Idei proaste despre ce ar trebui legiferat

Zilele trecute m-am tot contrat cu câțiva oameni pe tema a ceea ce trebuie legiferat sau nu. Sunt și câteva comentarii pe blog legate de interpretarea mea asupra a ce a zis un corifeu al limbii române, dar nu despre asta vreau să scriu azi.

David Cameron a anunțat toată lumea că el vrea să interzică criptarea mesageriei oamenilor. O măsură extraordinară, menită, în teorie, protecției anti-teroriste. În realitate, singurii afectați sunt oamenii care nu au de gând să folosească mesageria pentru a plasa o bombă, ci pentru a-și înșela nevestele.

De ce? Răspunsul e simplu: pentru că dacă cineva are energie de investit într-o acțiune de război are suficient de mult timp de investit într-o soluție inteligentă de criptare. Oricine se bazează pe faptul că potențialii atentatori o să rămână mult timp tehnologic în urma occidentului se înșeală, pentru că tehnologia există, și e ușor de implementat. Să faci un messenger care să cripteze toată conversația e o temă de primul an de studiu al unui limbaj de programare de nivel înalt: un student de anul I ar trebui să facă o astfel de aplicație în câteva săptămâni, studențește.

Singurii afectați vor fi așadar cei care nu au suficiente resurse pentru a investi într-o astfel de soluție, cei care nu au de gând să producă tragedii în masă; în schimb, vor fi vulnerabili câte unui șantaj micuț și rușinos. Cu alte cuvinte conversațiile lui David Cameron vor fi mai ușor de supravegheat și spionat decât conversațiile teroriștilor.

Am învățat de la Penn Jillette o chestiune la care mi-a fost foarte greu să găsesc o greșeală: “dacă cineva spune că ar trebui să se facă o lege nouă pentru ceva… cel mai probabil nu ar trebui”. Trăim într-un mediu hiper-regulat, în care abia mai putem să respirăm.

cloud_encryption
(sursa)

 


3 Replies to “Idei proaste despre ce ar trebui legiferat”

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.