De ce Hohenzollern-ul zboară la Economy

Brylu a pus o poveste a unei fotografii. Fotografia e mișcată, dar parcă nu asta contează, ci faptul că în fotografie un tip (ungur, zice Brylu) stă lângă Mihai, Hohenzollern-ul. Poza, mai mult, e făcută de Ana, tot Hohenzollernă și ea. Cu alte cuvinte e o poză foarte Hohenzollern de felul ei. Omul se fotografiase, în mintea lui, cu regele României și poza fusese făcută de regina României, care amândoi zburau Economy.

Doar că România nu mai are regalitate, țin să zic, și Mihai nu mai e rege. Discutasem acum vreo trei ani, când #unitisalvam îl înscăuna pe Ponta prim ministru1)ah, băieți, ați uitat?, că ar fi necesar un mediator în România, și că un astfel de mediator ar putea fi Casa Regală. Dovadă că eram naiv și nu înțelegeam cum merg lucrurile în realitate.

Și realitatea e că Mihai I de România nu merită mai mult decât zborul ăla la clasa Economy. Mihai e un Mihai oarecare, mecanic auto, care în trecut a avut un rol în viața României. Au fost chestii rele și chestii bune. În numele lui s-au făcut niște chestii interesante, precum:

Mihai I,

Prin grația lui Dumnezeu și voința națională, Rege al României, la toți de fata și viitori sănătate.

Am decretat și decretam:

1. Statul Român devine Stat National-Legionar.

2. Mișcarea Legionara este singura mișcare recunoscuta în noul Stat, având ce tel ridicarea morala și materiala a poporului român și dezvoltarea puterilor lui creatoare.

3. Domnul General Ion Antonescu este Conducătorul Statului National-Legionar și Șeful Regimului Legionar.

4. Domnul Horia Sima este Comandantul Mișcării Legionare.

5. Cu începere de la data acestui Înalt Decret, orice lupta între frați încetează.

Dat în București, la 14 Septembrie 1940

Iorga moare 13 zile mai târziu, probabil că nu era frați cu ăia care l-au chinuit și împușcat. Dar divaghez, Mihai nu avea cum să știe că pune o bandă de criminali la conducere, nu? Mihai s-a comportat eroic când a întors armele contra nemților, pe 23 august, nu? Da și nu, deși acolo arhitectul ezitării României a fost Iuliu Maniu, un alt om cu nume de stradă. Povestea lui 23 august e o poveste frustrantă, în care am așteptat până când rușii ne-au intrat în țară și nici măcar nu ne-am păstrat poziția verticală până la capăt. Nu e ca și cum 23 august ne-a scăpat de jaful și violurile rusești. Dar no, omul era rege, era prea tânăr, prea crud, e de înțeles. Dar, în cele din urmă, omul avea peste 18 ani când și-a pus abdicarea la sfârșitul lui 1947. Asta după ce Churchill însuși îi sugerase că un rege trebuie să fie curajos, cu doar câteva săptămâni înainte, când Mihai o vizitase pe Saveta a englejilor.

Dar omul a făcut lucrul curajos, și a abdicat. Ar mai fi fost niște lucruri curajoase de făcut, de exemplu ce a făcut Simeon al Bulgarilor. Să fugă, dar să rămână încă rege, fără a valida comuniștii în ochii populației. Mihai e, într-un fel ciudat, primul comunist. Da, o să spună că studenții arestați ar fi pățit diverse, și nu e ca și cum studenții aceia ar fi dus-o prea bine după abdicarea lui Mihai.

Așa că, spre tristețea mea, țin să-l anunț pe băiatul ăla că s-a fotografiat cu un mecanic auto, și mecanicii auto zboară, de obicei, la clasa Economy.

1497959_737048893039653_7718553825178353678_o
În schimb, băiatul ăla a fost la 33 de ani pe un optmiar. Un om cu realizări în viață, zic eu.

NOTES   [ + ]

1. ah, băieți, ați uitat?

13 Replies to “De ce Hohenzollern-ul zboară la Economy”

 1. Blue

  Stai liniştit, că prestanţa rezolvă problema ! Dacă şi-au luat bilet la Economy, să nu crezi că mereu zboară la Economy.
  Am fost în situaţia de a zbura pe aceeasi cursă cu prinţul Paul si soţia sa. Chiar dacă aveau bilet la Economy, să fi văzut ce-l mai periau personalul de bord ! Încă din sala de aşteptare ! Şi după decolare, în timpul zborului, l-au mutat în faţă, la clasa Business. Despre ce vorbim ?

