Guran în online exclusiv. O părere personală

Pentru că din păcate am ratat lista de onoare de la Vali a oamenilor care nu au habar ce vorbesc, voi face și eu acest demers inutil de a explica de ce Moise Guran nu ar fi trebuit să plece de pe Tv, nu încă.

În primul rând, pentru că, așa cum spune Big Lazy aici, oamenii care au nevoie de educația aceea economică sunt, marea lor majoritate, cu ochii în Tv.

În al doilea rând, telefonul mobil nu e o platformă bună pentru așa ceva. Categoria de vârstă căreia i se adresează nu își dorește să stea la emisiuni lungi cu nasul în mobil, cel mult o să vrea să îl redirecteze pe un televizor cu Chromecast.

În al treilea rând mi-e teamă de efectul Dan C. Mihăilescu, criticul legendar văzut de o țară întreagă care acum lâncezește în anonimat în contractul lui cu eMag. Ceea ce a încercat DCM a fost ambițios, dar a uitat că trebuie să vândă un produs concret, și e mai degrabă un caz jalnic de mecenat eșuat decât un business real.

Și aici vine motivul pentru care Moise ar putea avea succes. Nimeni nu știe cum să facă ceea ce a anunțat el că vrea să facă în România, și ăsta ar fi motivul pentru care ar putea să reușească. S-ar putea să fie primul care să facă bani dintr-o aplicație vândută exclusiv românilor.

Al doilea, s-ar putea ca Moise Guran să-și găsească un partener cu cineva care vrea să facă chestia asta din afară. Hint: Google de multă vreme încearcă să atragă lumea pe Youtube cu conținut, și ar putea să-și dorească să tragă și oameni mai maturi, care nu prea stau să se uite ce fac Anne-Mariile și Zmenții de pe Youtube. În plus, Google tot încearcă apa paid-content-ului cu degetul.

Și ultimul, după mintea mea, e posibil ca Moise să aibă un plan bine pus la punct de ceva vreme dacă și-a permis să anunțe (din senin) că face mutarea asta. Da, știu că el a declarat că oamenii care cunosc treburi cunoșteau și faptul că el se lasă de emisiune, dar nu poți să-ți construiești un brand personal ca să-l distrugi peste noapte cu o schimbare bruscă de mediu și-i anunți pe oameni doar cu o săptămână înainte. Humans are habitual creatures. Dacă omul nu te mai vede pe sticlă, s-ar putea să caute altceva, altundeva, dar nu neapărat să te caute în online.

Pe de altă parte, e bine. Când o să se-ntâlnească cu Vasile Manu și o să fie întrebat “ce proiecte ai în online”, acum are motive să îi răspundă mai puțin timid.

Pun ironic o poză cu Lucian Mindruta, că lumea mereu îi confudă.
Pun ironic o poză cu Lucian Mindruta, că lumea mereu îi confudă.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.