Cum votăm? Ghid universal pentru alegeri

Într-o săptămână va începe campania electorală – parte importantă din procesul electoral așa cum e definit el în România. E perioada în care vom alege politicienii oamenii care vor conduce aparate importante de stat – primării, consilii locale, dar mai târziu va veni și rândul deputaților și senatorilor, iar acest ghid va acoperi și acele aspecte. Fără să mai lungim introducerea, orice votant ar trebui să fie atent la următoarele aspecte:

Care sunt responsabilitățile oamenilor pe posturile pe care vor fi votați. Ăsta e un pas 0. Trebuie să înțelegeți ce anume se poate face și ce nu se poate face din diversele posturi. Trebuie ca voi, ca cetățeni, să vă plasați în postura de angajatori – aveți ocazia să angajați pe un om pe postul acela, deci trebuie să știți ce anume poate face din postura respectivă. Aflați cât mai multe despre postul pentru care se candidează și ce așteptări aveți voi de la el.

Programul pe care îl propun diverșii candidați. Este aspectul cel mai important care trebuie luat în seamă. Înainte să înceapă campania electorală candidații trebuie să-și prezinte aspirațiile, proiecțiile, să spună, practic, ce anume au de gând să facă în acel post de responsabilitate. Nu intra cu idei preconcepute în campania electorală, analizează programele tuturor celor care candidează.

Programul candidaților trebuie să fie realist. Dacă un candidat la primărie vă promite locuri de muncă, dublarea salariilor sau pacea mondială este clar că omul acela nu are ce căuta în acea poziție. Noi, ca cetățeni, trebuie să ne asigurăm nu numai că noi înțelegem posturile pentru care votăm, dar și că politicienii înțeleg posturile pentru care ei candidează.

Cum facem asta? Interacționăm cu oamenii care candidează. Acum avem uneltele – mulți dintre noi petrec mai multe ore pe zi în unealta de comunicare numită Facebook – dar nu numai. Alegerile sunt locale – cu excepția alegerilor prezidențiale1)unde șansa să intri în contact cu alesul e mai mică – ar trebui ca cetățean să intri în contact cu omul pe care îl votezi. Chiar dacă nu e ceea ce îți dorești, mergi și interacționează cu cei care ar putea să-ți merite votul. Pune-le întrebări, în viața reală, sau prin mijloacele de comunicare electronice. Asigură-te că problemele tale care țin de competența postului țintă sunt atinse de către candidatul tău.

Nu vota partide. Votează programele și oamenii care susțin acele programe. Votul e uninominal tocmai pentru ca omul care iese să reprezinte cât mai corect comunitatea în care ești.

Bun, Dacă ai votat după acest ghid înseamnă că ai ales un om care te reprezintă. Lucrurile nu se termină aici. Indiferent că acel om e ales sau nu, câștigătorul alegerilor te reprezintă pe tine ca cetățean, ca parte din comunitate. Alesul are înainte de toate responsabilități față de tine ca cetățean. Trimite-i agenda pe care ți-ai format-o la pasul 0, spune-i problemele pe care să ți le rezolve. Urmărește-i activitatea. Asigură-te că nu deviază de la promisiunile pe care le-a făcut el alegătorilor săi. Comunică cu el – el e obligat prin lege să comunice cu tine. În felul acesta când lucrurile merg prost, îl poți trage la răspundere.

Desigur, nu toți cetățenii vor urma acest ghid – dar cu o masă critică serioasă vom avea o schimbare. Implicați-vă, pentru că din acele posturi care sunt scoase la mezat din patru în patru ani se pot lua decizii care îți fac mai mult rău sau mai mult bine decât poți să faci pentru tine în orele investite în acest proiect. Și nu uita – aleșii sunt angajații tăi – trăiesc din banii tăi, trebuie să-ți răspundă la întrebări, să rezolve probleme pentru tine. Află cine te reprezintă și interacționează cu persoana respectivă. Probabil că nu ai făcut-o până acum, dar poți să o faci de acum încolo. E cel mai important mod prin care putem schimba ceva în bine la nivelul societății. Campania electorală e momentul în care cetățeanul ar trebui să aibă o voce mai pronunțată, și e un moment bun să schimbăm ceva.

Și orașul tău poate arăta așa - important e să vrei.
Și orașul tău poate arăta așa – important e să vrei.

NOTES   [ + ]

1. unde șansa să intri în contact cu alesul e mai mică

10 Replies to “Cum votăm? Ghid universal pentru alegeri”

 1. Andrei

  Un alt aspect foarte important e cât de bine şi-a făcut omul treaba pe postul anterior. De exemplu îl luăm pe Zicu de la Cluj, el e ok, taximetristul e ok, Alexa scrie fără diacritice şi cică e jurnalist, unul de o calitate slabă dar totuşi e, nici nu are rost să te mai iei de alte chestii de bun simţ, nu e pentru el aşa ceva ( acum). Cam asta e cel mai important lucru când vrei să schimbi ceva, să nu pui în loc un atârnache doar să fie acolo. Dacă ar vota lumea precum scrie şi în ghidul tău nu ar mai ieşi jocul partidelor politice, oraşele sărace s-ar dezvolta armonios, la oraşele mari nu prea se votează pe pomană electorală, problema e în oraşele sărace, comune, sate.

 2. Perkele

  Naiv/idealist ghidul tau si fara vreo aplicare practica, momentan, singurul punct aplicabil in viata reala e primul. In rest, nu putem spera ca va fi aplicabil in cativa ani, iar intre timp sa se adune o suficienta masa de oameni care sa se implice si sa interactioneze cu alesii incat sa conteze.