 2. krossfire

  Monarhia moderna ma distreaza (monarhia in general ma distreaza – o loterie periculoasa, un vestigiu istoric care dispare treptat) si la fel si pretentiile mostenitorilor Casei Regale. Sunt insa niste lucruri pentru care Mihai I nu poate fi complet invinovatit si alte cateva puncte din articol care merita discutate:

  Iorga moare 13 zile mai târziu, probabil că nu era frați cu ăia care l-au chinuit și împușcat. – Iorga era fix frate cu aia care l-au chinuit si impuscat, fiind la randul lui ultranationalist, anti-semit si simpatizant initial al miscarii. El i-a iritat pe legionari in momentul in care si-a declarat sprijinul pentru dictatura regala si a semnat cateva acte care nu-i prea avantajau pe cei din dintai si in special pe fostul lor lider, Corneliu Zelea Codreanu (de altfel, niciun sistem normal nu i-ar fi avantajat pe legionari…). Iorga a fost si consilier regal in ultima perioada a domniei lui Carol al II-lea. Asta nu-i stirbeste meritele ca istoric sau om de cultura si nu face uciderea lui mai putin odioasa, dar nici nu-l face cu mult diferit ideologic de cei care l-au asasinat. Iorga boicota public teatrele si zonele comerciale evreiesti, atunci cand nu scria articole extrem de lungi despre originile noastre nobile.

  Mihai nu avea cum să știe că pune o bandă de criminali la conducere, nu? – Foarte probabil ca stia, insa presiunile politice si relatia cu Ion Antonescu l-au fortat mereu la decizii de tip alba/neagra. Vezi si interventiile principesei Elena pe langa Ion Antonescu si lipsa de autoritate a lui Mihai. Principesa fusese adusa de maresal in tara si transformata in consilier regal.

  Acolo arhitectul ezitării României a fost Iuliu Maniu, un alt om cu nume de stradă. – Mai degraba lui Maniu si a celor din jurul lui le datoram proasta negociere a capitularii Romaniei, ci nu lui Mihai I. Ei sunt cei care, dupa un an de tatonari si incercari de negociere in umbra, au refuzat deplasarea in Rusia pentru a nu-si “compromite viitorul politic”. Asa a ajuns Lucretiu Patrascanu sa ne semneze capitularea si asa a ajuns sa capituleze Romania “fara conditii”. Cu alte cuvinte, am avut pierderi totale care incorporau atat solutia regala, cat si solutia lui Antonescu.

  Povestea lui 23 august e o poveste frustrantă, în care am așteptat până când rușii ne-au intrat în țară și nici măcar nu ne-am păstrat poziția verticală până la capăt. – Ce pozitie verticala? Daca Antonescu nu era arestat, Romania devenea soviet sau poate nici atat. Rusii sparsesera fronturile la Focsani, Namoloasa si inaintau spre Galati. Antonescu era absolut delirant, sperand sa dea o mare batalie finala in Campia Romana, unde sa fie ajutat de… Hitler. Marea noastra problema a fost ca n-am negociat mai devreme capitularea, atunci cand puteam avea un avantaj in discutiile cu rusii (s-a incercat lucrul asta, dupa cum aminteste si Djuvara in Telegrama de la Stockholm). Nu a fost efectiv o intoarcere de arme, cat o predare cu briceagul la gat unde Romania era la un pas de autopsie.

  Dar omul a făcut lucrul curajos, și a abdicat. – A facut si o greva regala si a incercat mai multe lucruri. E adevarat ca putea face mai mult, dar a cam avut de ales intre viata lui si istorie. A preferat viata si “confortul exilului” (a fost totusi printre monarhii “saraci”). De-asta nu inteleg acum de ce are din nou pretentii la istorie.

 3. radu

  E ciudat ca aud peste tot cand cineva face referire la lasul asta ii spune “regele” si cand se face referire la Constantinescu, alti cu + escu in capat se specifica clar “fostul presedinte”.

 4. krossfire

  Radu: Cum nu e corect nici ca Antonescu sa fie considerat “erou”, dar in fine… avem probleme istorice destul de mari (una ar fi ca inca ne dorim “voievozi”, in loc sa tindem spre primul presedinte adevarat, daca o sa avem vreunul).

