Framerate, şi degeaba

Cum ziceam ieri, sunt dezamăgit de OGL3. Mi se pare mai mult politică, şi genul acela de lenevie care apucase într-o vreme şi XFree86. Acum ramura cu cea mai rapidă dezvoltare este XOrg. Oare e nevoie de un fork similar pentru OpenGL? Se poate face aşa ceva?

Oricum, NVidia sunt primii care lansează drivere de OpenGL 3.0. Din punctul meu de vedere, asta înseamnă că, în primul rînd, NVidia au fost mai aproape de Khronos Group, în timp ce DAAMIT şi-au văzut de treabă şi au făcut cele mai puternice plăci grafice. Dar cui îi mai pasă? Mai este important framerate-ul? mai îi pasă cuiva de super-producţii de jocuri care merg la 1fps pe detaliu maxim?

Cred că fascinaţia pentru jocurile 3D foarte rapide a murit, pentru mine, undeva pe la Doom 3. Cînd am dat drumul la joc (pe care, da, mi l-am cumpărat) şi am văzut cît de puţin diferit e de cele făcute înaintea lui, am spus că nu merită. Nu mai există nici un pic de noutate – jocurile 3D înseamnă clădiri alambicate, ireale, nelocuibile, în care te împuşti cu indivizi inexistenţi, care fac ideea de viaţă sau moarte irelevante.

Vrei un procesor nou, o placă grafică mai nouă? De ce? Chiar ai nevoie? Ai aceeaşi satisfacţie împuşcînd în Doom 2 ca şi în Doom 3, chiar îţi trebuie să îi vezi mai multe detalii monstrului pe care îl omori? O să fii mai milos? O să îţi facă mai bine? o să te simţi mai satisfăcut? Vrei mai mult sînge, mai realist?

Mai bine mergi şi joacă Tetris. Dar pun pariu că acum şi pentru un joc de Tetris îţi trebuie placă grafică extraordinară. Şi OpenGL 4.0, care să nu fie atît de dezamăgitor.

Scuze pentru rant-ul ăsta nereuşit 😛


2 Replies to “Framerate, şi degeaba”

  1. Ovidiu C.

    Mie chiar mi-a plăcut Doom 3. Este genul de joc pe care-l joci atunci când vrei să te relaxezi şi nu prea ai chef de rezolvat puzzle-uri. Cât despre violenţă, chiar nu mă deranjează. Mi se pare mai degrabă un mod de refulare. E relaxant să dai cu lanterna în capul unui zombie. E ca pornografia care a scăzut numărul violurilor (în ciuda scenariilor apocaliptice prezise de popi).

  2. dorinlazar

    Eu unul m-am plictisit teribil de jocurile astea. Mai jucam din cînd în cînd DOOM 3. Dar pur şi simplu nu mi se mai pare că avansul tehnologic pentru a juca HALO 10 sau Doom 15 are vreun sens.
    Şi nici banii pe care îi bagă oamenii în hardware care să suporte ultimele drăcovenii.
    Entertainment-ul a devenit mai obositor ca munca 🙁

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.