Greșelile unui partid în derivă

Preambul necesar: postarea care urmează este lungă, și în niciun caz utilă membrilor sau simpatizanților USR. E o discuție mai lungă pe care am avut-o și în urma ei a reieșit clar că ceea ce va urma e inutil, poate chiar dăunător simpatizanților USR. Astea fiind zise, consumați postarea aceasta pe propria răspundere.

Dacă mă întrebai acum un an cu cine aș vota la următoarele alegeri, aș fi răspuns că aș vota cu două mâini USR-ul. Pentru că sunt tineri, pentru că au o abordare modernă, pentru că cred în democrație, pentru că…

Dar în ultima vreme încrederea în USR mi s-a erodat văzând cu ochii – și numai din cauza USR-ului. Sunt mai multe lucruri care încep să se adune, și care încep să transforme USR într-un partid nefrecventabil. Și nu vorbesc de declarații idealiste gen „cred într-o lume fără proprietate” pe care le-a făcut o notabilitate USR. Nu, alea sunt copilării gen „cred în pacea mondială”. E imatur și inutil să stăm să discutăm despre astfel de bâlbe.

Activitate parlamentară

USR are doi ani plini de parlamentariat. După doi ani de parlamentariat, încă mai auzi scuze de tipul „suntem în minoritate deci nu putem schimba nimic”. Și înțeleg lucrul ăsta, dar la un moment dat ar trebui să auzim și altceva. Sau nimic – că practic asta auzim acum de la USR și activitatea parlamentară.

După doi ani, singurele lucruri remarcabile care au rămas în mintea oamenilor sunt că s-au pus să dea o carte altor parlamentari, că au făcut niște proteste inedite, că se plâng întruna că toate inițiativele lor sunt respinse, că au generat 800 de pagini de amendamente pe calculator. În rest, niște inițiative mărunte, tehnicalități fără clară utilitate, sau, în general, lucruri mărunte. Eu, personal, a trebuit să achiziționez un POS pentru că un expert USR a condus discuțiile referitoare la necesitatea ca *toate firmele* care au încasări (nu profit) peste o limită trebuie să aibă POS. Fără o înțelegere foarte clară a implicațiilor legii pe care au dat-o.

Activitatea parlamentară a USR e subțire, dar ăsta e un detaliu; e o chestie faină, își pot declina orice fel de responsabilitate pe motiv că ăia răi sunt la conducere. Dar acum, în România, nu există un partid majoritar. PSD-ul nu are majoritate în parlament, și alianța cu ALDE e chiar firavă. Chiar dacă ALDE e un partid fictiv, această simplă separație ar fi dat un pic de loc unor strategii de luptă parlamentară. USR însă s-a decis să meargă pe calea care i-a făcut nefrecventabili și pentru parlamentarii români, renumiți pentru traseismul lor.

Sunt o mulțime de lucruri care s-ar fi putut face în materie de parlamentariat. Și veți spune: dar Dorin, ce ar fi putut face? Nu știu. Nu știu, pentru că treaba mea are de-a face cu calculatoare, cu clienți cu cerințe complexe, nu am timp să-i gândesc USR-ului strategie de luptă parlamentară. Pentru asta trebuie să ai niște oameni care să gândească și să cunoască situația din teren. Ori treaba asta nu pot s-o fac eu, trebuie s-o facă ei, și dacă în 2016 era scuzabilă naivitatea lor, în 2019 nu mai e.

Practic scuza cu lipsa de experiență a expirat de vreun an. Nu mai vreau să aud asta dinspre ei.

Talmeș-balmeș ideologic

E neclar pe cine reprezintă USR. O mare parte din aleșii USR sunt niște oameni de stânga, dar partidul s-a autodefinit, cel puțin în teorie, ca fiind de centru-dreapta. Dar nu e suficient. O direcție ideologică definită în felul ăsta nu înseamnă nimic. Și USR preferă să rămână în această confuzie ideologică care nu-i obligă la absolut nimic. „Suntem de centru-dreapta, dar vrem măsuri socialiste și ne opunem măsurilor de dreapta luate de actuala coaliție de la guvernare.”

Dreapta ideologică e o alegere grea, pentru că ideologia de dreapta foarte rar câștigă concursuri de popularitate. Membrii USR nu prea știu ce presupune această ideologie, mulți dintre ei venind din mișcările de activism civic, natural de stânga. USR e un partid de dreapta făcut de oameni de stânga (cred că doar Dohotaru a plecat din partid când s-a anunțat poziționarea pe centru-dreapta).

