De ce huiduie maimuțele mașinile ANAF

Generația care-i urăște pe ‘cei 1%’ a început să huiduie când oamenii de la ANAF au intrat în Vama Veche de 1 mai. Bine, nici oamenii de la ANAF nu dau dovadă de foarte multă inteligență, intrând cu mașinile pe fâșia aia îngustă neasfaltată. Pavlovian, cetățenii onești ai acestei țări au reacționat. Huiduieli, pietre aruncate, comportament de bețivi iraționali când cineva vine să le dea o mână de ajutor.

Pentru că ceea ce nu văd maimuțele din Vamă (mă refer la cele cu care îți faci poză, desigur, nu aș numi tineretul care s-a dus să celebreze ziua muncii în Vamă „maimuțe”) este faptul că ăia de la ANAF, cu toată prostia lor și cu toată lipsa de subtilitate, erau acolo ca să le apere drepturile în fața abuzurilor „celor 1%”. Pentru că, mă băieți, ăia care fac bani de pe urma voastră în Vamă au suficient de mulți bani făcuți de pe urma fraierilor (sigur, nu tinerii care s-au dus să celebreze ziua muncii în Vamă) cât să intre în „ăia 1%”.

Ce mi se pare amuzant e că generația „vreau o țară ca afară” face tot posibilul să nu aibă o țară în care se respectă legea. Amuzant, dar nu mă miră deloc. Există mitologia aia legată de alimentația maimuțelor, în care în momentul în care dă de banane, maimuța se umflă până la refuz și va muri de foame trei zile mai târziu, deși dacă ar mânca rațional i-ar ajunge pentru mult mai multe zile. Cam așa și cu băieții și fetele astea care urlă contra ANAF-ului. Sparg geamurile celor care îi ajută, și țin cu infractorii, după care se plâng de hoți în timp ce îi votează.

Ah, că ANAF-ul sunt excesiv de zeloși? Da, sigur, asta pentru că școala de gândire a ANAF-ului e școala de gândire a funcționarului comunist, inflexibil și abuziv în serviciu, lipsit de transparență și de respect față ideea de a aplica spiritul legii, nu neapărat litera. De exemplu ar fi putut foarte bine să meargă câțiva agenți în civil cu camere ascunse să urmărească aplicarea procedurilor corecte. După care o zi mai târziu să se acționeze conform problemelor constatate.

Deocamdată e bine așa. E greu să faci ce e corect, cel puțin la început. Înainte de toate, îți trebuie determinare. Noi nu o avem, ne plac micile noastre hoții, furăm câte puțin în fiecare zi. Mai un serial de pe torenți, mai un mic fără bon fiscal, ne place așa. Ne mai revoltăm așa la comandă, dar no, asta e viața. Noi să fim sănătoși.