Gagiul Inelelor

Franța este pitorească. V-am zis? Da, este. Parisul e un oraș frumos, în care te mai întîlnești din cînd în cînd cu români. Pe cîțiva, pe cei speciali, îi recunoști rapid: fie au un acordeon în mînă, fie stau necăjiți pe vreo scară de metrou cu o căciulă cu mărunțiș lîngă.

Dar românii sunt niște oameni norocoși, mai ales cînd se întîlnesc pe stradă în Paris. Astăzi cînd mă plimbam pe lîngă Musee D’Orsay, sare o țigancă la picioarele mele de parcă eram Ludovic al Cinșpelea. “Musiu”, îmi zice ea. “est votre?” și îmi arată un inel gros lustruit cu ceva galben de zici că-i aur. Mă uit la ea. Îmi înfige între ochi inelul gros, ca să stau ca prostul să mă uit la el, dar eu îi zic ‘pas mienne’ și plec. Nu-i vine să creadă. Urlă după mine: “Bă, est votre!”, dar deja mă îndepărtam, așa că s-a întors și s-a dus să găsească următorul fraier.

Dar inelul mă căuta, că pe cînd mă plimbam pe la Arc de Triomphe, o altă țigancă cu figură de Smeagol cade la picioarele mele aproape în venerație. Mă așteptam să aud: “O, tu, gagiul inelelor, iată-ți your precious!”. Cînd colo, nimic. Sare la mine, scoate același inel gros care să pară că-i de aur și îmi zice pe un ton reverențios: “Musiu, votrî anno!”. Am ignorat-o pe Smeagol. Nu de alta, da’ mersesem deja pe jos suficient pe ziua de azi, și nu aveam vreme să mă duc și în vizită pe la Sauron, pe jos.

În cele din urmă însă cred că e vorba de o oportunitate pierdută. Puteam să fiu erou proprielei mele saga. Gagiul Inelelor, în trei volume, fără cîntece și descrieri inutile. Ar fi mers? Nu știu, poate că data viitoare cînd vine Smeagol la mine o să mă fac că recunosc inelul. Așa, de dragul aventurii.


2 Replies to “Gagiul Inelelor”

  1. Raluca

    Just a side comment, after the good laugh i got reading this: since when are you a hipster? (yes, i am referring to the picture:P)

  2. Dorin Lazăr

    Meh, să stai cu roatele în sus la Jardin de la Tuileries nu e lucru mic :)) Plus că e awesome. :>
    Să mă vezi cînd pun poza pe care o am în grădina de la Hotel Biron, unde e Musee Rodin ;))

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.