Aș crede că ăsta e motivul pentru care atunci când ai o discuție principială, USRiștii par picați din cer. Faptul că nu stăpânesc ideologia pe care o promovează decât la nivel de slogan; și ăsta e până la urmă singurul lucru pe care reușesc să-l facă – să vină cu sloganuri. Motivul este, însă, altul.

Democrația internă USR

USR a descoperit democrația și îi place atât de mult încât întreaga organizație e construită democratic. Toți membrii sunt aproximativ egali. Opiniile tuturor membrilor sunt luate în serios și dezbătute intern. La prima vedere, e o idee excelentă. Democrație internă care să se organizeze pentru a conduce o democrație la nivel național. Excelent, nu?

Prea mulți bucătari strică supa. Nici membrii, nici ideile lor nu sunt în realitate pe picior de egalitate, dar ei vor să se joace de-a egalitatea, și USR e paralizat de această democrație internă. De-asta nu poți vedea o consecvență în discursul public al notabilităților USR. De-asta toți USR-iștii par șovăielnici, sunt destul de timizi. Pentru că ei nu pot să-și pună în discuție ideile proprii, ci sunt obligați să satisfacă un public intern foarte agresiv.

Ăsta e motivul pentru care discursul public al USR s-a redus la nivel de slogan. Ultimul slogan e „USR repară după PSD”, dar cam tot ce discută public reprezentanții partidului e aproape mereu menținut la nivel de slogan. Sunt catchy, dar e lipsit de substanță – însă ăsta e singurul mod de a rezista într-o astfel de democrație agresivă.

Cunosc regretabil de bine ce se întâmplă acum cu membrii USR, din experiență personală. Jocul de-a democrația e adictiv – și pare că chiar faci ceva când discuți ad nauseam despre un subiect, pentru că „așa e democratic”. Așa și oamenii din USR – au descoperit că e fain să te joci de-a democrația, și sunt la nivelul în care votează și ce să mănânce la prânz. Doar că lucrurile nu funcționează niciodată așa – și la un moment dat ar trebui ca liderii să-și prezinte un program, să-și asume responsabilitatea pentru ce decizii iau în următoarele 24 de luni, și după aceea să poată să meargă în lume prezentând o opinie discutată între 20 de oameni, în între 20.000.

Programe fără logică

Pentru că singurul lucru care supraviețuiește democrației interne USR e sloganul, propunerile USR sunt niște colecții fanteziste de sloganuri, fără o consecvență ideologică, fără măsuri concrete sau cu măsuri categorice prezentate fără explicații. Un exemplu e strategia pe educație, unde au dat-o major cu bâta în baltă, publicând un „policy brief” cu „măsuri concrete” care erau, de fapt, niște linii generale fără niciun fel de studii legate de impactul urmăririi acelor linii generale. Policy Brief-ul pe educație e o chestiune care „pune elevul în centru”, „implică părinții” și ignoră complet prezența profesorului. Ai zice că simpla prezență a elevului în interiorul clădirii numită școală îl educă, probabil nici nu e nevoie de profesor, și problema e că nu poate să facă statul suficiente edificii pe post de școală. În cazul ăsta soluția cu care vin ei, înființarea mai multor școli private, are mai multă logică.

Știu de unde vin ideile astea absolut fanteziste – vin din zona anarhist-libertariană a oamenilor care propun soluții extreme știind că nu vor fi niciodată responsabilizați pentru propunerile lor, pentru că nu or să ajungă la putere. Dar e ok, au loc în varza ideologică a USR-ului. Primul semn că Policy Brief-ul pe educație e o glumă proastă e faptul că e neasumat de vreo persoană cu nume și prenume. E dată ca asumată de partid – cam cum semnează ziarele cu „Redacția” – , dar real nu ai pe cine întreba ce a fost în capul lor. Și nu, nu șeful partidului răspunde legat de prostiile publicate acolo, pentru că probabil va spune că nu stăpânește detaliile unui domeniu atât de complex precum educația – însă probabil că nimeni nu răspunde pentru prostiile din policy brief, pentru că „democrație internă” și orice critică poate fi respinsă cu acuze de pesedism.

Policy brief-urile USR sunt, în general, niște colectoare de sloganuri, idei bizare și interese economice dubioase. Am multe semne de întrebare, dar nu la fel de multe semne de întrebare ca în cazul lucrurilor care urmează.

USR nu crede în ANAF

Sloganizarea duce în niște direcții foarte bizare. Am mai discutat despre afirmația lui Cioloș care, din postura de fost prim-ministru al țării, afirma că oamenii politici sunt automat vinovați în momentul în care sunt acuzați de vreo problemă. Dar ce te faci când un parlamentar al României spune că el nu crede în ANAF?


