Cum gândirea ‘în afara cutiei’ a intrat la cutie (2010)

Mă uit că HotNews are un site de ‘Thinking outside the box’ în care strînge idei care ne zic nouă cum să gândim. De exemplu, un nene trepida trist că lui nu-i trebuie scut antirachetă, și că o să-l numim comunist, stîngist, sau alte asemenea.

Nu de multă vreme văzusem o reclamă de la Diesel, în care îi făceau proști pe clienții lor. Toată lumea e picată în fund după această reclamă, și cumva mie mi se pare pur și simplu idioată.

Și deodată, dacă faci un sondaj, afli că 90% din tineri sunt alături de nenea fără scutul lui antirachetă și cu nenii de la Diesel cu ‘fii prost’. Păi bine, oameni buni, da’ voi nu vedeți că în momentul ăsta gândirea originală nu mai e chiar atât de originală? Doar pentru că sunteți foarte flower power și foarte hippie nu înseamnă că și aveți dreptate și gândiți în afara limitărilor impuse de societate, din contră, gândiți exact pe șablonul impus de societatea curentă. Eco, anti-război, înverșunați contra tradițiilor, anglofili, stângiști, atei sau agnostici. Toate acestea, însă, nu mai sunt exprimări de originalitate – ci doar un șablon pe care îl vezi în fiecare adolescent.

Și atunci care mai e valoarea gînditului in afara cutiei? Oare nu cumva gândirea ‘în cutie’ are mai multă valoare? De fapt, nu cumva gândirea în cutie e gândirea din afara cutiei? Nu cumva cei cu perspectivele foarte largi sunt de fapt cei cu perspectivele mărginite?

Și poate că toate lucrurile care te învață societatea acum prin mass media – să urăști idei precum căsătoria sau faptul că distracția adevărată înseamnă să bei până-ți pierzi mințile, să fii eco, pacifist, roșu sau cine știe cum – sunt adevărata cutie în care oamenii gândesc.

Hehe. Ce ziceți? Încercăm un pic de gândire ‘outside the box’? 🙂


8 Replies to “Cum gândirea ‘în afara cutiei’ a intrat la cutie (2010)”

  1. Vali

    haha… drept in mecla! Oricum tipul se contrazice incepand cu introducerea: el nu vrea sa fie anti nimic. Doar ca in cazul de fata acel nimic e o racheta “cu numele tau pe ea” vorba Madonnei ca a zis si ea ceva inteligent (Madonna – Revolver: “I had a bullet with YOUR name on it! Click! Click!”).

  2. nelu

    Ma bucur ca mai sunt si altii care s-au lamurit cu ganditul asta “outside the box”, dar sa fim toleranti: hartia electronica suporta orice! Insa ramane adevarat dictonul modern care spune ca: daca bagi gunoi intr-un PC, scoti tot gunoi, dar te poti lauda ca e un gunoi digitizat!

  3. Diana Kramer (@Rorutza)

    Partea cu Brains si Balls spune prea mult despre cum sunt cei mai multi oameni.. Chestia asta cu “gandirea in afara cutiei” seamana foarte mult cu hipsterii si refuzul “mainstream-ului”.. Nu? (prea mult ghilimele, imi cer scuze 😛 )

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.