Ignoranță în masă

În general nu am nimic contra religiei și religiei în școli. Însă în momentul în care văd clipuri precum cel de mai jos, începe să-mi fiarbă sîngele, tare, tare de tot. La prima vedere am crezut că e vreun fake, ceva gen TNR. Cînd colo, omul intră în argumentări din cele mai idioate.

După “umila lui părere” care e incredibil de ne-umilă, preotul din clipul respectiv începe să argumenteze că “Dumnezeu nu i-ar fi mințit pe ăia pe care noi i-am decorat cu titlul de sfînt, deci e clar că Soarele se învîrte în jurul Pămîntului”. Din categoria: “nu mașina se mișcă, ci pămîntul se mișcă sub ea.” (nu mai știu de la cine am văzut clipul ca să pot să dau link, dacă știți cine a postat, dați veste).

Genul ăsta de ignoranță e ceea ce mă înspăimîntă la discuțiile pe care le are acum MEC cu BOR. Nu pentru că ar putea să vină să adauge un aspect moral învățămîntului, ci pentru că ar putea să smintească mințile copiilor, și ne-am trezi, deodată, într-un univers în care oamenii sunt convinși că Soarele se învîrte în jurul Pămîntului pentru că așa i-a convins un ‘preot cu har’. Sau că, de exemplu, ereticii trebuie să moară. Nu e ca și cum astfel de învățături ar fi departe de inima BOR.

Tot din seria “ignoranță în masă”, din partea cealaltă, PETA pretinde că laptele provoacă (direct sau indirect) autism. Pretenții pe care le tot auzim din mai multe surse, în diverse forme. De exemplu, nu demult, auzisem că carnea e cancerigenă, că ar exista un ‘studiu științific’ (celebrul studiu China). Astfel de studii sunt la mare modă mai ales în niște medii pe care le-ai crede mai curate de ignoranță, mediul programatorilor, de exemplu. Ei, ași. Nici gînd. Mulți programatori sunt extrem de ignoranți pentru că și au potența financiară de a și-o întreține. Ei, oamenii ăștia debitează cuvinte precum ‘cancer’ asociat cu orice mîncare cel puțin o dată pe zi; dacă n-au inventat o legătură între o mîncare și o boală cred că nu se simt bine. Sunt oamenii care caută pe internet legăturile între strănut și moarte, și le găsesc întotdeauna în dumicatul pe care încerci să-l înghiți în momentul în care se uită sfidător la tine: “eu mănînc NUMAI salate, și uite ce bine mă simt”.

Mă miră mai ales apetența unora de a îmbrățișa ideea că întreaga industrie alimentară are un singur scop, să ne îmbolnăvească. Ulei? Untura e mult mai bună, că e naturală! Apă? Am zece purificatoare acasă și nici nu au legătură cu faptul că copilul meu e alergic la tot de la 5 ani. De aceea, chestii precum PETA care pretinde că laptele provoacă autism nu mă mai miră; încep să cred că e sminteala unei lumi care s-a săturat să fie bine, și a decis că e mai bine să trăiască cu frica-n sîn.

E greu să trăiești în ziua de azi. 🙁


11 Replies to “Ignoranță în masă”

 1. Iulian

  Cred că predarea religiei sub forma confesională este periculoasă, în măsura în care contrazice ceea ce este instaurat la orele umaniste sau ştiinţifice. Dan Cristian Vulpe olimpic internaţional la filosofie

  Citeste mai mult: adev.ro/n6gc5u

 2. Blue

  Continuare deja din postul anterior, asta e problema cea mai mare. Sunt deja prea multi cărora le lipsesc cunoştiinţele de cultură generale, au chiulit de la orele de chimie, fizică, biologie. Dar ajung să emită teorii, bazaţi doar pe succesul lor într-un alt domeniu, chiar dacă ideile lor sunt contrazise de cunoştiinţele elementare din şcoală (să nu ştii că apa fiartă face rău plantelor, dar să ajungi la concluzia că se datorează faptului că a fost încălzită la microunde, e fatal). Oamenii nu-şi dau seama de fractura logică din prezentările lor, iar “Cool !”-urile primite de la alţii îi fac să creadă că chiar au dreptate. Chiar dacă aceste aprobări nu vin de la un expert.
  Ignoranţa se răspândeşte din ce în ce mai tare, iar faptul că pe Internet nimeni nu cenzurează inepţiile (cum ar fi făcut o revistă ştiinţifică), scad calitatea informaţiilor găsite pe Internet într-un mod accelerat.

 3. Dorin Lazăr

  @Iulian: Da. E destul de complicat, totuși, și am ales două subiecte din două orientări ‘confesionale’. PETA, puternic ‘umaniști’, sau neo-anti-umaniști, nu mai știu cum să le zic, și religia ignorantă.

