Gaudeamus 2016

Am trecut ieri pe la Gaudeamus, cel mai mare târg de carte din România, care se ține anual la Romexpo. Lume multă, lume foarte multă, de fapt atât de multă lume încât am crezut la un moment dat că sufăr de agorafobie. Când colo, sufăr doar de o singură fobie în mulțime, aceea de a fi buzunărit (ceea ce am și pățit de vreo două ori, sau cineva era foarte atras de fundul meu). În orice caz, să vorbim despre cărți.

Îmi planificasem să particip la cel puțin două evenimente, pe care le-am prins – lansarea lui Ovidiu Eftimie (care o să lanseze cartea și la Brașov weekend-ul viitor) și lansarea Marcicăi, cu ale ei Poezii pentru văduve. Am ajuns și la standul Tritonic/Millenium, dar oamenii pe care voiam să îi văd erau ocupați cu lansări și așa că am ridicat de-acolo doar volumul lui Miloș Dumbraci de care am auzit lucruri bune și de care o să vă povestesc când l-oi citi. Din păcate, Gaudeamusul se află într-o bulă temporală în care ca să ajungi de la un stand la altul la 10 metri depărtare îți ia un pic mai mult de jumătate de oră, și nu am reușit să fac tot ce voiam.

Am văzut o mulțime de oferte excelente, am văzut o sumedenie de cărți- mult mai mult decât ce vezi în mod normal în librării, am pus ochii din nou pe o colecție de istorie bizantină pe care o scoate Nemira, care mi-a făcut cu ochiul și la bookfest, și pe care probabil o să o încep când o să mi se mai subțieze reading-list-ul. Bine, nu numai asta, era doar un exemplu, sunt atât de multe cărți numai bune de citit că rămâne valabilă dorința aia cu „timp nelimitat pentru lectură + fonduri nelimitate pentru achiziții”.

Acum mai mult ca niciodată se publică mai mult, sunt mult mai multe cărți bune la dispoziție, mult mai ușor de procurat (în fond, se poate comanda o carte în trei minute, îți vine acasă cel târziu a doua zi). Am văzut că târgul era plin de oameni de toate vârstele, oameni veniți din alte orașe (ca și mine) ca să participe la târg. Și totuși vânzările de carte în afara târgurilor par modeste de vreme ce în mod normal piața de carte urcă undeva la 80 de milioane de euro anual.

Partea bună e că am văzut mulți autori români. Și anul viitor am de gând să citesc cât mai mulți dintre ei, pentru că din punctul meu de vedere, singurul mod în care se poate readuce pasiunea pentru lectură este aducând cât mai mulți autori români, scriind despre lucrurile de interes pentru cititorii români. De-asta e așa de mișto Arhanghelul Raul, pentru că nu e doar un SF cu glume, e un SF și Fantasy cu glume despre gara din Brașov, despre nodul feroviar de la Teiuș și despre perdelele de la Pașcani. Lucruri scoase din viața reală, din lucrurile care sunt în jurul nostru, despre care nu poate să scrie nici mama lui Murakami.

O altă parte faină e că am văzut mulți tineri – și aici o să fiu în dezacord cu Radu Dumitru care văzuse mai mult pensionari (și nu înțeleg unde). Cred că vârstele au fost destul de echilibrate – sigur, am văzut mulți pensionari, dar am văzut și tineri, și oameni la 30-40 de ani. Da, sunt puține oferte pentru tineri – deși am văzut o sumedenie de cărți din categoria Young Adult.. Dar, cum ziceam, timp să fie.

Gaudeamusul 2016 a fost o experiență obositoare, dar plăcută – și când pleci cu un rucsac de cărți la prețuri bune nu ai cum să nu simți că ieși pe plus. Numai bine, că urmează o iarnă lungă. 😀

gaudeamuslight
Aici e varianta light, în care încă nu se umpluse

 


13 Replies to “Gaudeamus 2016”

 1. krossfire

  Duminica a fost full de pustime si tinerei. Nu m-am sincronizat cu voi, din pacate, dar am ghidat niste oameni la Nemira, sa-l cinsteasca pe Eftimie 🙂 (I-as fi ghidat spre mine, dar iar am avut lansare de carti pentru copii si era cam greu sa-i pacalesc ca ilustratiile alea cu hamsteri sunt metafore pentru adanci metafore sociale :)) )

 2. krossfire

  Stai linistit, ca era un preview pentru “stoc”. Ce m-a socat nu era ca Integral avea stand acolo si destul de vizibil (parter), ci ca ePublishers, editura la care am publicat cu aproape 2 ani in urma Amfitrionul exista pe la etajul 3 si avea cartea, doar ca efortul lor de promovare era acelasi cu cel depus la lansare si pentru producerea copertii aleia minunate :))

 3. krossfire

  Oricum, se vor gasi cartile pentru copii si la standul Integral de la Bookfest, iar cartea mai serioasa pe care o voi lansa intre timp (sper) va fi anuntata din timp.

  P.S: Daca stergi sau unesti comentariile astea, nu ma supar… a iesit ”publicitate” 🙂

 4. Nautilus

  Ziceau unii care sunt Critici şi Atacanţi de felul lor: dacă ai văzut pensionari, ai văzut tineri şi invers, fiindcă în zilele noastre tinerii sunt mai moşi prin gândirea şi comportamentul lor decât pensionarii adevăraţi 😀

 5. krossfire

  Pentru ca tinerii sunt cocosati de propriile angajamente, iar batranii inca n-au inteles ce se intampla. Unii spun ca ar trebui sa fie invers 🙂

 6. nwradu

  Nici pe YA n-am văzut atâtea titluri, cred că vreo 8 erau ceva mai bine promovate. În afară de două fete care se uitau la Al Cincilea Val și spuneau “vai, asta e minunată” n-am remarcat nimic.

 7. Dorin Lazăr

  Tritonic are seria Adinei Speteanu (a pomenit de ea în podcast Ovidiu). Apoi, am văzut mult YA la Nemira, dar am mai văzut din loc în loc și la editurile mici.

  Da, nu e un curent dominant, dar e acolo prezent – și cred că și un adolescent pleca de-acolo cu o colecție bună de cărți.

 8. krossfire

  Miss Peregrine era iar peste tot, dar aia e o carte frumoasa (fizic, are poze misto, nu vorbesc despre scriitura :)) ) si beneficiaz si de recentul film cu Eva Green.

 9. milosdumbraci

  mulțumesc pentru interes și intenția de a-mi citi cartea (pt cumpărat îți mulțumește editura). Îmi pare rău că nu am avut ocazia să ne și cunoaștem și să schimbăm două vorbe, poate la următoarea (Final Frontier sau ceva). Asta indiferent de recenzie 🙂

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.