Cum votăm? Ghid universal pentru alegeri

Într-o săptămână va începe campania electorală – parte importantă din procesul electoral așa cum e definit el în România. E perioada în care vom alege politicienii oamenii care vor conduce aparate importante de stat – primării, consilii locale, dar mai târziu va veni și rândul deputaților și senatorilor, iar acest ghid va acoperi și acele aspecte. Fără să mai lungim introducerea, orice votant ar trebui să fie atent la următoarele aspecte:

Care sunt responsabilitățile oamenilor pe posturile pe care vor fi votați. Ăsta e un pas 0. Trebuie să înțelegeți ce anume se poate face și ce nu se poate face din diversele posturi. Trebuie ca voi, ca cetățeni, să vă plasați în postura de angajatori – aveți ocazia să angajați pe un om pe postul acela, deci trebuie să știți ce anume poate face din postura respectivă. Aflați cât mai multe despre postul pentru care se candidează și ce așteptări aveți voi de la el.

Programul pe care îl propun diverșii candidați. Este aspectul cel mai important care trebuie luat în seamă. Înainte să înceapă campania electorală candidații trebuie să-și prezinte aspirațiile, proiecțiile, să spună, practic, ce anume au de gând să facă în acel post de responsabilitate. Nu intra cu idei preconcepute în campania electorală, analizează programele tuturor celor care candidează.

Programul candidaților trebuie să fie realist. Dacă un candidat la primărie vă promite locuri de muncă, dublarea salariilor sau pacea mondială este clar că omul acela nu are ce căuta în acea poziție. Noi, ca cetățeni, trebuie să ne asigurăm nu numai că noi înțelegem posturile pentru care votăm, dar și că politicienii înțeleg posturile pentru care ei candidează.

Cum facem asta? Interacționăm cu oamenii care candidează. Acum avem uneltele – mulți dintre noi petrec mai multe ore pe zi în unealta de comunicare numită Facebook – dar nu numai. Alegerile sunt locale – cu excepția alegerilor prezidențiale((unde șansa să intri în contact cu alesul e mai mică)) – ar trebui ca cetățean să intri în contact cu omul pe care îl votezi. Chiar dacă nu e ceea ce îți dorești, mergi și interacționează cu cei care ar putea să-ți merite votul. Pune-le întrebări, în viața reală, sau prin mijloacele de comunicare electronice. Asigură-te că problemele tale care țin de competența postului țintă sunt atinse de către candidatul tău.

Nu vota partide. Votează programele și oamenii care susțin acele programe. Votul e uninominal tocmai pentru ca omul care iese să reprezinte cât mai corect comunitatea în care ești.

Bun, Dacă ai votat după acest ghid înseamnă că ai ales un om care te reprezintă. Lucrurile nu se termină aici. Indiferent că acel om e ales sau nu, câștigătorul alegerilor te reprezintă pe tine ca cetățean, ca parte din comunitate. Alesul are înainte de toate responsabilități față de tine ca cetățean. Trimite-i agenda pe care ți-ai format-o la pasul 0, spune-i problemele pe care să ți le rezolve. Urmărește-i activitatea. Asigură-te că nu deviază de la promisiunile pe care le-a făcut el alegătorilor săi. Comunică cu el – el e obligat prin lege să comunice cu tine. În felul acesta când lucrurile merg prost, îl poți trage la răspundere.

Desigur, nu toți cetățenii vor urma acest ghid – dar cu o masă critică serioasă vom avea o schimbare. Implicați-vă, pentru că din acele posturi care sunt scoase la mezat din patru în patru ani se pot lua decizii care îți fac mai mult rău sau mai mult bine decât poți să faci pentru tine în orele investite în acest proiect. Și nu uita – aleșii sunt angajații tăi – trăiesc din banii tăi, trebuie să-ți răspundă la întrebări, să rezolve probleme pentru tine. Află cine te reprezintă și interacționează cu persoana respectivă. Probabil că nu ai făcut-o până acum, dar poți să o faci de acum încolo. E cel mai important mod prin care putem schimba ceva în bine la nivelul societății. Campania electorală e momentul în care cetățeanul ar trebui să aibă o voce mai pronunțată, și e un moment bun să schimbăm ceva.