Autorul acestei prostii este Claudiu Nasui, parlamentar român, membru USR. Deci atenție, vorbim despre un parlamentar, care nu știe că agenția care se ocupă cu colectarea fondurilor publice este cea mai importantă instituție a statului român. E neclar de unde împrumută discursul anarhist domnul Nasui, dar poate îmi explică de ce un parlamentar român ne transmite că nu ar trebui să avem încredere în instituția seminală a statului român.

De obicei astfel de afirmații hazardate erau puse cumva sub egida PSD-ului, dar Nasui nu se mai obosește. Pur și simplu vrea să se simtă ca la protestele pentru pace și contra înarmării nucleare, și să dea o lovitură sistemului.

Și Nasui ESTE sistemul. E parlamentar, mai „sistem” de atât nu prea există.

[editare ulterioară] Economie101 are un articol despre viziunea fiscală a USR-ului, articol pe care vi-l recomand, alături de tradiționalul grăunte de sare.

Singura strategie: paroxismul

USR este un partid parlamentar. Ideologic e difuz, singura lor strategie e lupta contra altui partid. Ce se întâmplă în momentul în care sunt la conducere? O să-i alinieze pe toți din PSD la zid, să-i execute? Am mai avut un președinte care ne invita în Victoriei, la țepe. Mai vrem?

Poate suna extrem, dar ăsta e genul de paroxism pe care îl atinge retorica USR. În lipsa unei agende concrete, care să urmărească niște scopuri clar definite și cât se poate de concrete. Și când zic scopuri concrete nu mă refer la aberații gen „punerea elevului în centrul sistemului de educație”. Mă refer la discuții în care avem prefigurate bugete, impact și strategii de monitorizare a rezultatelor în timp.

Dar nu pot fi deranjați cu așa ceva – USR e într-o permanentă fentă cu demonizarea PSD-ului, și „PSD-ul e infam” e răspunsul pentru orice întrebare. Aceasta, au decis cei de la USR, e strategia câștigătoare – inducerea constantă a temerii în societate, și amplificarea fricilor „bulei”. Își folosesc platforma pentru a amplifica ura, frica, pentru a duce mai departe războiul cu PSD. Și da, PSD face la fel, dar asta fac și „ai noștri”. Ce ne facem?

Nu acceptă critica

Oamenii din USR au auzit atât de multă critică la adresa partidului încât le e foarte simplu să ignore critica. Deja a fost mult prea criticat partidul, orice critică le-ai mai aduce e inutilă – nu își mai doresc să audă ce au de zis oamenii din exteriorul partidului.

Și nu mă refer la dialogul pe care l-am avut înainte de pregătirea acestei postări, în care am întrebat lumea dacă le-ar fi util un articol de genul ăsta. Mă refer la răspunsul la critica legată de maculatura legată de educație și nu numai.

Toate criticile sunt respinse cu „și care e alternativa? PSD?” – asta în cel mai bun caz. Mai des o să auzi acuze de „pesedism”, urmate constant de un dialog deloc constructiv. Nu e cu nimic diferit de PSD, care deviază orice critică înspre statul paralel, Soros sau Europa. Nu există o diferență substanțială; nici măcar la nivel de intenții.

Și nu doar că nu acceptă, dar nici nu se mai adaptează în urma punctelor problematice asupra cărora sunt atenționați. Eu am avut dialogul ăsta cu USR Brașov – i-am întrebat deschis care e planul lor pentru câștigarea alegerilor locale. Nu au avut un plan clar în 2018, nu au unul în 2019, singurul lucru pe care au putut să mi-l zică e „implică-te”.

Ori nu asta e soluția. Un partid care respinge traseismul ar trebui să înțeleagă că nu pot să mă asociez cu ei dacă nu au ceva clar în cap (și e evident e că nu au nimic în cap). Normal că în momentul în care partidul va deveni nefrecventabil (și momentul se apropie), toți oamenii care nu mai vor să fie asociați cu haosul și lipsa de idei a USR-ului vor fi obligați să facă primul pas în traseismul politic, și să schimbe barca. Uite, idee de slogan: „începeți traseismul la habarniști!”.

Dacă ar fi dat dovadă de o verticalitate, de seriozitate, de temeinicie în crearea de planuri, implementarea lor și urmărirea efectelor acelor planuri, atunci poate am fi discutat. Dar ce să le fac când acum un an le verificam toate prostioarele și mințeau cu bună știință mai tare ca PSD-ul, doar ca să provoace panică între suporteri? Să nu uităm de minciunile din jurul recursului compensatoriu, să nu uităm minciunile legate de modificările la legile justiției, și în general demonizarea oricărei acțiuni a PSD-ului.

