecut mai bine de un an de când m-am lăsat de piraterie. A început în momentul în care obosisem să tot caut cărți pe care voiam să le citesc, și să găsesc mereu zeci de opțiuni. A părut atunci un gest absurd și inutil. Și, mai ales, mi s-a urat să mă reapuc de piratat în vreo câteva zile dacă nu ore. A trecut un an, și nu am mai simțit nevoia.

Acum mai bine de un an puneam următorul tweet:

Era doar începutul. În aceeași zi am șters și melodiile și filmele de pe hard disk, și am rămas cu un hard-disk liber de un terra jumătate. Jocuri și software nu mai piratam de multă vreme, și în ziua de azi nu prea mai văd ce ai vrea să piratezi – și softul și jocurile sunt disponibile la prețuri decente și în România.

Am renunțat “cold turkey”, cum s-ar zice: fără niciun fel de perioadă de adaptare. Mai mult, chiar în ziua următoare am avut de mers până la Cluj cu trenul – o călătorie dureroasă, pentru că rămăsesem fără muzică și fără cărți, și credeam că nu o să rezist fără cele două pe un drum cu trenul de 8-9 ore.

Am descoperit două remedii atunci: podcast-urile (am downloadat rapid pe unde aveam semnal de Digi Welcome to Nightvale) și radio-ul, în mod special Radio România Actualități, aka postul de radio pe care îl plătim prin bugetul de stat. RRA este un post bun.

Cel mai greu a fost în primele zile, evident, pentru că nu eram pregătit pentru pasul ăsta. Pentru jocuri aveam Steam; am găsit pe Zonga toată muzica de care aveam nevoie cu excepția albumelor Katie Melua ( 🙁 ), și pentru filme, am început să studiez din ce în ce mai mult programele Tv românești. După care am descoperit că aveam în abonament și Digi-Film și HBO. Acum în cam fiecare seară studiez întâi și programul Tv, și aleg între un film pe Tv sau la cinema sau un episod din serialele cumpărate de pe Amazon.

Momentul inițial a fost mai greu, dar a fost așa un moment eliberator că mi l-aș dori repetat. Acum nu mă uit mai rar la filme, nu ascult mai puțină muzică, doar o fac altfel: legal. E o chestie pe care v-o recomand și vouă, cu toată căldura. Dealtfel, cu prima ocazie o să organizez o prezentare de o jumătate de oră despre cum să te lași de piraterie, și poate o să vă povestesc mai multe acolo.

În orice caz, cel mai dificil aspect a fost să suport oprobriul stârnit în inimile concetățenilor. Cele mai bune replici au fost deja șterse (am fost și amenințat pentru că m-am lăsat de piratat), însă au rămas cele mai “adânci” replici. O mică listă, de control:

 1. [favorita mea] Am fost acuzat că am ars biblioteca din Alexandria, că am tras înapoi progresul omenirii cu sute sau mii de ani.
 2. Mi s-a explicat că pirateria nu e furt (este, pentru că utilizezi niște chestii pe care X le-a produs și el nu dorește ca tu să le folosești fără acordul lui, dat pe o sumă de bani).
 3. Mi s-a spus că nu o să pot fără piraterie, și că sunt ipocrit, pentru că sigur piratez eu ceva, că nu se poate altfel.
 4. Zonga e nasol (nu e, și e din ce în ce mai fain).
 5. Radiouri online, adică Guerilla? (nu, Guerilla e(ra) varză).
 6. Înjurături. Nu pricep de ce, dar lumea m-a înjurat pentru că m-am lăsat de piratat. Unul din motivele pentru care am închis comentariile pe blog.
 7. Că nu-i înțeleg pe cei care au “foame de cultură”. Foamea asta se hrănește cu bani. Am explicat într-o altă postare cum “foamea de cultură” a omorât cultura românească. Nu, nu e “foame de cultură”, e piraterie, e hoție.

Și ar mai fi și altele.

Ideea rămâne cum am stabilit. Un an fără piraterie, și supraviețuiesc excelent, poate chiar mai bine. Voi?

Pirate and catgirl by RedRomanov
Pirate and catgirl by RedRomanov

12 Replies to “Un an fără piraterie”

 1. Pingback: Sinteza săptămânii 42 din 2014
 2. al.11

  Nu apar si nu boicotez pirateria, fiecare face cum vrea, dar referitor la articolul cu “foamea de cultura a omorat cultura romaneasca”, nu ai dreptate deloc. Exagerezi sa spui ca datorita pirateriei multi scriitori au falimentat. Cartile lor nu se vand nu din cauza pirateriei, ci pentru ca :
  1. lumea nu mai citeste carti, e un fenomen ce s-a manifestat de la inceputul aniilor 2000 de cand posturile TV s-au diversificat si odata cu cresterea numarului de utilizatori de internet. Omul de azi isi petrece mai mult timp in fata TV-ului sau pe internet sau pe telefonul mobil decat citind o carte.
  2.Depinde si de continutul cartilor aparute recent.
  Daca nu e ceva atractiv ca Harry Potter, Games of Thrones sau Codul lui Da Vinci, nu se vinde. Simplu. De astfel, lumea se orienteaza tot mai mult spre benzi desenate sau spre reviste pentru ca deh, trebuie sa citeasca ceva repede si sa-l termine repede, ceva care sa fie subtire cu un continut mic.
  Au trecut vremurile cand oamenii citeau orice carte din plictiseala. De asemenea, sunt ceva mai selectivi si pretentiosi in privinta continutului.