  In situatia data, eu sunt mai mult anarhist decat idealist, asa ca as propune urmatorul ghid:
  1. Vezi din ce partid e candidatul, daca e dintr-un partid parlamentar sau dintr-un partid care ar scoate mai mult de 3% in alegeri parlamentare, nu-l vota
  2. S-ar putea sa fie o capcana: vezi ce a mai facut candidatul respectiv. Daca a facut vreodata parte dintr-un partid care ar fi interzis la punctul 1 sau daca a mai avut vreo functie politica pana acum, nu-l vota.
  3. “Vezi partidul candidatului” se intoarce, daca fondatorul partidului respectiv (sau persoana proeminenta de la conducere) a facut parte dintr-un partid interzis la punctul 1, dar a plecat/a fost dat afara si asa si-a facut un partidulet, nu vota pe nimeni de acolo..
  4. Nu vota un independent, astia sunt de obicei niste narcisisti care vor sa isi faca notorietate sau niste loseri care au fost respinsi de catre toti.
  5. DIntre candidatii ramasi, alege unul la nimereala => asa se schimba clasa politica

 3. Dorin Lazăr

  E foarte greu să apreciezi în ce măsură are un om succes în ceea ce face în viața reală, sau dacă e bun la meseria lui – trebuie să interacționezi cu el pe meseria lui. În schimb, poți să-i dai un moment zero – poate la treaba asta o să se priceapă.

 4. Dorin Lazăr

  Ghidul tău ar alege numai oameni din partidele extremiste care nu au prins parlament. Rămâne cum am zis eu – chiar dacă ți se pare naiv ghidul meu. Tot timpul o idee precum cea pe care o propun va fi considerată o naivitate – până în momentul în care oamenii chiar o aplică.

 5. Andrei

  Dar eu nu am spus de succes sau bani. Ci cât de bine prestează un om meseria lui. Dacă îl poţi urmări bineînţeles, dacă nu treci la alte metode de selecţie. Mai arată-mi un ziar cu atâtea negative ca ăsta https://www.facebook.com/ziardecluj/. Ca să ai încrederea unei comunităţi trebuie sa îţi faci meseria cu cinste în primul rând, nimeni nu te va lăsa să îl conduci dacă tu nu te ştii conduce pe tine însuţi bine. Noi avem un avantaj enorm faţă de cei de acum 20, 30 -100 de ani, vedem pe cine alegem live înainte să îşi dea arama pe faţă.

 6. Perkele

  ai dreptate, ar trebui:
  5. Nu vota unul care e excesiv de nationalist si tot programul lui e bazat pe ura fata de homosexuali, straini, evrei, uniunea europeana etc.
  6. Alege la nimereala unul dintre cei ramasi

  Problema acum e ca programul candidatilor e in mare parte scris ca sa fie acolo si nu cred ca o sa fie aplicat vreodata, e doar ceva care trebuie sa sune bine si sa fie cat de cat realist.

 7. DanC

  Despre vot, fii-meu (25 de ani) avea o idee tare acu’ 2-3 ani. Ca sa nu se intample asa ceva:

  http://wumo.com/wumo/2013/01/25

  Alegeri online 100%. Pina si in sectiile de votare sa fie PC-uri/terminale conectate la baza centrala etc.
  Inainte de votul propriu-zis, terminalul sa prezinte un chestionar cu citeva intrebari aleatoare. Baza de intrebari sa fie in prealabil aprobata de toate partile implicate in votare.
  Intrebarile sa fie de natura generala, nu partizane. Timed questions, multiple choice. Doar in ideea sa se afle cit de cunoscator e omul care vrea sa voteze, care e IQ-ul omului referitor la problemele din campania respectiva, referitor la chestii generale de libertati individuale, sociologie/politica elementara.
  Imediat dupa chestionar – votul propriu zis. Ei, “greutatea” votului va fi procentul din chestionar. Adica ai facut la chestionar 60%? Votul tau va fi X 0.6. Ai facut 10%? Votul tau va fi o zecime etc.

  Am mai ‘prezentat’ ideea asta in alte parti. Multi cica nu e constitutional, ca daca unu’ nu stie nimica nu poate vota. Nu, nene! poate vota no pb, dar votul lui o sa cintareasca 10%, 5% sau da, chiar zero. Dar de votat tot o sa voteze.

  Dar na, vise taica. Probabil ca o sa fie si asa ceva, dar peste 2-3 sute de ani si nu in Romania 🙂

 8. Vlad

  Există trei nivele de fraudă cu orice test:

  Fraudă directă – copiat/fițuici dar și comunicarea întrebărilor de pe test între participanți.
  Alegerea întrebărilor.
  Pregătirea în sine. Multe teste funcționează foarte bine dacă oamenii nu se pregătesc pentru examen.

  Apropos:

  teste electorale de genul ăsta existau în Sudul Americii pentru a descalifica negrii de la vot. Testele se aplicau doar lor, printr-un artificiu legal, și erau practic imposibil de trecut de oricine.
  comunicarea întrebărilor se practică în masă la testele GRE în China. Chiar dacă testul e aleator, nu e suficient dacă ai suficiente persoane care dau examenul.

 9. Sabotor

  Inclusiv prostii au dreptul la vot, pentru ca si prostii trebuie sa fie reprezentati in parlament.

  Pana la urma, clasa politica e o reflectie a poporului. Un popor prost, pus pe furtisaguri si cu mentalitate de “las-o ba ca merge asa” nu are cum sa fie reprezentat de politicieni decenti.

Comentariul tău (dacă comentezi prima oară, comentariul va ajunge în moderare)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.