  Nu îl iau pe DCV ca pe un reper. E doar un om întrebat din fundul curții ce părere are. 🙂

 4. Blue

  @Dorin: Eu m-am referit la al doilea caz. Scuze că nu am fost mai specific. Al doilea caz e promovat de Internet.

 5. ratza

  Sunt oamenii care caută pe internet legăturile între strănut și moarte, și le găsesc întotdeauna în dumicatul pe care încerci să-l înghiți în momentul în care se uită sfidător la tine: “eu mănînc NUMAI salate, și uite ce bine mă simt”.

  Am avut şi eu un coleg din ăsta, care s-a supărat pe mine după ce i-am spus că se adaugă şi ce suge, pe lîngă salată.

 6. __Vali

  Deosebirea e ca PETA nu preda in scoli elucrubatiile lor pe cind popii da 🙁
  O alta deosebire ar fi ca religia e inoculata copiilor de mici, cind nu au prea mult discernamint si o absorb ca un burete, pe cind PETA, ca si multe alte “secte”, isi prezinta aberatiile in general pe net sau/si la tot felul de conferinte/simpozioane unde participantii au un (presupus) nivel de discernamint.

 7. Nautilus

  @Blue: ” Sunt deja prea multi cărora le lipsesc cunoştiinţele de cultură generale, au chiulit de la orele de chimie, fizică, biologie. Dar ajung să emită teorii, bazaţi doar pe succesul lor într-un alt domeniu, chiar dacă ideile lor sunt contrazise de cunoştiinţele elementare din şcoală”

  Ăsta nu e un fenomen specific zilelor noastre şi nici nu a apărut întâmplător. Contraexemplu: Ceaşcă era un cizmar cu 4 clase, şi avea o putere absolută în orice chestiune ideologică sau propagandistică, fiindcă el era şeful. Adică era un fel de Monica Tatoiu alimentată cu steroizi şi metamfetamină. El venea dintr-o parte cu alimentaţia raţională, hop şi Monica Tatoiu din partea cealaltă cu regimul bio şi organic.

  Problema e că timp de 2-3 generaţii (4 generaţii dacă îi socotim şi pe cei care tocmai au ajuns azi la maturitate) sistemul social şi în Est şi în Vest a depins de o anumită formă de înregimentare şi de un anumit limbaj, set de idei şi credinţe comune. Repet ce am mai spus aici, Franţa socialistă, Italia anilor ’60 sau SUA militaristă a aceleiaşi epoci nu se deosebeau foarte mult de Blocul Estic prin viaţa socială a unui om obişnuit, după ce spun oamenii lor care erau maturi pe atunci şi sunt bătrâni azi. Doar aveau mai mulţi bani şi mult mai multe mărfuri şi nu tremurau pe la cozi. Dar, la fel ca la noi, aveau cenzură, propagandă cu steaguri cu Stars and Stripes până şi pe tricouri şi chiloţi, ideea supunerii absolute faţă de Stat, ideea unei ierarhii sociale solide ca betonul şi de neatins. Un exemplu minor: oricât de liberal şi progresist te-ai fi crezut, nu puteai dobândi o funcţie care să implice putere (politician, comandant militar, funcţionar corporatist superior) dacă nu erai foarte conservator şi familist, şi preferabil şi religios. Nici acum nu poţi.

  Ori liberalizarea regimului muncii, circulaţiei şi capitalului în zilele noastre a făcut să apară o clasă socială care contestă acest regim conservator şi etatist. “Nu-mi dă voie să înmatriculez maşina? O înmatriculez în Bulgaria!” “RADET îmi face pagubă? Pun centrală şi mă debranşez de la ei!” “Profesorii îmi fac belele? Îi contest la Ministerul Educaţiei!” “Poliţia nu vine când e chemată? Îmi fac contract cu BGS şi mă doare-n pix de ei!” “M-a respins Maricica? Sun la un număr din Libertatea şi am o gagică cu ora!” “Fiscul mă jumuleşte cu impozitele? Vând fără factură!”

  Drept replică, se încearcă fenomenul contrar, re-ideologizarea populaţiei. Crearea unui sistem conservator în care e mai bine să nu faci vaccinuri, că produc autism, să mănânci vegetarian că altfel faci cancer, să mergi la biserică şi la orele de religie ca să nu fii duşmănit, insultat şi bătut, să te însori că altfel nu promovezi la serviciu şi nu primeşti credit, să nu faci paradă de lux că îţi vine ANI la uşă etc

  Înainte erai obligat să te închini la portretul lui Ceaşcă şi la nobilele idealuri, acum se folosesc alte metode pentru a te ţine în plasă.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.