Film: World War Z (2013)

WorldWarZ[SPOILERS AHEAD]

World War Z îl aduce pe Brad Pitt în situația de a supraviețui inexplicabil celor mai rapizi zombies care se înmulțesc în jurul lui, și de care scapă la volanul unui station-wagon recreation vehicle (mașină de-aia mare de tot) din mijlocul ambuteiajului din Philadelphia. Și miracolele continuă de-acolo: supraviețuiește unui accident de avion și mai ales birocrației UN.

Brad Pitt joacă rolul lui Gerry Whatever, fost funcționar UN. Imaginați-vă un fel de coana Veta de la primărie comunală, numai că are și pregătire militară. Și e extrem de comic să vezi cum se roagă armata (oameni răi și inflexibili) și ceva subsecretar UN de el să meargă să îl ajute pe un virolog (care moare după primele 5 minute) să depisteze pacientul zero.

Ce e remarcabil la acest film este cum reușește să distrugă toate lucrurile bune pe care le face. Începe ca un 28 weeks later mult mai bun. Începutul e chiar delicios, delicios de tot; acțiune, tensiune, tot ce trebuie. Devine, apoi, după ce se împușcă virologul, un posibil 28 days later – cu alte cuvinte, tensiune de-aia fără cuvinte, care te prinde.

Și apoi Brad Pitt începe să vorbească. Și strică absolut tot – nu din vina lui, ci din vina scenariului. Adică totuși, să nu uităm că joacă rolul unei coane Veta de la primărie, da? Așa că arsenalul lui e extrem de limitat: armata e dezinformată (armata americană nu știe că întreg statul Israel supraviețuise primului contact cu zombii), iar cînd discuția la nivel înalt cu șeful virologiei Israeliene eșuează din cauza palestinienilor care se apucă să cînte de fericire (seriously, I’m not making stuff up) apelează la ce altceva decît la WHO, World Health Organization. Cu alte cuvinte, o molimă ce e stăpînită de James Bond de la Primărie împreună cu Dr. House de la prefectură.

Ca să facă toate lucrurile astea James Pitt reușește să supraviețuiască unui accident aviatic, fix el și israelianca pe care o salvează tăindu-i mîna, pentru că virușii nu se transmit în corpul tău decît în ultima din cele 12 secunde cît durează să te infectezi cu virusul Zombie.

E un film care ar putea să fie totuși un thriller plăcut, dacă nu ar fi atîtea referințe idioate, dar mai ales finalul anticlimatic, un discurs somnifer ținut parcă de la tribuna UN, ce strică absolut orice plăcere de a mai urmări filmul. Sunt atîtea inconsecvențe, și dacă la început ești suficient de prins în acțiune cît să nu-ți pese, spre sfîrșit nu-ți mai arde nici măcar să rîzi de ce film prost vezi.

Nota mea: 5; Notă IMDB: 7.3


7 Replies to “Film: World War Z (2013)”

 1. blunthead

  “station-wagon (mașină de-aia mare de tot)” – stationwagon era break-ul ala de familie de l-o condus pe la inceput. aia de zici tu e catalogată ca RV (recreation vehicle).

  Nu era functionar ONU era UN-badass (ish, ca n-au intrat in prea multe detalii si era neclar cat de Rambo a fost). Si nu s-au rugat tot filmu de el. 1-2 propozitii.

  In rest e ok. Doar ca nu-mi e clar de ce faci un review mai consistent decat filmul.

 2. Dorin Lazăr

  Îl fac pentru că inaugurez cu el o nouă categorie: Cronica de film; Și încerc să îi dau același tratament pe care îl voi da și altor filme. 🙂

 3. roxanamchirila

  Ce m-a frapat cel mai tare din trailer: că aveau un progress bar cu câți oameni au murit (pe la 1:12). Știi cât de tare îmi place ideea de progress bar, dar așa ceva ar fi exagerat până și pentru mine XD

 4. Roxana

  Foarte tare comentariul tau: “cu alte cuvinte, tensiune de-aia fără cuvinte, care te prinde.” Exact asa m-am simtit si eu. Am inceput filmul cu popcorn si am sfarsit tinandu-ma de canapea – cu toate ca realizam cat de cliseic si usurel si american este filmul. Si evident, Brad pittish. Foarte ciudat sentimentul. In schimb chiar am avut un insight la final:”trecand dincolo de zombie-epidemy, ce ne facem ca totusi asa se transmit microbii… – la cat de globali am devenit” – probabl ca a contat ca a doua zi plecam din tara…:)))

 5. Roxana

  Care chiar a durat 2 zile – deci daca privim la impactul filmului, chiar m-a facut sa gandesc…:))))) Deci Brad Pitt pays off:)))

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.