Impresii de la “revoluție”

Și am fost la revoluția din Piața Sfatului, de azi, de fapt ieri, 15 ianuarie anul de grație 2012. După Christos. Sau era noastră, cum le place comuniștilor să zică.

În primul rînd, ce urmează aici vor fi exclusiv opiniile mele, bazate pe ceea ce am văzut și am simțit eu. Înregistrările sunt needitate.Cine se simte ofensat, îl rog fie să comenteze și să argumenteze, fie să se enerveze și după ce se face roșu de mînie să mănînce un măr. Am auzit că ar ajuta la calmare. Sau un ceai de tei cu bromurică, pentru a-și aminti de vremurile bune.

Am ajuns în piață pe la ora 4:30 sau 5 – nu mi-e clar, și m-am plimbat cu boborul revoltat pînă pe la ora 6:45. Pe la ora 5 erau în piață numai pensionari – probabil nucleul dur de la PSD, pentru că veniseră cu megafon, iar televiziunile deja filmau și luau interviuri. I-am lăsat în pace să se desfășoare – dincolo de o mătură pe care scria ‘Ciocănitoarea Udrea’ (care ce rol mai are în povestea asta?) nu am sesizat nimic interesant.

Mai pe seară s-au mutat în fața primăriei, unde deja au mai strîns ceva găști de curioși, și apoi s-au întors din nou în Piața Sfatului, unde s-au desfășurat cam ca în filmul de mai jos:

De pe la primărie deja începuseră să se strîngă și ceva grupuri de tineri – probabil organizațiile de tineret ale PSD-ului și PNL-ului care i-au scos la urlat pe componenți. Nu de alta, dar probabil e un exercițiu util pentru anul electoral 2012, cînd vor trebui să conlucreze. Și o să-i ajute și la alegerile următoare, cînd vor trebui să conlucreze la ros ciolanul, pentru că deh… crește tineretul, crește. Deci probabil pentru cele două organizații de tineret demonstrațiile au fost un soi de team-building.

Mulți oameni în vîrstă. Foarte puțini tineri, și se vedea foarte clar că sunt angajați politic acolo. Cel mai grav însă: nici o revendicare. Faza cu desființatul SMURD-ului e o glumă, un pretext, acum se stringă Libertate, Libertate, și Jos Băsescu. Sau “murim, luptăm??? de-aici noi nu plecăm”. Cea mai ‘amuzantă’ însă este, de departe, crucea cu “Băsescu = Ceaușescu”. Serios, fraților? Știți ce s-a întîmplat cu ăia care s-au plîns de condițiile de lucru în 1987?

Ce e revoltător este că oamenii ăștia, cele două grupe de manipulatori (PSD aripa pensionari și USL aripile tinere)  manipulează într-o direcție înfiorătoare. Băsescu este cel mai mare dictator pe care l-a văzut universul, iar ei au soluția: Jos cu el! Și e foarte bine – păcat că acest ‘jos cu el’ e dictat de la București de niște indivizi dubioși numiți Ponta și Antonescu.

Bun, să o iau în ordine, pentru că deja simt că se amestecă ideile în capul meu:

