Gânduri aiurea legate de Constituție

Nu cred că e nevoie să comentez ieșirea Florinei Jipa. O astfel de măgărie din partea unui avocat și judecător de carieră ne arată cam care sunt problemele în materie de justiție din România. Dar sunt niște oameni care nu înțeleg de ce nu trebuie să o lăsăm mai moale cu Constituția, în mod special cei care îl urau pe Băsescu pentru că el venea la rampă să vorbească cu Constituția în sus și-n jos.

Constituția e legea de bază a României. Ce înseamnă asta: este legea de la care pornesc toate legile. Aia e prima lege, dacă ceva e spus acolo e bătut în cuie.

Problema României e că Constituția României a fost scrisă de Părintele Constituției României. Nu o să discut mai mult despre el, însă în orice caz, e o bucată de legislație foarte vagă care are nevoie de n-șpe mii de clarificări, dând de muncă foarte dificilă instituției numite CCR. Dar chiar și-așa, asta e legea și ea trebuie respectată așa cum e ea. Noi, ca cetățeni, ar trebui să ne căutăm acolo drepturile în primul rând.

Constituția României e în mare nevoie de o revizuire însă cine să o facă? Acum ar face-o indivizi precum Florina Jipa și tovarășa Moartea în Vacanță (pe bune, nu știu cum o cheamă pe fumătoarea aia avidă). Două personaje care arată de ce feminismul nu e o victorie pentru România, dar care s-ar implica în formularea drepturilor și obligațiilor voastre fundamentale, nu sună a horror story?

Ca un gând pasager, Constituția Statelor Unite a fost concepută în mijlocul războiului cu Marea Britanie, ca răspuns la asuprirea (termen relativ, nu erau chiar așa de asupriți) la care erau supuși coloniștii britanici de către coroana britanică. Oamenii ăia însă au învățat din lupta lor cu imperiul ce drepturi le sunt necesare, și de-asta Constituția SUA e unul din cele mai tari documente concepute vreodată. Și important acolo nu e textul inițial, ci carta drepturilor adoptată mai târziu cu un an, dacă țin bine minte. Documentele astea au fost concepute fix de politrucii care s-au răsculat contra Marii Britanii – exact cum politrucii noștri au fost cei care au conceput textul fundamental. Diferența reală? Diferența reală e că ăia ai lor au fost niște proști, pe când ai noștri au venit din țara cea mai frumoasă, cea mai inteligentă, cu oamenii cei mai deștepți din lume, cu sportivii cei mai sportivi, cu femeile cele mai frumoase, cu bărbații cei bărbați din lume. Ei, fiind proști, au zis să spună care sunt drepturile oamenilor, așa, ca la proști. Noi, fiind deștepți, precum Florina Jipa, nu avem nevoie de chestii de genul ăsta. Așa că mai lăsați-mă cu Constituția! Ce atâta tura vura? Ia, hai, ciocul mic și joc de glezne!

Ah, o vorbă pentru PNLiști. Vă place, mă, de cuierul de haine numit Klaus Iohannis? Am văzut, s-a enervat tare, a scris pe FACEBOOK trei rânduri! Și dacă acum un an ar fi ieșit Băsescu să zică ceva, așa-i că l-ați fi înjurat?

Un justițiar de mare clasă cară întotdeauna un geamantan plin cu mir pentru a-l unge pe răufăcător. Pentru cei care nu știu, mirul atacă răufăcătorii.
Un justițiar de mare clasă cară întotdeauna un geamantan plin cu mir pentru a-l unge pe răufăcător. Pentru cei care nu știu, mirul atacă răufăcătorii, îi contaminează cu penibil.

2 Replies to “Gânduri aiurea legate de Constituție”

 1. Sergiu Motreanu

  ”Dar sunt niște oameni care nu înțeleg de ce nu trebuie să o lăsăm mai moale cu Constituția, în mod special cei care îl urau pe Băsescu pentru că el venea la rampă să vorbească cu Constituția în sus și-n jos.”

  O să numesc formularea asta neinspirată, deși pentru niște oameni ceva mai isteți ar putea părea cel puțin mârșavă.
  Logica ta este următoarea: eu îl urăsc pe Băsescu (ceea ce este adevărat). Băsescu ține Constituția în mână. În consecință, eu urăsc Constituția. Tristă concluzia ta și complet incorectă.
  Și da, ai dreptate, Băsescu venea la rampă să vorbească cu Constituția, dar mai mult în jos decât în sus.
  Dacă cineva respectă de 5 ori legea, iar de 5 ori o încalcă, acel cineva este un cetățean model sau un infractor ? Îți spun eu: a 2-a variantă.

  ”Ah, o vorbă pentru PNLiști. Vă place, mă, de cuierul de haine numit Klaus Iohannis? Am văzut, s-a enervat tare, a scris pe FACEBOOK trei rânduri! Și dacă acum un an ar fi ieșit Băsescu să zică ceva, așa-i că l-ați fi înjurat?”

  În ce privește PNL-iștii, printre care mă mai număr și eu (cu din ce în ce mai multă sfială și scârbă), fiecare apreciază ce dorește, unii șosetele, alții cuierul, unii hainele, iar majoritatea pe Iohannis.
  Și știu că din postura de președinte deciziile nu se iau la repezeală, după 2 cinzeci, sau după un pariu pierdut.
  Cât despre înjurături, cei care îl înjură pe Băsescu din reflex, sunt niște idioți. Cei care îl înjură argumentat, poate că au fost afectați și frustrați într-un fel sau altul de măreața operă a marelui om de stat.

  Propun și o temă de gândire pentru toți băsiștii, scuze, capitaliștii, pentru că Băse a fost mereu un capitalist:
  Numiți o strategie sau o decizie managerială mai comunistă și cretină decât scăderea cu 25% a salariilor tuturor angajaților din firma în care lucrați.
  Sau puteți extrapola, dacă doriți. Pentru că nu-i așa, dacă un polițist e cretin, trebuie ca toți doctorii să sufere … Mi se pare absolut corect.

  Sper ca în 2019 să candideze din nou la Președinție. Doar așa va avea Klaus Iohannis un candidat pe măsură.

 2. Dorin Lazăr

  În principiu, Sergiu, noi suntem de acord. Eu nu îl țin pe brațe pe Băsescu, că a făcut suficient de multe chestii care să-mi displacă. În momentul ăsta îmi doresc un președinte mai ferm. Nu Băsescu, să fim înțeleși, nu am nevoie de Băsescu, ci de un garant al echilibrului puterilor în stat. Nu discutăm despre Băsescu, ci de ziua de azi. Vreau cineva care să pună stop mafiei parlamentare.

  Și printre soluțiile imposibile sunt dizolvarea parlamentului sau intervenția în deciziile parlamentului. Motivul e că populația nu e convinsă că nu e ok să voteze corupți, iar oameni necorupți… cum îi identifici? Boala României trebuie să continue o vreme, de acord, până când ne trezim și noi ca nație. Dar ca să ne trezim e nevoie de un lider. Iohannis trebuia să fie ăla.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.