Gândește altfel!

Copiii din ziua de azi sunt strânși cu ușa să gândească altfel. “Think different”, zice Apple, “ești special”, se aud zgomote în surdină. Și toată lumea îți spune cum să gândești, într-un amuzantă definiție a unui “altfel” care se traduce prin “ca mine”.

Tragicul situației e însă că “a gândi ca alții” nu înseamnă gândire ci mai degrabă mimetizare, copiere. Un lucru la care oamenii se pricep destul de puțin, pentru asta am făcut calculatoare și ne mândrim cu faptul că “făcut de mâna omului” înseamnă “cu defecte diferite”. Una este copierea, alta e împrumutul de idei. Împrumutul îmbogățește ideile cu gândirea ta, pe când ceea ce fac oamenii prea des e să copieze grotesc ideile altora. Așa ajungem la #unițisalvămuri, așa ajungem la tone de material uman prosternându-se în grup la Sfânta Paraschiva. Copiem fără să gândim, emulăm fără să înțelegem.

Începutul democrației românești ne-a adus însă momentul acela de luciditate care ne-a adus singura definiție valabilă a democrației, a felului în care trebuie trăită libertatea. Atunci spunea Ion Rațiu că: “Voi lupta până la ultima mea picătura de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine”. Într-un fel, asta se aplică și la gândire.

Și nu suntem acum prima generație care înțelege lucrul ăsta. Dacă te uiți peste teoria socratică a învățării o să înțelegi că ideea e veche ca timpul. Important nu e ce înveți ca și informație, ci să înveți cum înveți. Că Informația nu îi dă posesorului adâncime în gândire, că lipsa de analiză a acelei informații face omul la fel de sărac ca și fără ea. Că esențialul e felul în care folosești informația, felul în care combini ideile, felul în care le adopți.

Așa că nu gândi altfel, sau gândește altfel. Doar gândește. Numai că gândirea doare, e un lucru dificil. E mult mai ușor să trăim ca animale cu instincte și să facem ce ni se zice. Avem impresia că gândim dar de fapt cedăm momentului și nu facem lucrurile cu un pic de perspectivă. Nu vedem mai departe de momentul prezent, de ideea care ni se servește pe tavă.

Una din cele mai bune metode de rezolvare a problemelor e să întrebi de cinci ori “de ce”. Și la fiecare răspuns să cauți acel “dar de ce X?” care se potrivește. E un mod de a forța introspecția pe care babele corporatiste l-au făcut știind că modul general de funcționare al oamenilor e să nu gândească. Că primul “de ce” s-ar putea să ne dea ceea ce știm deja, al doilea s-ar putea să îl copieze pe primul, dar dacă intri adânc în dubiu s-ar putea să ajungi la răspunsul corect.

Pentru că dubiul înseamnă “o minte deschisă”, nu acceptarea automată a ideilor.

Articolul ăsta e prea meta, a pus-o pe gânduri. Așa și trebuie.
Articolul ăsta e prea meta, a pus-o pe gânduri. Așa și trebuie.

7 Replies to “Gândește altfel!”

 1. krossfire

  Scrisesem intr-un articol mai vechi: ca sa poti gandi in afara cutiei, trebuie sa stii cutia pe dinafara. N-ai cum sa “iesi din turma”, daca n-ai idee din ce turma faci parte 🙂

 2. Marius

  Nu cred ca poti sa gandesti diferit.. si asta pentru ca sunt miliarde de oameni care gandesc in mai multe moduri. E cam greu sa gandesti intr-un mod care sa nu coincida cu a altcuiva, indiferent de cat ai vrea. Dar asta nu inseamna ca tre’ sa mergi dupa sloganul “ThinkDifferent”.. poate “ThinkYourOwnThoughts”.

 3. Dorin Lazăr

  Cred că și eu mai am un articol pe tema asta, sau poate mai multe – ce mi-a stârnit acum acest articol a fost reamintirea principiilor socratice ale învățării. Cool stuff 🙂

 4. Dorin Lazăr

  Fiecare are dreptul de a gândi diferit – dacă ne punem suntem cel puțin 6 miliarde de moduri de gândire, cu experiențe diferite pe care să ne bazăm gândirea.

  Cred că e mai ușor să nu mergi după niciun slogan, și să gândești și atât. 🙂

 5. DanC

  Toate bune până la ’Începutul democrației românești’. Care mi-a adus aminte că sântem încă departe: urmaşii comuniştilor sânt bine-mersi majoritari şi un imbecil mincinos e în continuare PM. Deci curat, coane, gândit altfel din partea boborului. Om fi individual deştepţi, buni etc, dar ca grup social… 🙁

 6. Mircea

  sau dupa citate motivationale, cum le zice mai nou.
  pe vremuri aveam maxime, proverbe, cele mai multe erau anonime si mai valoroase.

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.