 • V-am mai spus: foarte mulți oameni în vîrstă. Ei au pornit acțiunea pe la ora 5 – dar nu vă așteptați să fie pe-acolo ceva pensionari înfometați și jerpeliți. Nu, nu. Oamenii erau bine îmbrăcați, bine pregătiți, megafonul mai mult ca sigur că nu era luat de pe la vreun partid 😀
 • Bătrînii nu au lăsat microfonul din mînă – dealtfel ei au monopolizat ‘petrecerea’. Au stat în față la camerele de luat vederi. Cîte unul se mai plimba să-i organizeze pe cei din spate, să nu cumva să se amețească, să încurce Băsescu cu Iliescu, sau ceva de genul. Se vede că organizarea în mîinile bătrînilor a funcționat ‘ceas’; e clar, școala de cadre a partidului comunist a făcut minuni în materie de propagandă.
 • La un moment dat, un domn un pic mai serios de felul lui m-a întrebat de la ce ziar sunt. După care s-a ferit de camera mea; apare de vreo două ori în filmuleț, chiar după exaltata care dădea interviuri de parcă eram eu CNN. Are cineva vreo îndoială că ‘interviurile alea’ nu sunt regizate? 😀 (că eu da :D)
 • Am filmat și restul pieței – nu de alta, dar nu ar fi frumos să pretindă că au umplut toată piața Sfatului cu 300-500 de oameni.
 • Mulți gură-cască, profund interesați și intrigați de idee. Vă zic sincer, oamenii de pe lîngă erau cei mai onești. Ei chiar erau revoltați – dar nu-și găseau locul între protestele deja înscenate de tovarășii de bine și PontaJugend. Dar ei nu erau revoltați contra lui Băsescu – ci contra întregului sistem politic. E o problemă mare care merită discutată mai pe larg – oamenii acum strigă Jos Băsescu, dar ei de fapt vor să spună Jos Iliescu, Jos Văcăroiu, Jos Roman, Jos Ciorbea, Jos Constantinescu, Jos Năstase, Jos Iliescu (din nou, că e fun) Jos Tăriceanu, Jos Boc. Oamenii aceia, tăcuți, triști în general, opinia LOR este cea care trebuie ascultată. Dar ei nu vor o revoluție. Vor normalitate.
 • Cîntecele erau aberante. Au preluat un cîntec cu cucuveaua care era dedicat lui Iliescu, și au schimbat în Băsescu. De ce nu au avut curaj să-l lase cu numele adevăratului distrugător de țară, tov. Ion Iliescu?
 • Oamenii se plîngeau că nu au libertate. În Piața publică. Cu televiziunea de față. Cu poliția de față, care îi ajuta să treacă strada și să nu dea vreun nebun cu mașina peste ei. Ei se plîngeau că nu au libertate. Serios, deștepților? De ce nu v-ați revoltat în 2004, cînd Năstase închisese gura întregii prese? Cînd toată presa îl îngîna pe tovarășul viitor președinte? Atunci ați fost mai liberi? V-aș face proști, dar știu că de fapt sunteți doar teatrali și rău intenționați.
 • Băsescu = Ceaușescu. Revin la chestia asta pentru că mi se pare super-super-importantă. Băsescu e tot una cu Ceaușescu? Ceaușescu a ordonat să fiți împușcați în piața publică, demenților. Hai, Anteniștilor, valea, nu are nimeni nevoie de exagerările voastre.
 • Tineretul era prezent în număr mic sau foarte mic – și puternic organizat. Cum spuneam, organizații de partid.
 • Au existat două tabere pe care le evaluez cam la vreo 100 de oameni împreună. Una a fost formată din bătrîni, cei cu megafonul și cu datul din gură, una a fost a tinerilor care erau aduși pentru zgomot.

Nimic, dar absolut nimic nu justifică violențe de genul celor din Piața Universității de acum. Nu poți să invoci revoluția română cu o gașcă de comuniști în față, și cu violențe inutile. Și da, violențele din Piața Universității sunt provocări ale ‘protestatarilor’ – de fapt doar niște derbedei care au descoperit adrenalina unui cocktail Molotov propulsat spre jandarmi. Și cine aseamănă mișcarea asta cu 13-15 iunie, să îi fie rușine, să-i crape obrazul. Pe 13-15 iunie, violențele au venit din partea celor care acum îndeamnă la revoltă – din partea lui Iliescu și a șleahtei lui. Din partea minerilor și a a lui Ion Iliescu, principalul vinovat pentru acele violențe. Dar vă rog, nu asemănați provocările de acum cu 13-15 iunie. Mă revoltă incredibil de tare ideea, și toți cei care o propun sunt niște mizerabili.

