Freetard and proud of it

Tocmai ce am primit o descriere de pomină: descrierea respectivă o găsiţi la adresa asta: http://www.eduard.ro/2007/11/freetarzii-de-langa-noi.html

De ce sunt freetard?

 1. Am fost/sunt linuxist vocal.
 2. În facultate chiuleam de la porcăriile de matematici.
 3. În liceu stăteam mereu în timpul chiulurilor în faţa unui terminal ponosit.
 4. Nu am mers la nici un concurs de programare studenţesc
 5. Nu am participat la chestii sponsorizate de Microsoft
 6. Problemele de la olimpiade sunt absolut stupide, şi nu au de-a face cu ‘real world programming’.
 7. Propriile mele cunoştinţe în materie de mutat pahare cu apă programatic de pe un raft pe celălalt cu backtracking sunt prea slabe.
 8. Ca freetard, m-am uitat cu dispreţ la cei care au plecat cu burse de studiu dintre colegii mei. Recunosc. I-am apreciat pe cei din generaţiile anterioare, pe care i-am cunoscut mult mai bine.
 9. Ca sidenote, i-am ‘invidiat’ pe cei cu note mai mari ca mine care rezolvau problemele prin backtracking/forţă brută (gen programare de clickuri de mouse ;;), vezi ActionMan-ul)
 10. Cunosc cel puţin doi oameni din multinaţionale pe care nu i-aş angaja nici la o firmă de apartament. Nu am nevoie de astfel de oameni, care nu sunt în stare nici să-şi sufle nasul fără ajutor din altă parte. (dar cunosc şi oameni de la multinaţionale care sunt foarte prost folosiţi, şi care nu îşi pot arăta adevărata valoare)
 11. Sistemul de operare favorit e Linux.
 12. Lupt contra imperialiştilor aka Microsoft, deşi cumva de Apple nu mă prea împiedic şi nu mă prea deranjează.
 13. De hăcuit servere prin State nu am prea am avut vreme, era mult mai fain să joc Heroes II.
 14. Am lucrat ca administrator de reţea. La facultate. Uhm. 😛
 15. Apoi m-am dus la o firmă de soft. Unde am portat pe Linux nişte obiecte de sincronizare de pe Windows. Care mi s-au părut nespus de limitate 😉
 16. Sunt evident obligat să folosesc Microsoft stuff la serviciu.
 17. Eram nelipsit de pe forumuri/liste de discuţii linuxiste.
 18. Am spus de mai multe ori RTFM şi glume cu /dev/null
 19. Am încercat să creez un fişier CON în windows XP şi nu am putut. Idiotul de mine nu s-ar fi gîndit niciodată că nu avem voie să facem conuri în simulare 3d pentru că Windows nu e în stare să creeze un astfel de fişier 🙂

Asta a fost descrierea completă. Vedeţi? Descriere perfectă. Acum un pic despre ce nu zice Eduard. Adică despre Microsofties. Pentru că am lucrat cu ei.

 1. Singurul mod de a obţine ceva cunoştinţe este prin traininguri costisitoare şi plictisitoare doar pentru că nu ştiu să RTFM. Pentru că Microsoft software are darul de a-ţi lua mintea cu mîna.
 2. În firma în care am lucrat au fost/sunt multe exemple de Microsoft-retarzi care trăiesc cu impresia că cmd.exe este maximul de control pe care îl poţi avea şi COM este heaven-sent. It’s just dumb. E simplu. Banal. COM se învaţă în 4 ore, şi îţi ucide o viaţă întreagă.
 3. Pentru a face un proiect de un om în 40 de working/hours e nevoie de 5 oameni, un designer şi un analist.
 4. Pentru a face un meniu de shut-down… cîţi oameni sunt necesari?

PS: Deţin Windows XP Home şi Pro – unul pe laptop, altul pe desktop. De pe laptop l-am dat jos pentru că mi-era inutil. Lucrez cu Microsoft products de cam un an şi jumătate, şi regret fiecare miime de secundă petrecută în Windows la muncă. Acasă am Windows pentru că oamenii au scris jocuri doar pe Windows.

Dar am un mare respect pentru Microsoft şi realizările lor. NOT!!! Există ceva sănătos în concurenţă, şi ăsta e singurul lucru pozitiv pe care l-a adus Microsoft – the evil tactics that need combat.

Răspunsul la întrebarea de mai sus: 24.

PPS: Din punct de vedere al resurselor umane, sunt unii din oamenii pe care Microsoft ar vrea să-i angajeze, dar nu prea mai poate să-i recruteze pentru că vor fi refuzaţi din motive morale. Sunt mulţi ca mine, alţii chiar mult mai buni. Doar pentru că cineva are coloană vertebrală şi motive morale de a refuza un loc de muncă nu ar trebui să-l considere lumea retardat.