 5. DanC

  Ce a facut atunci e discutabil, nu ne putem pune in pielea lui. Trebuia sa… asa si pe dincolo. Acuma, dupa decenii de socialism care ne-au bagat clar in cap ca legionar=rau, normal ca suna ca naiba “stat national legionar”. Atunci era cu totul altceva.
  Mai trist mi se pare faptul ca Mihai a fost clar (si inca mai este!) simpatizant FSN/PDSR/PSD si bun pretin cu Iliescu & co. Sa te faci frate cu dracu’ gol, indiferent pentru ce bonus – ASTA e regretabil.

 6. krossfire

  “Acuma, dupa decenii de socialism care ne-au bagat clar in cap ca legionar=rau, normal ca suna ca naiba ?stat national legionar?. Atunci era cu totul altceva.” – Era exact acelasi lucru, dar intr-un context care permitea cuvantului “legionar” sa existe politic. Ca orice miscare extremista, si miscarea legionara suna bine “pe foaie” (extrem de naiv, dar interesant pentru omul de rand). Faptul ca miscarea comunista reusit sa faca orice altceva sa para “bun” prin comparatie, nu inseamna ca miscarea legionara ar fi dat nastere unui stat functional sau prosper.

  Cam asta era si drama putinilor intelectuali adevarati din perioada: Simpatizez cu niste oameni care folosesc sintagme ca “o Romanie mandra ca soarele de pe cer” si considera antisemitismul si asasinatul politic justificate sau imi exprim simpatiile de stanga si risc sa fiu asociat comunistilor sau, mai rau, sovieticilor? Raman pe o pozitie neutra si sunt luat in colimator de amandoi?

 7. DanC

  My point was ca legionarii n-au fost 100% rai. Da, au facut si mizerii, dar au fost si oameni ca lumea. De ce ne-ar ingrozi asa de tare termenul de stat national legionar si nu si cel de Republica Socialista Multilateral Dezvoltata?

  Iar la asasinatul politic, sorry dar comunistii au fost tatici!; legionarii mici copii. De fapt comunismul a fost mult mai nasol decit nazismul. Chiar si numai prin faptul ca inca mai este. Nazismul a disparut. Or mai fi idioti de extrema dreapta, dar nu-i ia nimeni in serios. Comunism insa mai este. Nu se cheama asa, dar lumea de rind inca mai crede in sloganurile mestecate decenii la rind: “sa ni se dea”, “bun al intregului popor”, “oamenii muncii” etc.

  Deci mi se rupe despre cu ce merge/nu merge Mihai, dar sa luam cu “a grain of salt” aliniatul 1 din decretul ala. Era doar o sintagma care nu insemna nimic pe vremea aia. Mai mult ma deranjeaza ca Mihai e in stare sa glumeasca si sa socializeze bine-mersi cu de-alde Iliescu si Nastase pe la diferite agape.

 8. Dorin Lazăr

  Dan, nici Hitler nu a fost 100% rău. A reformat Germania, a scos oamenii din șomaj, a făcut programe pentru tineretul german și a dat lege contra fumatului.

 9. Mircea

  a construit autostrazi, a fost parintele vw beetle, a pus practic bazele NASA lucrand la primele prototipuri de rachete, a fost stimat de Porsche si Ford etc.
  omfg! ce naibii vorbiti aici?
  dar cat a fost rau? ce pret pui pe capul celor care au murit de mana lui?

 10. Dorin Lazăr

  Dacă e cineva care să demonizeze mai tare ca mine comuniștii arată-mi-l. Dar las-o moale cu legionarii. Justiția nu se face cu crime.

 11. krossfire

  DanC: Din pacate, lumea nu functioneaza prin comparatie. Legionarii aveau o doctrina aproape puerila care a atras prin idealism si cativa intelectuali ai vremii, dar cam atat.

  Acum sincer, aproape intregul interbelic a fost o perioada dezastruoasa social (analfabetism extrem, discrepante sociale imense, cresteri economice pe hartie, o mica burghezie formata in principal din straini si fosti mosieri etc), dar avand in vedere ce a urmat, cam totul pare “ok”. Eu as zice sa ne uitam exclusiv inainte, pentru ca nu prea avem la ce sa ne uitam inapoi 🙂

  P.S: Nu e ok sa scuzam un curent prin comparatie cu un curent mai odios, desi sunt de acord ca sustinatorii comunismului nu au platit suficient, mai ales in Romania. Totusi, genul asta de scuza a permis imparatului japonez Hirohito sa ramana pe tron pana in 1989, desi omul a avut pe constiinta la fel de multe victime ca aliatii lui nazisti.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.