Greșeala argumentării

Una din greșelile esențiale care sunt cu noi încă din vremea iluminismului este ideea că având aceleași date („adevărul”) oamenii vor lua decizia corectă. Nimic mai fals.

Și observăm mereu chestia asta în interacțiunile noastre. Heck, o observăm la nivel social după fiecare vot – în fond, suntem țara unde s-a votat omul care era în pușcărie. Și o observ la fiecare postare de pe blog unde se aprind spiritele. Și multă vreme am crezut că ceva e greșit, dar nu am înțeles despre ce e vorba.

Până azi. Azi mi-am dat seama care e greșeala mea în gândire. Știam lucrul ăsta dar nu îl exprimasem niciodată atât de clar – oamenii nu sunt conduși de intelect, ci de sentiment. Sigur, era un adevăr pe care îl intuisem de mult, dar niciodată nu mi-a fost atât de clar până acum. Culmea, mă uitam la un clip legat de cum le prezinți C++-ul programatorilor de C – când a apărut următorul slide:

dansaks

Cred că e prima oară când mi se confirmă o idee mai veche – că există o sumedenie de lucruri mai importante decât adevărul – și adevărul s-ar putea să fie neimportant. E până la urmă ideea principală pe care am dezbătut-o cu Radu Hossu când ne-am întâlnit ca să-mi explice că gândesc rău. Nici el nu era pregătit pentru argumentul ăsta, nici eu nu eram pregătit pentru argumentul ăsta, sincer, și e prima oară când mi-l confirm.

Așa că trebuie înțeles că niciodată nu vei putea atinge foarte mulți oameni apelând doar la argumente. Trebuie să fii acolo, cu ei, să le înțelegi greutățile, să îi atingi pe oameni la sentiment. Să le vorbești pe graiul lor. Și de-asta la sfârșitul acestui an noul Parlament va fi format tot din penali și hoți – pentru că ei vorbesc cel mai corect cu alegătorii. De pe poziții de forță, nelăsându-le opțiuni, cu un mic într-o mână și o găleată cu făină și ulei în cealaltă.

Vin alegerile. Nu uitați, adevărul nu e important dacă nu e prezentat cum trebuie.


6 Replies to “Greșeala argumentării”

  1. Vlad

    Bun, cred că ar trebui doar clarificat de ce era omul în pușcărie (cu alte cuvinte, nu că era Ilașcu)

Comentariul tău (dacă comentezi prima oară, comentariul va ajunge în moderare)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.