De ce nu mă implic

Am scris mai devreme un articol despre de ce mă implic prin blogul meu în lupta politică absolut tembelă. Însă, dacă ați observat, nu am mers mai departe. Nu am manifestat anti-Ponta, ci am preferat să-i critic discursul și să îndemn oamenii să meargă la vot.

Există însă acum o mișcare foarte puternică contra lui Ponta. Vorbim de manifestații de stradă, și până acum singurul președinte care a fost întâmpinat cu manifestații de stradă a fost Iliescu. Atunci era vorba de “golani”, acum vorbim de “trădători de țară”. În mod natural ar trebui să fiu acolo, în mulțime, strigând. Și nu o fac.

Motivul pentru care nu o fac e simplu. Mă uit la cei care organizează și îmi dau seama că sunt aceiași oameni care urlau la mitingurile Roșia Montană. Aceiași oameni care doreau să se bată cu jandarmii.

Cum se poate ca din mulțime, la Brașov, jandarmii să o busculeze fix pe Hetti Benedek? Cum de Erwin Albu, rănitul de la Pungești, e cel care filmează cele mai bune cadre cu contra-manifestația PSD?

Sunt acolo oameni cu nostalgii de iunie ’90, și cu o arzătoare dorință de conflict. Sunt oameni care își doresc mai degrabă o anarhie, nu o democrație.

În democrație se mai și pierde. Partea ta favorită mai pierde din diverse motive; ceea ce trebuie făcut, dacă va câștiga Ponta, este nu să ieșim în stradă, pentru că asta e soluția pentru un război civil.

Ceea ce trebuie făcut dacă iese Ponta este să vedem de ce mesajul nostru nu a ajuns la cei din jurul nostru. Să învățăm să comunicăm. Dar nu, nu trebuie să mergem să le rupem capul celor care au votat cu Ponta, pentru că democrația nu funcționează așa.

Problema rămâne și dacă vor câștiga Iohaniștii. Ce facem, uităm jumătate de Românie?

De-asta nu am de gând să mă implic în protestele de stradă. Nu vreau să mă asociez cu cei care vor neapărat ca voința lor să se împlinească în ciuda alegerilor celorlalți. Vreau să cred că trăiesc într-un stat democratic, în care putem avea un dialog instituțional coerent, în care nu e posibil, totuși, să calci orice lege în aplauzele tuturor votanților.

Mai avem mult până departe. Hai să rămânem calmi. Fanii lui Iohannis pot fi la fel de cretini ca cei ai lui Ponta, nu există nicio parte a “adevărului”.

PS: Sorin, de la Brașov Buzz (care e un pic supărat pe mine acum), a scris și el despre protestatarii profesioniști.


8 Replies to “De ce nu mă implic”

 1. Tudor

  La majoritatea demonstratiilor de genul asta, 80% merg doar din sprit de turma, fara sa stea de doua ori sa se gandeasca ce spera sa resolve iesind in strada.. Si asta se întâmpla indiferent de ce tabără e vorba.

 2. George

  Nu e ca si cum alegerea celorlalti e una adevarata (nu zic ca nu exista). Cand esti mintit frumos nu stai degeaba si accepti totul ca pe un adevar suprem. Dar pana la urma cred ca ne-o meritam…

 3. Mircea

  eu inca am dubii referitor la capacitatea romanilor, a noastra, de a protesta inteligent, cu bun simt, cu sens.
  de aceea am si alta parere legat de Revolutie.

 4. Sorin

  Dorin, nu am niciun motiv să fiu supărat pe tine.
  Comentariul meu a fost sincer și m-am gândit, cu amărăciune ce-i drept, la slugile politice aflate la conducerea unor instituții, hoardele de țațe și neprofesioniști aciuați în sistemul bugetar și care sug la țâța banului public, la nerușinații care fac averi pe seama achizițiilor neperformante și mint opinia publică cu capabilități inexistente. Lipsa unui control eficient din partea societății civile, balcanismul, lipsa motivației, baza submediocră de selecție a personalului alimentează aceste uriașe mașini bugetare, cu randament aproape de zero. De aici, nota comentariului meu.

 5. Dorin Lazăr

  @Sorin: știu, glumeam numai 😉 Sunt multe probleme acolo, și replica mea era pornită din cadoul făcut de administrația guvernamentală profesorilor: 700 de lei, în regim de urgență.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.