Fiindcă vorbeam de lăcomie

un link care te pune pe gînduri:

Astfel, datele furnizate de Biroul european pentru statistică spun că jumătate din veniturile unui român se duc pe produse alimentare, alcool şi ţigări. Celelalte priorităţi financiare sunt, descrescător, îmbrăcămintea şi încălţămintea, cumpărarea de locuinţe, sănătatea şi ieşirile în oraş. Ultima pe lista investiţiilor românilor este educaţia.

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/822398/Cum-arunca-romanii-cu-banii-/


4 Replies to “Fiindcă vorbeam de lăcomie”

 1. dorinlazar

  Acum cîţiva ani nu cred că vedeam lucrurile astea aşa, sau nu le vedeam ca problemele esenţiale. Dar acum diferenţele în mentalitate s-au acutizat, şi văd mult mai uşor şi eu ce se întîmplă.
  Păcat că văd prea puţini lucrurile astea.

 2. Bogdan

  Nu ştiu dacă problema este atât de gravă pe cât credeţi voi.
  Conform aceluiaşi articol, salariul mediu al unui român este de 1300RON adică aproape 350€. 40% din 350€ e 140€.
  Ei bine pot să vă spun că, eu singur, în Franţa cheltui 175-200€ pe mâncare pentru o lună. Şi francezul de rând cheltuie probabil şi mai mult. Aceasta în condiţiile în care mâncare are cam acelaşi preţ ca şi în România. Deci eu personal văd cheltuielile ridicate pentru alimente un lucru absolut normal.
  Alcool şi ţigări, 6% din 370, adică 23€. Sunt sigur că se cheltuie mult mai mult în Franţa, pentru că UN pachet de ţigări costă 5-6€.
  Problema este că tot calcul a fost făcut în procente şi mi se pare normal ca noi românii, la fel ca lituanienii, bulgarii, letonii şi slovacii care sunt de asemenea citaţi, să apărem în locuri fruntaşe. Avem salarii mult mai mici decât minima din Europa (în Fr salariul minim e 1200€ pe lună), iar preţurile sunt aceleaşi. În aceste condiţii mi se pare normal să plătim tot salariul pe cheltuieli de bază – mâncare şi chirie/întreţinere.
  Tu Dorine cât cheltui pe mâncare şi chirie dacă nu sunt indiscret? (o sumă în RON e mai bună decât una în procente)

 3. dorinlazar

  Bogdan: pe undeva pe la 300 RON pe săptămînă, dar din cauză că suntem doi şi urmăm un regim un pic mai costisitor. Bănuiesc că de cheltuit am cheltuit tot pe undeva pe la 200€ de persoană pe lună.
  Preţurile într-adevăr sunt cam la acelaşi nivel, sau chiar mai mari pe alocuri. Serviciile sunt scumpe şi cel mai des nu rezolvă problemele făcîndu-te să cheltuieşti mai mult.
  La noi chiriile ar fi mai ieftine, dar în mod sigur cu 1200 de euro ai supravieţui în Franţa, dar cu 550 RON nu ai supravieţui în România. În cazul ăsta mă miră curajul românilor de a fi iraţionali cu cheltuielile.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.