Nu e o revoluție anti-băsescu. Nu e o revoluție. E o agitație. Oamenii sunt nemulțumiți – dar adevărații nemulțumiți din povestea asta stăteau deoparte și discutau despre legi, nu scandau, nu se revoltau. Se revoltau și urlau numai cei care vor ajunge la ciolan în urma alegerilor. Pentru ei există miză. Proștii care aruncă cocktailuri Molotov probabil o să înfunde pușcăria dacă sunt prinși – relicvele criminale cripto-comuniste ce urlau în piață și îi îndemnau să arunce, însă, vor ajunge în sinecure odată cu venirea FSN-ului la putere. Mă scuzați, Uniunea Socialistă sau cum îi zice, USL.

Ar fi păcat pentru oricine să pretindă că asta e o revoluție. Ar fi păcat, pentru că ar fi furată din start.

PS: De fapt, Piața Sfatului a fost destul de goală: Și chiar dacă sună ca fiind foarte zgomotoși oamenii, nu au fost chiar atît de zgomotoși cum pare.

PPS: Acest post nu este pro-Băsescu. Este anti-PSD și este anti-manipulare.


23 Replies to “Impresii de la “revoluție””

 1. Dorin Lazăr

  Nu am nici o treabă cu PDL-ul. Dar te rog arată-mi niște promisiuni PSD respectate. Și PNL, partidul ăla teoretic de dreapta care intră într-o uniune socialistă, și acel partid a fost la guvernare. Nu a prea reușit.
  Am înțeles. Nu și-au respectat promisiunile. Există alegeri. Unde intră în ecuația asta cocktailurile Molotov? Poate de-abia acum au prins oamenii curaj după dictatura lui Năstase, și de fapt protestează “Cu executare! Nu cu suspendare!” la adresa lui AN.

 2. __Vali

  Multumesc de (tele)reportaj!
  Chiar daca nu vad cu ochii mei evenimentele astea cred ca am o imagine destul de limpede despre ce se intimpla.
  Cat depre dictatura si anologia dintre Basescu si Ceausescu parerea meu e ca multi oameni in Romania au pierdut sensul cuvintelor si/sau li s-au estompat (celor care le-au avut) amintirile de acum 20 si ceva de ani.
  Dictatura azi in Romania? Raspunde mai bine ca mine altcineva aici (http://www.contributors.ro/reactie-rapida/furie-petarde-si-violenta-in-prime-time-cui-prodest/):
  “Dictatura in Romania? Sunt interzise ziare ori posturi de televiziune, oricat de dure ar fi ele in raport cu seful statului ori cu guvernul? Sunt concediati peste noapte sute de judecatori? Este amenintata Curtea Constitutionala? Exista detinuti politici? Sunt agresate ori sufocate partidele de opozitiei? Sunt impiedicati liderii lor sa-si vada de treburi dupa cum considera de cuviinta? Vor sa tina discursuri dinamitarde, o fac. Vor sa mearga la raliuri, nimeni nu obiecteaza. Vor sa elimine un fost candidat prezidential si pana nu demult lider al principalului partid de opozitie ca pe o masea stricata? O fac fara probleme. A fost modificata Constitutia si s-a schimbat numele tarii? Exista cenzura? Se atenteaza la independenta Bancii Nationale? Vreti exemple de propensiuni dictatoriale, priviti spre Venezuela, Bolivia, Ecuador, si, din nefericire, Ungaria. Vreti exemple de dictaturi, priviti spre Belarus si Cuba.”

  Dictatura? Nu, mai degraba lipsa de legimitate dupa cum o spune inspirat un comentator la articolul de mai sus (scuze pentru citatele astea lungi):
  “Nu este nici o dictatura. Este doar o lipsa cumplita de legitimitate. Si in conditiile cand ilegitimitatea puterii nu este egalata decat doar de ilegitimitatea opozitiei… violenta este urmatorul pas. Violenta naste legitimitatea. E foarte simplu sa atati capatele sparte de inamici, mai ales cand iti este dificil sa arati argumente. Asta merge in orice directie: si impotriva puterii si impotriva opozitiei.

