Cum folosesc telefonul mobil și ce aș cumpăra acum (2015)

Zilele astea m-am uitat prin toate magazinele importante să văd ce există în materie de telefoane. Știți voi, teste simple de pipăit, miros, cum se mișcă, chestii d-astea. Problema mea e că după vreo 4-5 ani de smartfon am început să înțeleg mai bine felul în care îl folosesc:

 1. Nu consum video prin altceva decât youtube. Poate asta se va schimba în câțiva ani, dar deocamdată, youtube are cam tot conținutul pe care l-aș folosi pe mobil. Mai exact, videoclipuri muzicale. A consuma video pe telefon pentru ceva mai lung de cinci minute mi se pare semn de alunecare mentală, trebuie să fii un pic cu capul. (de-asta cred că merge perfect pentru televiziune 😀 )
 2. Pentru că îmi place să merg mult pe jos, și merg prin mediu urban, ajung să consum mult audio: podcast-uri (iubesc aplicația Player FM), Google Play Music și Zonga. Google Play Music pentru că pot să-mi pun colecția personală de muzică, și pot să achiziționez muzică ce în mod normal nu o am la streaming. Zonga pentru că e românesc, e inclus în abonamentul pe care îl am, și oferă cam aceeași colecție de muzică pe care o are toată lumea la streaming. Da, toată lumea, inclusiv noul EpălMiuzic.
 3. Folosesc telefonul de remote control pentru diverse lucruri prin casă. Internet of Things îi zice acum ca buzzword, dar de fapt folosesc mai mult pentru integrarea Chromecast și tot ce înseamnă asta.
 4. Gmail, Twitter, Skype. Nu, nu am Facebook pe telefon, de fapt, aș îmbrățișa orice telefon care nu vine cu Facebook, dar nu prea există, însă la HTC One M8 am reușit să găsesc o cale prin care să dezinstalez complet Facebook. Sunt un om mult mai fericit din cauza asta. Skype-ul îl folosesc doar pentru chestiuni urgente, și cel mai des îl instalez atunci când am nevoie de el (da, skype pe telefon e absolut enervant, se repornește când ți-e lumea mai dragă).
 5. Feedly, Pocket, Wikipedia. Pentru acele momente în care mă plictisesc sau am nevoie să mă dau deștept.
 6. The Economist Espresso – mi-am făcut abonament la The Economist pentru că sunt ziarul economic cu același profil mental ca și mine. The Economist Espresso este exact ce trebuie – 6 pagini cu știrile zilei, primite în fiecare dimineață. Dacă Vali și-ar face aplicație similară pentru Știrile Zilei aș folosi-o, și nu m-ar deranja să plătesc abonament.
 7. IMDB, Goodreads, Amazon Kindle, Steam, Humble Bundle.
 8. Google Maps pentru trasee, pentru ajuns în diverse locuri și pentru faptul că are programul de la RATBv. E perfect pentru ceea ce îmi trebuie.
 9. Poze. Da, mai fac câte una din când în când, suficient de rar cât să nu mă deranjez să curăț ferestruica din spate prin care fac pozele.

Pentru toate astea HTC One M8 e excelent, și sunt mulțumit de el (bateria încă îmi rezistă două zile), dar m-am uitat să văd ce există pe piață, ca tot omul.

Samsung are cele mai ciudate produse. Softul e varză, e neprietenos, mai ales pentru cineva care a folosit HTC Sense în 90% din ultimii 5 ani. Telefoanele se simt ca niște chinezării ieftine în mână. Nu simt că Samsung ar putea face prea curând un telefon care să-mi placă 100%, și asta mai ales pentru că nu au stil, lucru pe care îl remarcă toată lumea, inclusiv cumpărătorii lor. În schimb, oamenii sunt obișnuiți cu stilul acela – deloc frumos, “da’ merge”. Samsung face produse care merg, și sunt reprezentativi pentru ceea ce înseamnă mediocru în zona high-end (terminale scumpe la 400$+)