Cum spuneam, e o postare lungă. Nu știu cât de utilă, mai ales în contextul în care alternativele sunt destul de firave. Exemplele selectate aici sunt doar cele mai recente, nu sunt însă singulare. Tragedia e că și oamenii pe care i-am vrut aduși în față au preluat discursul găunos, revanșard, plin de „inexactități” neasumate.

Nu zic să nu votați USR. Suporterii USR deja s-au obișnuit cu stilul partidului și explică că nu îi interesează nici ideologie, nici program politic – pe ei îi interesează să nu iasă PSD. Și e momentul în care pun întrebarea „de ce?”. De ce aș pune niște gângavi incompetenți care nu au alt program politic în afară de Huo PSD? Doar pentru că nu sunt PSD? Nu e un motiv suficient.

Comentariile, vă rog, să nu fie în formatul „Da, dar PSD…”. Nu vreau să am un astfel de dialog, e inutil, și probabil o să șterg toate comentariile care merg în acea direcție. Pentru cei care sunt revoltați de ceea ce am scris aici, vă rog să citiți această postare înainte de a pune comentariul. Și conservați-vă energia, știu că aia cu proprietatea e de la PLUS, dar acum se identifică ca USR Plus, și oricum nu despre asta e vorba în postare.


36 Replies to “Greșelile unui partid în derivă”

 1. Cristian Banu

  Ceea ce mi se pare cel mai trist în momentul de față este că ai de ales între niște ticăloși care par să ducă țara pe o direcție bună în plan economic și care, totuși, de bine de rău au ascultat și au reacționat când mai făceau una gogonată, și niște, aparent, oameni buni, care nu știu nici ei ce vor și în ce (altă) direcție să ducă țara, și care vor să fie votați doar pentru că nu sunt ăilalți, și nu sunt capabili să suporte nici o critică fără a te eticheta drept pesedist. (La bâlbe ai uitat și programul economic cu idei copiate de la PSD și cu exemplificări care arată că cei care l-au redactat nu cunosc mărunțișuri gen cum funcționează TVA sau care era salariul minim…)

 2. Nelu Dian

  Articolul începe cu o confuzie – “cred într-o lume fără proprietate” nu e o afirmație făcută de un membru USR, ci de dna Bogdan, de la PLUS.

  Ideea de a trage la răspundere opoziția pentru ca nu și-a impus agenda politica prin propuneri de legi e naiva. Da, functioneaza cateodata in democratiile consolidate, dar nu la noi, mai ales in contextul asta agresiv in care PSD trece cu dispret peste oricine opinie contrara.

  Nevoia de a aseza politica din Ro in paradigma asta ideologica stanga-vs-dreapta mi se pare depasita de realitatea de pe teren. PSD nu e de centru-stanga, ca sa ii opui o doctrina de centru-dreapta, ci e undeva in niste balarii nationalist-populiste, anti-europene si anti-stat de drept.

  Cred ca înțelegi greșit și mesajul “dar noi nu suntem PSD”. Mesajul asta e spus cu disperare si exasperare in glas, in conditiile in care azi suntem intr-o deriva totala, trasi tot mai departe de Uniunea Europeana si tot mai aproape de tari esuate, ca Moldova si Ucraina. Cand viitorul copiilor mei e pus in pericol, eu cred ca e OK sa imi doresc sa incep prin a inlocui niste corupti grobieni si ticalosi cu niste oameni de buna credinta, dar care nu si-au clarificat complet doctrina politica.

  In contextul asta politic curent, care mie mi se pare dramatic, cred ca e un moment prost ales sa aduci in spatiul public orice dezbatere care ar putea duce la voturi in minus pentru oricine se opune mizeriei PSD-ALDE.

 3. Radu

  Despre pincipii e vorba, sunt slabi dar principial sunt pt. o societate libera si moderna, daca avem asta poate candva o sa rasara unii mai capabili, fara nu avem nici o sansa la evolutie, doar revolutie poate.

 4. vali

  când lucrurile se vor nasoli, vor începe iar să dea screenshoturi de pe grupurile private de discuții și atunci ai să constanți, cu amărăciune, că ai dreptate.

 5. Dorin Lazăr

  @Radu: nu sunt un fan al defetismului, prefer să nu mă scufund în defetism. Cred că există soluții și că lucrurile nu sunt atât de tragice cum le vedem noi.