  Apoi situatia e coapta pentru violenta. De o buna bucata de vreme taberele s’au radicalizat si polarizat excesiv. Cum zicea dl. Tismaneanu cu acel proverb peruan parca, care spunea ca daca stai pe gard te impusca ambele tabere. Exact si aici. Nu exista o baza de dialog… nu exista argumente. Cei pro-Basescu ii injura pe cei anti-Basescu si vice-versa.

  Si in toata aceasta tensiune surda… presedintele apare la televizor si peioreaza impotriva unuia din cei mai respectati oameni din tara asta. Ca merita sau nu, nu conteaza. Conteaza ca omul acela se bucura de respect si… culmea! nu are veleitati politice (cel putin pana acum). Si tocmai pe acest om, un om care aparent a facut un sistem sa functioneze… pe el il face presedintele “cel mai mare dusman al reformei” publicul intelegant cel mai mare dusman al poporului evident. Ce mai scanteie langa butoiul de pulbere…

  Va fi violenta anul asta, multa violenta si va fi foarte rau. Legea sanatatii este doar scanteia evident. Toti se vor repezi spre violenta. Nu au unde sa dea inapoi. Nu au argumente si nu au idei. Nimic nu pare sa mai mobilizeze societatea. Lehamite. Coruptie, reforma, reforma corupta… ceea ce lipseste este statul de drept. Lipsa statului de drept face posibila aceasta violenta. De la presedinte la ultimul cetatean se vede lipsa statului de drept. Si cine este de vina? Clasa politica. Si cine vor suferi? Cetatenii. Asa a fost intotdeauna.

  A arunca vina de pe unul pe altul nu duce la nimic decat tot la violenta. Este foarte simplu: acest popor va trebui sa se caute de o alta clasa politica. Daca va putea sa o faca va fi bine. Daca nu va fi foarte rau, cumplit de rau.

  Trebuie sa uitam si de Iliescu si de Basescu, si de Antonescu si de Ponta… si de altfel de toti politrucii care si’au facut o cariera din vorbe. Trebuie gasiti alti oameni de data asta care sa ii reprezinte pe cetatenii care ii urmeaza.

  Si apoi … dumneavoastra doriti sa gasiti o logica in violenta? Violenta nu urmeaza logica ci emotia. Si credeti ca daca expuneti inconsistentele logice ale protestelor protestatarii se vor da rusinati inapoi ? M’as mira. Ei au ajuns aici tocmai dintr’o prea mare lipsa de comunicare argumentativa. Lozincile doar mobilizeaza populatia nu o si linistesc de regula. Doar traumele lasa un ragaz de reflectie, din nefericire.

  Se va putea pune intrebarea de ce acum si de ce nu mai devreme. Eu cred ca populatia a avut un sentiment de vinovatie. Fie a votat fie a beneficiat de acest sistem corupt intr’o forma sau alta. Nimeni nu se simte curat sa arunce primul cu piatra probabil; in anii ’90 era intr’adevar altfel.
  De ata parte, apropierea alegerilor face vizibila tot mai mult lipsa de speranta, de alternativa. Si nu se intrevede nici o iesire.”

  Go 49ers!

 3. Dorin Lazăr

  Excelent comentariu, îți mulțumesc. Da, s-a pierdut proprietatea termenilor, și încă puternic. Am mai scris despre entuziasmul trupei lui Voiculescu în a crea tribunale staliniste (trei articole sunt aici: http://dorinlazar.ro/?s=executii ). Lipsa de proprietate a termenilor e absolut jenantă și cînt ei vin cu astfel de opinii: http://www.antena3.ro/opinii/minunea-de-pe-patul-de-moarte-viata-asa-cum-o-stiam-este-pe-cale-sa-se-schimbe-151597.html Nici nu pot să fie altfel. Niște manipulatori infecți.
  Da, oamenii sunt lipsiți de speranță. E timpul pentru o grupare politică alternativă. Dar nu există suficienți oameni curați care să susțină o grupare politică curată.