[haters mode=”ignore”]Apple încă nu a reușit să facă un telefon care să nu arate ca o chinezărie ieftină. Am amendat de suficient de multe ori design-ul produselor Apple, și lumea nu mă înțelege. În primul rând, iPhone 5 (cu orice literă vreți în spate) arată ca o cutie de conserve, e urât, urât cu spume. Când îl ții în mână parcă ții o cutie ascuțită, gata să te taie, supradimensionată pentru ceea ce conține. iPhone 6 se simte în mână ca un fund de bucătărie din plastic și arată ca unul. Nefiind foarte familiar cu design-ul iPhone 6, am crezut inițial că e ceva telefon făcut de Allview sau Evolio, și l-am ignorat de vreo câteva ori. Da, ok, când îl simți în mână și stă cu ecranul înspre tine în afară de jegul care se strânge pe margini nu vezi decât ecranul suficient de luminos cât să nu mai conteze. Iar softul de la Apple e chiar bine făcut, chiar dacă se simte că e “cam ce se făcea pe smartphone-uri acum 2 ani, doar că foarte bine șlefuit”.[/haters]

HTC are cele mai frumoase telefoane și cele mai plăcut de folosit. HTC One Mini 2 e o splendoare. Dacă azi ar fi să îmi cumpăr telefon, acela ar fi One Mini 2 – are dimensiunea perfectă, și calitatea pe care HTC o livrează cu flagship-urile, plus că are Sense. Enough said.

Blackberry e a doua opțiune. Nu știu dacă ați observat, dar pentru ceea ce fac eu varianta cu tastatură reală e perfectă. Dacă HTC ar renunța să mai facă telefoane, m-aș muta instantaneu la Blackberry, fără nicio jenă. Mai nou, BB oferă un layer de translație care permite rularea aplicațiilor Android pe el. ’nuff said.

În rest, toate sunt anonime. LG, Motorola, toate arată destul de rău, și mai bine cumpărați un Allview decât să vă duceți pe opțiunile celelalte. Măcar o parte din bani rămân în România, iar prețurile sunt relativ decente.

Voi pentru ce folosiți telefonul mobil? Ce v-ați lua și de ce?

PS: Știu că oamenii care folosesc produsele Apple o să facă spume când o să citească ce am scris eu mai sus. Nu sunt interesat de părerea lor contrarie, pentru că asta e ceea ce am simțit eu, și nu poți să schimbi chestia asta cu argumente. Vorbesc de sentimentul pe care l-am avut când am luat în mână telefoanele Apple, unde nu mai pui că softul nu e deloc pe gustul meu. Nu cred că un iPhone merită mai mult de 500 de lei, și chiar și acolo se bate greu cu produsele Allview și Evolio din punctul meu de vedere. Repet, din punctul MEU de vedere.

17175475641_4db221bc80_b

 


32 Replies to “Cum folosesc telefonul mobil și ce aș cumpăra acum (2015)”

 1. Al

  Interesant, sunt posesor de IPhone si fost posesor de telefon cu android, nu ma prea interesează cum arată dar mie imi pare mai stabil din punct de vedere al soft-ului IPhone-ul decât telefoanele cu android la cât de mult il folosesc rezista cu brio, pe alta parte in ultima perioada ma gândeam sa-mi schimb telefonul cu un HTC M9/M8( am avut si eu ocazia sa ma joc cu unul intr-o perioada ) Ce părere ai ? Rezista mai bine pentru untilizarea de zi cu zi ținând cont ca la mine telefonul tine loc si de laptop/pc.

 2. Cristian

  Dar ce tastatură folosești pe telefonul mobil?

  HTC obișnuiau să aibă o tastatură românească proastă, cu diacriticele puse la cuca măcăii și fără ș și ț cu virgulă. Foarte antic, vezi: https://youtu.be/EFKmiepjTjY

  Cum se prezintă HTC-ul în ziua de astăzi? Au băgat între timp tastare gestuală? Eu fără tastare gestuală nu m-aș uita la un telefon în ziua de astăzi.