 6. Dorin Lazăr

  @Nelu Dian: am zis că nu mă iau de chestia respectivă. Ok, e de la PLUS, dar e parte importantă acum din retorica USR-ului – a USRPlus-ului.

  Nu trag la răspundere opoziția pentru că nu și-a impus agenda, ci pentru că nu a încercat să negocieze pentru câteva puncte. Adică sigur trebuie să existe ceva în strategia USR care să nu fie „JOS PSD” și la care principial să găsească sprijin și de la PSD și de la ALDE. Dar când îi tratezi pe ceilalți cu dispreț, le aduci cărți să citească pentru că vezi doamne sunt niște porci (hehe), cam greu să mai faci politică, nu?

  Am vorbit de multe ori despre cum stânga vs. dreapta e depășită. Pentru USR a fost un moment foarte important când și-a stabilit această direcție. Puritate ideologică există la un singur partid în România, la Demos, care nu e și nu va fi partid parlamentar. Retorica pro/anti-stat de drept nu e o orientare politică.

  Înțeleg foarte bine mesajul „noi nu suntem PSD”. Problema pe care o punctez e că e singurul mesaj coerent. Lasă asta cu disperarea și exasperarea. Disperarea, exasperarea sunt chestii pentru noi, civili, populația generală. Ei sunt politicieni, deci ei ar trebui să fie în controlul genului ăsta de dialog. Disperarea e pentru restul, nu pentru ei.

  Să înțeleg că deranjez că aduc în discuție posibilitatea ca USR să fie de fapt la fel de problematic ca PSD? Ok, foarte bine. După mine, potopul.

 7. J

  spunea un contemporan, “decat prosti mai bine hoti”. oare?!
  sa dai bani din impozite, din munca ANAF, la hoti, care sa ii deturneze si sa ii risipeasca mi se pare mai nefericit decat sa ii dai unor prosti care sa incerce diverse cu ei, sa greseasca si poate, doar poate sa si invete ceva pe drum.

  asta e realitatea, vrem sa speram ca exista profesionisti inca in .ro care sa faca o altfel de politica, o altfel de societate. nu exista masa asta bai mult, politica nu e inteleasa si imbratisata de catre de votantii de rand, care in sine e cea mai mare problema.

  nu exista scapare din democratia asta perversa iar loc de dictatori “a la Tepes” nu incap in Europa.

  traiti-va viata, voi, aia visatori.

 8. Ioan Mitiu

  Da, dar Putin… 😀

  Pe asta ai uitat-o, argumentul suprem al useriștilor nu mai e PSD ci teama de Putin. 😉
  În rest e corect de zici și am observat și eu una din liniile majore de fisură din USR – Plus: cea dintre “grupul corporatist” și “nucleul activist-oengist”. Primul e numeric mai important și dă porniri și pusee anarho-libertariene dar ceilalți sunt mai căliți în ședințisme și slogăneală. Și știu, de exemplu, să mascheze cu tupeu faptul că acum 7-8 ani erau cei care împingeau în față teme precum “oropsirea deținuților din pușcării de către statul român”, “pușcăriașii – produsul societății în care trăiesc” și alte de-astea. Totul deoarece de fapt nu ei sunt de vină ci PSD, corupții din el, care au pervertit în practică aplicarea inițiativelor lor… etc.

  Dar pe mine nu mă miră: am fost în preistorie membru URR și fix chestiile astea le-am văzut și acolo. Măcar atunci nu a fost valul care să ne facă să fim penibili “big time” ca acum. 🙁

 9. developingtoday

  Partidul acesta a aparut ca o ura in sine asupra clasei politice actuale. Oamenii care il compun sunt oameni care isi doresc o tara mai buna si vor sa se implice, numai ca le lipseste coerenta!
  Directia de comunicare, e clasica PSD, ne va scoate din Europa, rusii vin peste noi etc. Temerile sunt accentuate zilnic si singura scapare este sa mergem sa votam si daca se poate pe ei. Cam asta este in mare USR.
  Ar mai fi de mentionat partea cu votul si prezenta acolo. Aici este un rationament simplu, cu cat prezenta la vot creste, cu atat procentele PSD scad. Dar vin si intreb, daca voturile anulate ajung la 15%, ca efectiv nu am pa cine sa votez ce se intampla?
  Daca acest partid va veni la guvernare va fi guvernul de trista amintire al acestei generatii. Estimez ca in primul an se vor lupta sa rada sigla PSD de prin institutii, al doilea an vor fi blocati in ce sa faca, iar in al treilea si al patrulea vor fi invinsi de sistem.
  Sper sa nu se intample ceea ce am spus mai sus, dar istoria are felul ei de a rade noi…