PPPS: Urmăresc blogul lui Eduard pentru că uneori pune chestii interesante pe-acolo. Din păcate este half-brainwashed în privinţa freetarzilor, dar sper că poate deschide un dialog real pe tema asta, în care să nu plece de la premisa că comercialul e rege şi ceilalţi sunt freetarzi.


5 Replies to “Freetard and proud of it”

 1. Ovidiu C.

  Mi se pare că omu’ cam are dreptate în ce-i priveşte pe cei cu cunoştinţe teoretice foarte limitate dar care se dau mari periculoşi. Poţi să programezi practic dar să nu ştii nişte chestii de bază care se predau la cursuri precum structuri de date, limbaje formale, algoritmică etc. Şi ce-i mai grav, e posibil să nici nu ştii că-ţi lipsesc. Şi asta se reflectă negativ în calitatea codului pe care-l scrii. Ce m-a deranjat la articol este chiar temenul „freetard” care pare să sugereze că asta se întâmplă doar la adepţii open source.

  În rest, sunt linuxist (folosesc Windows atât acasă cât si la muncă doar pentru Internet Explorer), când am chiulit la liceu am stat în faţa aceluiaşi terminal la care ai stat tu (deşi nu atât de mult) şi am chiulit şi în facultate la destul de multe cursuri (şi în ciuda acestui fapt am cunoştinţe mai multe din materiile respective decât foarte mulţi din colegii care nu au chiulit).

 2. Raul

  Dupa cum am zis si pe blogul initial (si moderat de altfel):

  Ce imi place la noi romanii, este ca avem o mare calitate. Categorisim si impartim si despicam fire in patru… a si suntem prin asta incorecti, rasisti, exclusivisti si cum mai vrei tu. Mai ales noi intre noi soft-tarzii, adica cei cu abilitati analitice exacerbate.

  Oricum acesti (acum clar etichetati) “freetarzi”, o alta categorie sociala de cara blogul de fata ne invata sa ne ferim si sa ii identificam de cum apar… de fapt nu exista in realitate.

  Nu intru in descrierea blogului, dar totusi cred ca multi dintre olimpic-tarzi sunt de pomana si mai de pomana decat ei sunt phd-tarzii.

  Dar si pentru ca nu pot sa ma abtin, ai citit cumva si/sau folosit un API scris si publicat comercialiceste de Microsoft si in comparatie un API scris si publicat de o comunitate open source?

  Pe langa ce scriu freetarzii, API-urile microsoft par scrise de adevarati retards. Asa ca: uite cine comenteaza, zau.

  Just the 2 cents of a Java engineer ce nu are nevoie de Windows la munca si e scutit de frustrarile aferente acelei nevoi.

 3. centrefold

  Hai sa fim seriosi, in legatura cu “concursurile de programare”. in zilele noastre , se intampla in felu urmator :

  1) vreo 10 insi din fiecare judet participa la pregatiri pe parcursul liceului, unde invata algoritmi speciali pentru grafe, combinatorica sau probabilistica. Acesti algoritmi sunt varati in gura tuturor celorlalti oameni in primele 3-4 de matematici de la facultate. Dar toata lumea priveste cu invidie si apreciaza prea tare cat de “dastepti” is mana aceea de oameni care rezolva orice problema de OII in maxim 30 de minute. In general , acesti insi sunt medii la matematici si foarte slabi ( in liceu )la orice materii cu caracter uman

  2) Am avut (ne)sansa sa particip la un astfel de concurs acum 2 saptamani, si pot sa spun ca , pe langa organizarea execrabila ( fisirele de intrare nu aveau configuratia ceruta de problema, facand citirea datelor aproape imposibila ), castigatorii au fost exact acei insi cu care nu ai putea sa vb despre altceva decat calculatoare , cu ochelari pusi stramb , cu privirea zeflemitoare ( is mai tare ca tine… ha ha ), si cu comportament (in mare parte) de copii de 10 ani.

  Nu pot sa zic ca m-am saturat deja, ca mai am vreo 4 ani de suportat aceste specimene. Sper sa ma tina nervii 🙂

 4. dorinlazar

  Sigur ştiu la ce te referi, şi să ne mai scutească un pic domnişorii phd (deşi unii sunt chiar ok)
  Freetarzii există. Nu au însă descrierea pe care le-a făcut-o Eduard, pentru că el nici nu s-a obosit să facă diferenţa. Probabil la şedinţele de brainwashing nu se face diferenţa deloc. Oricum, freetarzii sunt la fel de răspîndiţi ca şi microtarzii, doar că mai puţin periculoşi 🙂

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.