 3. idaho

  Când vine vorba de Samsung sunt fană. Am acum un Note 3, dar m-am jucat și cu un Note4. Sunt perfecte pentru ceea ce avem noi nevoie. Iar eu chiar folosesc S Penul. So, incearcă un phablet de la Samsung și cred că îti va plăcea.

 4. Dorin

  Se poate pune cea de la Google. Tastatura lor implicită e deloc perfectă dar se poate mai rău.

  Nu m-am obișnuit cu tastatura gestuală, deci nu mă tentează.

 5. Dorin Lazăr

  Bună, eu nu am dat soluția pentru cei care citesc acest articol, ci doar am spus care e soluția pentru mine. Dacă ție iPhone-ul îți satisface trebuințele, atunci e perfect, iPhone să fie. Mie mi se pare produs de calitate joasă, dar e mai mult ca sigur subiectivă chestiunea.

  Ce te sfătuiesc este să folosești unealta care îți rezolvă problemele. Atât. 🙂

 6. Dorin Lazăr

  Am acum o tabletă de la Samsung, și e ok, nu mă dă pe spate dar nici nu-mi stă în cale.

  Pe telefon însă nu mi se par la fel de buni, și acolo experiența diferă puternic.

  Cât despre încercat-ul de phablet – deocamdată nu am pentru ce. Tableta am luat-o pentru a citi comic book-urile din Amazon și din Humble Bundle, și e singurul lucru la care o folosesc.

 7. Cristian

  Am testat și Galaxy Note 3 https://youtu.be/4qCVYmFkMDA

  Nu știu dacă Samsung au schimbat între timp, dar erau varză atunci. Ş cu sedilă, ț cu virgulă și sedilă, dar cel mai enervant era faptul că fereastra care apărea la apăsare lungă rămânea dacă ridicai degetul. O adevărată frână când scrii cu diacritice.

  Nu știu cum este scrisul cu S Creionul, are recunoaștere când scrii de mână?

 8. Mircea

  fiind mai conservator din fire, am ramas fidel Windows Mobile si Windows Phone.
  poate asta se datoreaza si faptului ca nevoile mele sunt relativ simple: calendar, contacte, alerte, excel, e-mail, poze.
  fiind consumator de Exchange, integrarea e foarte buna, sa-i spunem nativa.
  sper ca WM 10 sa rezolve inconvenientele actuale si personal ma bucur ca au anuntat ca ar renunta la integrarea cu facebuc.

 9. Daniel Mihulyi

  Am aproape un an de Allview, telefon mediu în gama lor, și n-a fost o experiență neplăcută. Se poate și mai bine, dar pentru nevoile mele este potrivit. Simt nevoia totuși de memorie RAM mai multă, dar încă nu m-am hotărît dacă rămîn la Allview sau trec la Alcatel sau Motorola. Probabil în toamnă mă hotărăsc eu. iPhone? Not quite my tempo.

 10. krossfire

  As recomanda un model cu Android stock, un Nexus eventual, indiferent cine il produce (si am avut la mana Apple, HTC, LG, Samsung si Sony – acum folosesc ca telefon principal un Sony mai vechiut, Xperia P-ul pe care l-a copiat HTC pentru HTC One, telefon pe care l-am tinut pentru calitatea sunetului si pentru camera). Totusi, dupa experienta dezvoltarii unui joc Android si dupa ce m-am jucat cu mai multe modele in ultimii ani, e posibil sa trec definitiv pe un model cu Android “curat”.

  Altfel, de la Apple mi-a placut foarte mult iPhone 4, in ciuda fragilitatii aparente. L-am avut pentru o vreme, dar l-am pasat mai departe pentru ca eram prea dependent atunci de mediul Android (dezvoltand in interiorul lui, ca hobby).

  P.S: Humble Bundle? Good!

 11. sabotor

  Daca ar trebui sa schimb telefonu’, eu as lua Nexus. Sau LG. HTC sunt construite foarte bine, da’ nu pot sa suport Sense si nici nu-mi place sa astept ani dupa update. Cand aveam HTC am primit update la ICS pe cand alte telefoane primeau Jelly Bean.