 10. J

  @DL: cuvantul emigrare nu-si mai are rostul in prezent sau viitor, cred eu.
  “patrie”, ” glie”, “neam”, ” te bate D-zeu” sunt ele utile restului de 20-30-40 de ani ramasi de viata tie, mie pe planeta asta?

  ce se va intampla cu sanatatea mea mintala, corpul meu, cum evolueaza lucrurile in 5-10-15 ani, copilul meu ce necesitati va avea, ce fac eu pentru societatea in care traiesc si cum va avea ea grija de mine mai tarziu.

  nu-ti sugerez nimic, ai capacitate de analiza critica sa-ti sugerezi singur.

 11. Mîțiu Ioan

  @J

  Cu regret – dar la nici una din aceste întrebari USR-ul nu are ( nici el ) vreun raspuns decent. Doar promisiunea ca ei vor fi mai buni decât PSD-ul/PNL-ul deoarece… habar nu am exact de ce, deoarece câta vreme nu au fost în postura de a fi coruptibili pâna acum nu știm cum vor face fața tentațiilor odata ajunși la putere ( fie ea și parțiala ).

  Dincolo de asta modul cvasi-ritualic în care a fost devorat intern Nicușor Dan, dupa o acuza de deviație titoista de dreapta de la linia justa a progresismului, e ceea ce ma face pe mine unul sa-i privesc cu extrem de mare scepticism.

 12. Dorin Lazăr

  Poate că taxarea este furt și ANAF-ul trebuie ars din temelii, dar nu asta e ideologia pe care o „vinde” USR. Că dacă ar fi, ar avea altă alură, și altă direcție politică.

 13. George.s

  Eu știu că nici un partid nu e corect și nu va face ce dorim noi, cetățenii. Știu și că PSD-ul (sau cum s-a numit el de-a lungul timpului) a făcut mult rău României. Știu ca 90% dintre politicieni își pun interesele proprii înaintea oricaror alte interese. E foarte probabil ca o posibilă viitoare guvernare USR să fie la fel de dezamăgitoare.
  Dar mai știu că atâta vreme cât văd ca lucrurile merg constant prost, aș încerca și altceva. Nu am (avem) ce pierde mai mult decât pierdem lăsând puterea pe mâna PSD-ului în continuare. Chiar nu meritâ să încercăm?

 14. jollyca

  Senzatia mea este ca toata aceasta categorisire politica – stanga, dreapta, centru-stanga, sus-pe-dreapta etc. este doar pornache pentru politologi (amatori sau nu). Termenii astia era foarte populari pe vremea lui Rica Venturiano, dar acum omului de rand ii pasa prea putin de “directie” atata timp cat formatiunea respectiva ii asigura un mediu propice in care sa traiasca si sa prospere.

  Si acum pentru o pastila greu de inghitit: eu sunt din ce in ce mai convins ca Romania nu e pregatita pentru democratie.

 15. Cata Popescu

  E foarte bine ca ai publicat articolul. Este punctul tau de vedere, nu trebuie sa iti faci griji ca e inutil sau daunator pentru unii. Fiecare judeca cu capul sau.
  Nu stiu daca ai deja un articol, dar mi s-ar parea interesant sa citesc mai in detaliu si cum ti-au castigat toata increderea in primii lor ~3 ani de la infiintare.

 16. Balcu Radu Valentin

  Articolul si documentarea este subtire, din punctul meu de vedere.
  Daca e sa ne raportam la USR, ei nu sunt doar partid parlamentar ci sunt si partid local – care face opozitie in Consiliul General al Capitalei si in Consiliile de sector.

  USR a fost partidul care a luptat impotriva doamnei Firea si impotriva infiintarii ilegale a firmelor de partid si a sifonarii de sute de milioane de euro care s-ar fi intamplat, daca firmele doamnei Firea s-ar fi infintat.

  USR a fost singurul partid care a facut opozitie reala la tot ce inseamna politica PSD – ordonante de urgenta, proiecte de lege aberante etc.
  USR a atacat majoritatea legilor neconstitutionale la CCR – mai numeste alt partid care a facut opozitie permanenta la PSD.

  USR nu a avut cum sa isi impuna agenda politica dintr-un motiv foarte simplu: cu PSD si ALDE nu ai ce sa negociezi, decat daca le dai ceva la schimb (cum face UDMR). Iar cum USR nu are ce sa le ofere si nici nu vrea sa le ofere ceva la schimb, atunci nu si-au impus agenda politica.