 4. Mih.

  Salut!
  In ce masura “cazul” Arafat a fost o gafa a presedintelui speculata de opozitie, sau o provocare a acesteia, nu stiu. Nici nu are mare importanta.
  Problema este ca avem o opozitie de stanga puternica (PNL se include), o populatie in care reflexul de dependenta fata de stat nu s-a modificat semnificativ dupa 20 de ani (si asta “gratie” faptului ca in ’89 am ramas la stg. in loc s-o luam la dr. si am trecut din nenorocirea comunista in “democratia originala” a lui Iliescu & Co., vai mama lui!), populatie care accepta greu ideea de reforma si care este si masiv manipulata (vezi Irtv, A3). Asa am ajuns in 2012 sa vedem “mesajul” protestatarilor (care nu au priceput nimic dintr-un proiect de lege pus in dezbatere, nu au priceput nici macar ca nu se punea problema desfiintarii SMURD si nici vreo plata a serviciilor de urgenta): “privatizarea ucide”.
  Si mai avem, de partea cealalta, un guvern PDL, la dreapta USL, dar nu chiar un partid cu adevarat de dreapta (desi, trebuie recunoscut ca a luat masuri de dreapta, salutare si salutate de UE), guvern cu poticniri, balbe si greseli, dar si sabotat de opozitie, din exterior si de …ai lui din, interor.
  Iar Basescu “dictatorul” este cel care a infuriat pe ft multi pt ca si-a asumat sa sparga un mare buboi: coruptia securisto-mafiota, generalizata. Si a condamnat istoric (nu-i putin lucru) comunismul. Peste un timp, poate vor reusi mai multi romani sa inteleaga realitatea acestei perioade. Ar fi fost bine sa avem sansa continuarii reformelor. Cu Basescu, chiar si cu PDL, dar mai ales cu un adevarat partid de dreapta care sa fi aparut intre timp. Daca USL-ul are sanse sa castige alegerile in acest an, Romania va fi norocoasa sa bata pasul pe loc! Tare mi-e teama ca va merge mult inapoi…
  Si nu trebuie uitat nici faptul ca la rasarit, “prietenii” veghiaza, cum au facut-o si in trecut .
  Este doar o parere personala. Este o parte din felul in care inteleg timpul acesta, cu personajele si evenimentele lui.

 5. Dorin Lazăr

  Mulțumesc pentru părere – și culmea, mă așteptam la oameni mai nervoși, semn că nu chiar toți oamenii care mai citesc bloguri au fost manipulați.
  Sunt de acord cu tine că Băsescu a mișcat niște lucruri la buboiul corupției. De spart nu a spart foarte multe – vreau să văd închisoare cu executare pentru cîțiva corupți serioși.
  Și mie mi-e teamă de prietenii de la răsărit. Dacă PontaJugend cîștigă alegerile, eu emigrez.

 6. Mih.

  Nici nu prea avea cum sa faca mai mult in conditiile data si cu sprijinul politic pe care il are la indemana (dar si singurul, din pacate, pe care se poate baza).
  Chiar si asa, din perspectiva timpului, cred ca o sa ne dam seama ca a fost mai mult decat vedem azi. Esential ar fi sa nu se piarda,prin victoria stangii, nimic din ce s-a facut.
  Una din marile probleme (tine de rezistenta sistemului la reforma si de enorma coruptie), este justitia :asta chiar este o mare hiba.
  S-auzim de bine!

 7. Dorin Lazăr

  Băsescu ar fi singurul îngeraș cu chelie dacă chiar ar fi vrut să stîrpească corupția. Nu este, și e ok așa – într-adevăr, s-au făcut niște lucruri, dar nimic real, care să-mi arate mie ca cetățean că merită într-adevăr să fie numit ‘cruciat anti-corupție’.
  Justiția e o mare hibă, iar schimbarea justiției va fi o chestie graduală. Orice altă variantă deschide opțiuni dictatoriale. Ar fi bine să ne ferim.