 12. Dorin Lazăr

  E o variantă; eu am rămas cu HTC că mi-e destul de greu să regăsesc calitatea pe care o au ei la alte produse. Cel mai greu e să găsești un terminal căruia să-i reziste bateria cât trebuie.

  Oricum, Android e în momentul ăsta cel mai bloated sistem de operare, e tragic cât de mult RAM e necesar.

 13. Dorin Lazăr

  Asta știu, dar pe de altă parte ce contează sunt aplicațiile pe care le folosești. Nu ai nevoie neapărat de ultima versiune, chiar dacă ideal ar fi ca să poți trece când vrei la ea.

 14. Dorin Lazăr

  iPhone nu m-a tentat la nicio versiune. Primul și al doilea erau inutile pentru mine, și când a apărut al treilea (3GS-ul) deja eram HTC, all in, și iPhone mi se părea o jucărioară de plastic, bună pentru copii, dacă ar costa 200 de lei.

  Altfel da, Nexus e tentant, mai ales dacă dezvolți pentru Android. Deși în ultima vreme rentează foarte mult să dezvolți C#, că Microsoft a investit enorm în cross-platform stuff.

 15. radu

  Eu am un samsung ieftinache de 6 luni: galaxy trend, numai 4 mil a fost, fac tot ce am nevoie cu el, mailuri, bateria tine 2 zile, nu are delay la touchscreen, are radio, micro sd atasabil, bateria se poate schimba. Citesc bloguri si striri extrem de simplu, carti, documente etc, e util la pretul ala.

 16. dam167

  Cred că exagerezi când vine vorba de design-ul iPhone. Indiferent că ești fan sau nu, poți reproșa multe, dar nu cred că design-ul e unul din ele. Nu mă înțelege greșit, nu spun că ar trebui să-ți placă. Nici nu e corect să spui că nu ar trebui să fie mai mult de 500 lei. Și eu mi-aș lua noul MacBook doar dacă ar fi maxim 500 lei. Serios. Nu-mi place în mod deosebit, nu-mi trebuie și 12” e prea puțin pentru mine. Asta nu înseamnă că valorează 500 lei.

  Observ că toți folosim cam la fel telefonul mobil și, ca funcțiuni, probabil că ne-ar fi suficient unul de 500 lei. Dacă ai avut un telefon de 500 lei, și stai mult timp cu telefonul în mână, îți vei lua unul de minim 1500 de lei. O să meargă greu, o să te enervezi, uneori când dai cu degetul să răspunzi nu se întâmplă nimic, o să se blocheze etc. E clar, zic eu, vei da minim 1500 de lei indiferent de marca pe care o preferi.

  Cred că pentru noi românii sistemul Apple nu e chiar la îndemână. Noi am fost obișnuiți să ne căutăm playere, codec-uri, crack-uri, jocuri și toate cele și avem tot felul de preferințe. Pare simplu să ai toate fișierele media într-un iTunes, nu? Păi nu, că mp3-urile le ții pe nu știu unde, pozele prin n foldere și un soft care impune un alt flux simți că te încurcă. Când cumperi un PC trebuie să știi niște chestii (mai ales dacă nu ai un win preinstalat) ca să pui tot ce ai nevoie, iar când cumperi un Mac, nu.

  În rest, eu folosesc mai multe chestii Apple și nu fac spume. Nici nu vreau să te conving că ar trebui să folosești și tu, pentru că ține de preferințe și în mod sigur nu e mai bun decât win, android, PC etc.