  USR este un partid cu oameni noi, care nu au mai facut politica, nu au experienta in negocieri politice si nu sunt manjiti de sistem. Faptul ca in USR oricine poate candida la o functie in cadrul partidului, faptul ca exista democratie in interiorul USR si ca totul este transparent (inclusiv minutele Biroului National care se reuneste saptamanal) ar trebui sa fie un motiv suficient de bun sa votezi USR.

  Daca USR nu este promovat la TV si in media (caci media este controlata 50% de PSD si 50% de PNL) asta nu inseamna ca USR nu face nimic.

  USR a strans 1 milion de semnaturi pentru initiativa #FaraPenali si acum initiativa s-a blocat in Secretariatul Parlamentului, controlat de PSD.
  USR a fost singurul partid care a fost impotriva Referendumului Divizarii si si-a asumat deschis lucrul acesta.
  USR+ sunt singurii care sunt in strada si strang semnaturi #pebune
  USR are un filtru intern care spune ca nu accepta traseisti de la alte partide, nu accepta membrii care au avut functii de conducere in alte partide si nu accepta oameni care au avut/au probleme penale, iar de fiecare data cand a existat o astfel de situatie, filtrul intern a functionat.

  Sigur, USR nu este partidul perfect, partidul ideal pe care il viseaza idealistii care de 20 de ani se pisa pe el de vot si nu ii intereseaza politica, pentru ca un partid perfect nu exista.

  Acum avem o alternativa reala la PSD/PNL, dar decat sa ii sustinem/votam si sa asteptam pana cand ajung la Putere, apoi sa ii judecam, preferam sa le gasim nod in papura.

  Pe principiul asta, sa nu ne mire ca si in urmatorii 30 de ani vom fi condusi tot de PSD/PNL cu o rotatie ciclica de 4 ani, iar peste 30 de ani vom fi tot fara autostrazi, spitale, scoli, investitii, plini de coruptie si incompetenta.

 17. Ioan Mitiu

  Stați așa… de unde concluzia asta năucitoare? 😀

  Din moment ce PSD-ul cel mai probabil va pierde alegerile și implicit și puterea în 2020 conform sondajelor, de unde până unde România nu e pregătită pentru democrație?

 18. Ioan Mitiu

  Iar realitatea e că lucrurile nu merg constant prost. Din contră – comparativ cu acum 10, 15 ani sunt clar mai bune. Cu perioade anterioare e complet absurdă comparația.

  Ideea de bază e dacă se poate și mai bine și cum. Dar USR-ul nu oferă deloc un răspuns în direcția asta. 🙁

 19. Perkele

  Si mie mi se pare foarte paguboasa toata strategia asta de demonizat PSD-ul si prezentat ca fiind singura cauza a tuturor relelor. PSD e o manifestare a problemelor noastre ca societate, e doar un simptom, nu e boala din interior. Noi ar trebui sa ne punem intrebari de ce PSD si restul partidelor care au trecut pe la putere au propus in mare parte incompetenti ingamfati si corupti si de ce tot sistemul asta aproape feudal cu baroni si coruptie exista. Cum zicea unul dintre cei mai mari filozofi ai vremurilor noastre, “asta suntem, bro”. Nu e ca si cum daca ar fi niste oameni competenti la putere, noi acum am fi Elvetia sau Norvegia, tot am da spaga, tot am fi mizerabili in trafic, tot arunca gunoaiele pe drum, tot am trage chiulul si am simula munca, tot am face lucrurile cu “merge si asa” si tot am face mici gainarii, pentru ca asta suntem acum ca societate, nu s-ar rezolva totul numai cu “muie PSD”, trebuie o schimbare profunda ca mentalitate si mod de viata de la noi toti, individual si cred ca majoritatea dintre noi nu vrea asta, vrea conditiile din Scandinavia sau Elvetia sau Germania, dar uita ca oamenii aia au zeci sau chiar sute de ani de trait civilizat, de muncit corect si de facut lucruile cum trebuie.

 20. Dorin Lazăr

  @Balcu Radu: Doar faptul că sunt o alternativă nu validează ce fac. În rest, cum ar spune poetul „that’s just, like, your opinion, man!”

 21. Dorin Lazăr

  @Perkele: Nu știu cât de tare se simte în afară, dar aici tensiunea asta politică e mult prea densă, pur și simplu nu îi mai scapi, devine irespirabil aerul. Oamenii sunt panicați și paranoici, reacționează instinctiv, doamne ferească să te cheme Dragnea în ziua de azi.

