Gânditul în afara cutiei

Mă uitam la o prezentare de C++ de-a lui Bjarne Stroustrup, și a repetat acolo o idee care îmi e foarte familiară. Gânditul “în afara cutiei” e supraevaluat mereu. Oamenii gândesc prematur în afara cutiei și ajung să consume o cantitate enormă de efort pentru a reinventa într-o formă inferioară calitativ ceea ce există deja în interiorul cutiei.

În primul rând, o explicație a expresiei. Cutia este, metaforic, zona de confort intelectual. E adevărul “oficial” recunoscut universal. A gândi în cutie înseamnă “a gândi convențional”, un lucru pe care, desigur, nu ni-l dorim. De ce, nu știu, dar e clar că nu e un lucru extraordinar, care să ne deosebească de cei din jur.

Și tocmai aici e problema. A gândi neconvențional înseamnă, în primul rând, să înțelegi foarte bine ce înseamnă gânditul convențional. Acum însă a gândi “neconvențional” e mult mai ușor decât a înțelege care e motivul pentru care lucrurile se fac sau sunt gândite în felul în care sunt gândite. E prea mult efort, iar nouă ne plac personajele Tv care au două doctorate la 25 de ani, petrecându-și toată ziua în sala de forță, nu oamenii care depun un efort de gândire real. Așa că preferăm gândirea neconvențională, pentru că acolo putem ascunde ignoranța sub aparența gândului adânc și putem ascunde neadevărul ca și realitate ce se subînțelege, nu trebuie demonstrată.

În prezentarea lui, Bjarne nu a insistat foarte mult asupra subiectului pentru că avea cu totul altă temă de tratat. Ideea lui era însă simplă: oamenii care gândesc neconvențional ajung în cele din urmă să reinventeze “cutia” într-o formă mult mai proastă. Și e o pierdere mare de energie inutilă.

“Thinking outside the box” este arma leneșului și a ignorantului. A gândi în afara cutiei e cutia însăși, iar oamenii se prind într-un cerc instabil al ieșitului din cutie, pierzându-și energia și inteligența speriați de faptul că ar putea refolosi efortul intelectual deja depus de generațiile dinaintea sa. Așadar, rămâne valabil ce ziceam și în 2010: fiți neconvenționali, gândiți în cutie.

Box

 


3 Replies to “Gânditul în afara cutiei”

  1. ratza

    Din punctul meu de vedere, “think outside the box” are aplicare doar în cazurile în care tre’ să rezolvi o problemă şi ai epuizat toate căile de soluţionare.

  2. Pingback: Sinteza săptămânii 43 din 2014

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.