 17. Z3Ro

  Si eu is fan HTC, singuru` lucru care nu-mi place, cateodata, e ca are un vibrator atomic…nu am avut niciodata ringtone…dar cand suna il aud vibrand oriunde ar fi prin casa

 18. Felix Vătuiu

  De 2 ani folosesc Windows Phone ca sistem de operare. Inițial am avut un Lumia 920 apoi am făcut upgrade la Lumia 930. Să incep cu partea negativă, bateria la ambele modele mă ținea 1 zi cam orice aș face. Am auzit cazuri mai fericite cu 2 zile, eu însă nereușind.
  Deși carcasa e din plastic (policarbonat ), Lumia 930 este un telefon care se simte bine în mână, este destul de rotunjit încât să încapă numai bine în scobitura mâinii iar overall pare un telefon high-end. Fără brizbrizuri (eu am versiunea pe negru), fără inserții, fără alte artificii, are o carcasă solidă și bine făcută.
  Finisajele sunt faine, nu are colțuri deranjante (gen fanta pentru sune nu zgârie la ureche), destul de greluț (167gr) dar nu deranjează, simți că ai ceva în mână.
  Camera foto e faină, recunosc, aia de pe 920 era mai bună însă e perfect pentru poze prin oraș, instantanee, etc.
  Sistemul de operare este numai bun pentru mine, are toate aplicațiile necesare și nu mi s-a blocat niciodată.
  S-a ieftinit destul de mult, era în jur de 1500 la emag la un moment dat.

 19. sin

  Problema cu telefoanele cu Android este ca:
  1) Ai sanse mari sa mori cu release-ul cu care vine telefonul, ca update-uri prin gura pentru ca OEM-ul vrea sa vanda telefoane noi, nu sa dea update-uri de soft pentru un telefon vechi de 1-2 ani.
  2) Si Google isi schimba pareera mai des ca Apple la categoria “ce credem noi ca ar trebui sa faca utilizatorii pe telefoane”, adica si ei iti baga pe gat Maps, Gmail si alte crapuri de la ei fara de care nu merge treaba.
  3) Sunt mari si urate si arata mai mult a plastic decat iPhone. Singurele telefoane slefuite cat decat sunt alea de la Samsung (opinie personala).

 20. Dorin Lazăr

  1) If it works, why fix it?
  2) Nu am văzut inconsistențe din punctul ăsta de vedere – din contră, am văzut maps, gmail și alte asemenea de la început. Singura schimbare a fost “Internet” înlocuit cu “Chrome”. Dar atât.
  3) Multe sunt oribile, de acord. HTC, în umila mea părere, e mult peste Samsung și iPhone. Din nou, opinie personală.

 21. animal00

  mie mi-a crapat One X-ul si, dupa multe tentative de a sta cu telefoane vechi – ifoon 4 nu mi-a placut, l-am mai si spart/nokia ceva, l-am tinut fix o zi..am ales un telefon pentru speficatii, nu pentru nume.
  M-am ales cu un Huawei. Arata okish, are octacore, desi nu stiu cum se misca androidu cu toate cele 8 nuclee, are 3gb ram si. momentan, la cum il folosesc tine cam 2 zile.
  Daca ma tine macar un an zic sarumana.

  pret: 14.5 cu tot cu toc.

 22. sin

  1) Pentru ca si plugul tras de vaca mergea pe vremea strabunicilor, un inseamna ca nu trebuie sa evoluam “if it just works” 🙂

 23. Enzo

  Momentan ma dau pe G2 de la LG. E usor mai slab decat un S5 de la Samsung dar sunt multumit, mai putin soft idiot si mai multa baterie.
  Androidul din pacate e flamad rau la partea de hw, prin comparatie, WP e parfum. Am un lumia 520 de servici si merge impecabil desi e tel vechi de 3 ani. Daca 930 ar avea baterie mai mare as schimba si Lg’ul.
  Tel cu Android nu e de cumparat decat daca are cel putin 2gb ram si minim 16gb stocare.

 24. enzo

  Vezi ca Mototolea si LG sunt mult mai bine executate si mai de calitate decat Allview. Asa la o prima atingere nu sesizezi prea mare diferenta dar la o utilizare continua se simte.
  Din cate stiu G2 are una dintre cele mai bune ratii Screen to Body, ceea ce nu e putin lucru.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.