Geeks are not geeks anymore

Tocmai m-am întors de la Geekmeet #7. Pe de o parte, sunt satisfăcut, pe de altă parte dezamăgit. O să vorbesc despre ambele aspecte, în speranța că o să pot să transmit corect mesajul care mi s-a format în minte.

Ce este un geek? O definiție completă nu aș fi putut da – pînă și wikipedia ezită, dar o să încerc: un geek este o persoană interesată de părțile obscure, avansate, ale tehnologiei, iar interesul, dus aproape la extrem, îl declasează social, devenind aproape un inadaptat social. Este un caz extrem, un fel de autist, incredibil de priceput la taskuri avansate care scapă majorității oamenilor, dar nepriceput la interacțiuni sociale.

Asta a fost ideea în care (dacă am înțeles eu bine) a fost pornit geekmeet. O întîlnire pentru oamenii care nu se pricep să se întîlnească altfel. Și o întîlnire în care reușesc să discute despre subiecte ‘geeky’ – tehnologie, calculatoare și alte asemenea.

La Geekmeet #7 nu am prea avut parte de așa ceva – singurul care a prezentat un subiect tehnologic mai avansat a fost Ștefan Petre (pe care poate îl știți de la proiectul ‘iubescbrasovul.ro‘), care a prezentat o introducere scurtă, dar foarte insightful în JavaScript.

În rest, cu excepția unor impresii personale prezentate de Ozgur Yuksel, a fost despre startup-uri. Despre cum să faci bani. Ceea ce mă pune pe gînduri. Mai există ‘geeks’? Nu cred. Nu prea cred că mai există geeks în sensul în care îl așteptăm. Cei care au vorbit doreau să aibă în față niște startup-uri, nicidecum niște geeks. Se așteptau să discute despre un business, despre idei originale – și vreau să zic un lucru:

Geeks are not like that.

Pe geek nu îl interesează esența unui business. Pe geek îl interesează care procesor are mai mulți megahertzi și care are MOPS mai mare. Îl interesează care pagină se încarcă mai repede și de ce. Îl interesează de ce o secvență se execută în mai puține tact-uri de procesor, și de ce dacă alegi un nume mai scurt de variabilă într-un script o să ai un script o idee mai rapid. De-asta prezentarea lui Ștefan a fost ‘on point’, și de-asta restul prezentărilor nu au fost pentru geeks.

Tot respectul pentru efortul lui Claudiu Gămulescu pentru organizare, dar publicul lui țintă nu e cel pe care și l-a ales în numele evenimentului. (pe de altă parte, vă recomand restul de activități din acest sfîrșit de săptămînă). Geekmeet nu e pentru geeks, e pentru business-people. Dar e de înțeles – geekșii nu prea au motiv să se întîlnească.

Așa că geekmeet e pentru cei care cred că geek este Steve Jobs, și nu au habar cine e Linus Torvalds.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.