 22. Andrei

  In mare mi se par juste observatiile, mai ales:
  – gata cu scuzele legate de realizari
  – joaca de-a democratia interna e copilareasca, nu exista 100% egalitate si pretinsa democratie interna face rau partidului
  – lipsa ideologiei clar definite e absurda, atat la nivel teoretic cat si practic. Nu e specifica USR, dar e un partid cu niste influente mai academice (originar), am alte asteptari de la ei

  Insa:
  – ok, si dintre partidele de opozitie care au ceva activitate mai clara? Nu zi PNL, te rog.
  – lipsa ideologiei e atotprezenta. PSD nu e partid de stanga, e doar un partid populist. PNL e cum bate vantul. Doar PMP e clar ancorat in ideologie
  – chestia cu “nu crede in ANAF” nu o inteleg in lista. Nu e ca si cand cineva cere desfiintarea ANAF. Dincolo de formularea stupida, punctele sunt corecte. ANAF o fi cea mai importanta institutie, care permite statului sa-si desfasoare activitatea, dar dincolo de faptul ca agentia care colecteaza nu are metode de a preveni risipa (asta e problema pe care o am eu cu modul de functionare) sunt de acord ca activitatea in sine e stupida. Am primit si eu propire pe conturile firmei pentru 5 lei datorie si nu exista metode de a te opune masurilor care sa iti deblocheze activitatea. Asta nu e ilogic? Nu pune bete in roate? Asta in timp ce nu sunt in stare sa colecteze marile datorii. Nu blocheaza RADET, dar pe gainarii ca mine da … are logica.

 23. Dorin Lazăr

  @Andrei: omul a vorbit despre instituție, nu despre instituția sub PSD. Mesajul ăsta poate fi repetat și peste 5 și peste 10 ani. De ce nu? Și sub conducerea USR, dacă va exista vreodată. :))

  @Beb: votezi ce vrei.

 24. gabi

  Nu că m-ar da pe spate USR-ul dar articolul, încă din titlu, nu face decât să acrediteze ideea că o fi PSD-ul cum o fi dar nici USR-ul nu e mai breaz. Autorul poate fi persuasiv (pe alocuri chiar naiv) dar sincer, realitatea e mult mai simplă. De o parte sunt unii care au mai fost, de zeci de ani aceiași și aceiași, nimic nou sub soare (și nu mă refer doar la PSD, mai ales că am o scârbă imensă de tot ce îmi amintește de comunism). Eu unul m-am săturat până în gât de ei.
  Așa că voi prefera oricând o alternativă.

 25. td

  Toți e răi, frățicule! N-ai cu cine să votezi. Doar dacă nu-ți faci dumneata un partid de genii cu care să te prezinți la alegeri, întru mântuirea noastră. Hai, dom’le, că n-o fi atât de complicat.

 26. Ioan Mitiu

  @td

  Și ce ar rezolva un partid de genii? Serios – asta a fost problema din ’89 încoace. Și atunci prim-ministru a fost numit Petre Roman care, pe foaie, e cel mai cultivat și educat prim-ministru post-revoluționar al României. 🙂
  Și uite ce rezultate mediocre a avut…

 27. bgd

  @Dorin Si ce propui? Sa stam acasa? Am inteles esti un sclifosit pentru care nici un program nu se ridica la standardele tale. Stai acasa daca esti multumit. Si da, daca acum 3 ani #mapispeeldevot a fost strategia de succes a PSD-ului, prefer sa votez raul mai mic, la asta se rezuma toata discutia. Cu tot respectul, cred ca poti sa-ti exersezi libertatea asta de exprimare si dupa alegeri dar tu cred ca ai si alta agenda. Pace!

 28. Cryssy

  Nu, PSD nu e intr-o majoritate fragila. Doar matematic da impresia. Dragnea apasa pe pedala exact cat sa faca depasirea la mustata.
  Daca ALDE ar decide sa plece din alianta probabil ar pierde vreo 33% din parlamentari care s-ar duce la PSD pt ca nu accepta sa piarda ciolanul.
  Iar apoi Dragnea ar incepe sa ii mituiasca pe parlamentarii de la Pro Romania/PMP si PNL sa vina in PSD contra functii / bani / fonduri. Avem exemple, s-a mai intamplat.

 29. Dorin Lazăr

  @Cryssy: știu că ALDE e partid fictiv, dar lucrurile sunt mai complicate. Sunt curios ce o să iasă la alegerile de acum, chiar sunt. Pare interesant.

  @bgd: Am o agendă verde cu închizătoare magnetică, e foarte foarte mișto.

Comentariul tău (dacă comentezi prima oară, comentariul va ajunge în moderare)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.