  Si daca te uiti peste site-urile de torrente, vei vedea ca in raport cu filmele si jocurile, cartile sunt extrem de rar accesate/descarcate.

 3. Dorin Lazăr

  @al.11: Eu zic că greșești. Într-adevăr, poate oamenii piratează mai puțin cărțile, dar asta e pentru că filmele sunt mai simplu de ‘atins’. Eu am dat exemplul cu cărți pentru că aveam un mesaj de transmis, însă exemplul cu filmele e suficient de simplu cât să îi vezi urmările acum. Ai un Netflix în România? Opțiuni: da/nu/nu știu. Mă rog.

  Revenind la ce spui tu acolo: crezi că literatura românească nu are chestii atractive? Să-ți dau un exemplu rapid, dar foarte rapid: bubulii lui Pavel Coruț. Pe vremea când lumea nu pirata tot ce ajungea la noi.

 4. Mihai

  Cat timp producatorul nu considera Romania piata si nu vine in intampinare ta nici tu nu esti obligat sa te supui cererilor lui (a caror target nu esti).

  Sa explic mai pe larg ce vrea sa zic pentru ca realizez cum suna ce am scris mai sus: Ai un joc pe steam care este 50 de euro, acest pret este pus pt vest. Rusii (si nu numai) au preturi preferentiale ca sa fie ok cu veniturile de acolo. Eu ca roman nu am pret preferential si nu o sa am localizare tocmai pentru ca nimeni nu considera ca Romania reprezinta o piata. Daca ei nu vor sa imi vanda produsul eu de ce sunt obligat sa ma supun unor costuri care presupun un efort financiar peste ce efort ar depune pentru acelas bun ceialti cumparatori?

  Ps: Nu pretind ca sunt etic si in pofida celor de mai sus am destule jocuri in biblioteca mea de Steam cumparate.

 5. Dorin Lazăr

  Dacă cineva nu vrea să îmi vândă mie, de ce să-i oblig? Dacă nu pot plăti prețul pe care îl cere, de ce să cumpăr? De ce să fur doar pentru că cineva nu vrea să-mi vândă și îmi pune un preț prea mare?

  Foarte bine că ai cumpărat jocuri pe Steam, Eu unul cumpăr de multă vreme, și și eu am o colecție mare. Până la urmă nu asta e important, ci faptul că chestiile de care ai nevoie le cumperi în mod rațional.

  Despre asta vorbesc.

 6. Marean

  Hai Dorin Lazar… Ca duci prea mult pirateria intr-o extrema.
  Suntem in secolul XXI-lea, crezi ca le pasa lor daca piratezi tu sau nu? De ce nu ai face-o? Sa cumperi un serial? Asta mi se pare chiar absurd! Daca nu serial nu este difuzat la TV la noi in tara de ce sa nu te uiti la el , pe internet, piratat. Daca Romania era gen SUA da, atunci nu cred ca era o problema, etic si normal ar fi fost ca toata lumea sa cumpere continului.
  Dar traind intr-o tara ca Romania de ce nu ai profita? Iar cu acei bani sa-i investesti.
  Ce piratezi (furi) tu nu reprezinta nici macar 0,0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000001% din ce se fura in tara asta.
  Asa ca de ce nu te-ai folosi de acest avantaj? De ce sa platesti ceva virtual in Romaia? So yeah, it’s pointless!

  Regards,
  Marean Distrugatoru!

 7. Marean

  Pai asta-i problema, de ce n-ai face-o?
  Orice film descarcat , carte , muzica ,joc etc. e un prilej foarte bun de a invata ceva chiar si un cuvant nou , o expresie , o morala cat si un bagaj de cunostinte. De ce ti-ai limita acest “drept” ? Atata timp cat nu se aplica nici macar o sanctiune si nimanui nu-i pasa de ce nu ai te-ai folosi de asta?
  Atata timp cat se dau fraude de sute de mii de euro de catre parlamentarii nostrii tu de ce ai incerca sa fii un “salvator de situatii” cumparand ceva virtual?

  Regards,
  Marean Distrugatoru!

 8. Marean

  Asa e, din cauza oamenilor rai ca mine lucrurile “merge” prost in Romania.
  Iar tu crocodilul35 , incerci sa “repari” situtatia economica si morala a ROMANIEI, oferind sfaturi despre cum ai omorat tu….. piratul din tine.
  Ce fericire :-)))((((

  P.S: De ce nu faci un poll .. sa vedem cati pirati ordinari sunt pe blog-ul tau.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.