 8. Mih.

  “…dacă chiar ar fi vrut să stîrpească corupția…”
  Basescu putea “doar” sa inceapa destructurarea coruptiei.
  La cat e de mare caracatita, nu ajunge 1presedinte (chiar si)x2mandate.Trebuie predata stafeta (problema este: are cine s-o preia?
  “…s-au făcut niște lucruri, dar nimic real”
  Aici m-ai pierdut…Poate e diferenta de varsta :)))

 9. Mih.

  Dorin, cred ca ai vrut sa spui “cu executare”.
  Absolut de acord! Asta depinde de cum intocmesc procurorii dosarele si cum dau judecatorii verdictele.

 10. DanL

  Lasă Molotov-urile în pace. Și Ceaușescu blama distrugerile huliganilor din Timișoara și apoi s-a dovedit că erau oamenii serviciilor secrete.
  Problema este extrem de simplă: când faci exact OPUSUL celor pentru care ai primit mandatul nu trebuie să ți se acorde răgazul de patru ani.

 11. Dorin Lazăr

  Discutabil. Molotovurile sunt acolo. Magazinele distruse sunt acolo. De ce? Nu există nici un motiv real pentru a distruge aici și acum.
  Normal că nu o fac demonstranții – luăm un bătrîn imund și îl transformăm pe el în modelul de demonstrant. Dar dacă sunt atît de tari, demonstranții ar putea să-i oprească pe infiltrați. Nu o fac. Tu adună 1 cu 1, vezi cît îți dă. Mie 2.

 12. unucaresialuato

  MAI ALES daca te numesti ziarist nu mai vorbi de ce nu ai vazut: In Bucuresti, Piata Sf. Gheorghe, pe data de 15.01 , jandarmii au invadat piata si au luat la bataie, cu salbaticie si fara nici cel mai motiv sau discernamant, pe toata lumea aflata in piata. Erau pusti de 15 ani, gura-casca (ultrasii se vad in filmare mult mai in spate, erau cam 50% din lumea care a ajuns sa se rafuiasca pana la urma cu jandarmeria, socati de salbaticia lor.) Am vazut 2 femei lovite, una era pensionara, la fel, vreo 3 batrani sangerau….Am citit multe aberatii zilele astea si sunt deja imun. dar am vazut ca esti credincios si iti atrag atentia ca ,, Cînd ești intre cei care aruncă pietre, nu te mira de ce ți-o iei în freză. End of story.” aici ai vorbit cu pacat. Destul. Numai bine!

 13. unucaresialuato(gratuitevident)

  Stiu ca se intampla si ce zici tu: dar de curand a inceput un razboi paralel, cel putin in Bucuresti, intre cetateni normali si jandarmerie. In fapt, ceva imi spune ca o sa ai ocazia sa vezi singur.

 14. Dorin Lazăr

  Îmi vine foarte foarte foarte greu să cred chestia asta. Pe bune, nu poți să mă convingi că jandarmeria te ia la bătaie din aer, așa. Pur și simplu nu pot să cred asta. Punct.

 15. Dorin Lazăr

  Nu te grăbi să arunci păcatul la mine. E normal să primești ceea ce merită cei cu care te asociezi. Poveste veche de cînd lumea, sufletul curat e un îngeraș, nu face nimic, și totuși tot are de suferit, poate mai mult ca cei care fac rău prin jurul lui. Pentru că stă la bătaie, pentru că spune că e nevinovat.
  NIMENI nu e nevinovat. Nu fii naiv. Nici măcar tu, oricît ai vrea să crezi asta.

 16. unucaresialuato(gratuitevident)

  faptu ca nu crezi e omenesc. faptu ca incerci sa-i convingi pe toti e malefic.

 17. Dorin Lazăr

  Oare cei de-acolo nu încearcă să convingă pe toți că toată lumea vrea să fie demolată democrația românească pentru că nu ne mai place de Băsescu? Ce e mai malefic? Eu că încerc să păstrez calmul și ‘status quo’? Ei că vor să demoleze ca să se pună pe ei înșiși? (că pe cine altcineva?) Eu că vreau mediere, sau ei că vor demolare?

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.