#IMWorld 2016 day 1

Câteva impresii de la IMWorld – prima zi.

Deschiderea a fost destul de scurtă – cel mai important: Delia Popescu, ministrul comunicațiilor, a confirmat că există un studiu al comisiei europene care confirmă că suntem pe ultimul loc în Europa la competențe digitale. Discursul Deliei Popescu a fost scurt, plin de informații, recitat de pe o foaie. După conferința de deschidere am vorbit cu dânsa și a explicat că a venit cu discursul gata scris și nu a vorbit liber pentru că orice va spune se va lua ca informație oficială, 

După ceremonia de deschidere m-am ascuns la developers stage, unde și berea și apa erau gratis, așa că de ce nu? Majoritatea prezentărilor de la Developers stage au fost despre JavaScript, și nivelul la care s-au făcut mi-a dat de înțeles că încă se gândește mărunt și prăpăstios în materie de programare web.

Sesiunea de dimineață a început cu Phil Hawksworth, o prezentare despre „Dynamic static site strategies” – cum anume să-ți faci site-uri statice care să fie totuși acceptabile pentru standardele curente. Mi se pare că publicul nu a fost foarte receptiv la ideea de a avea o soluție în care să nu ai nevoie de o bază de date, hai nu MongoDB, dar ceva MySQL pe-acolo. Nici prezentarea lui Rowan Meerwood despre AMP nu a fost foarte bine primită, nu la valoarea ei reală – dar despre cele două prezentări, excelente, o să vorbesc în două postări diferite, în engleză.

Prezentările românești au mers foarte românește. Una a fost despre un speech recognition engine la care contribuția a fost „să găsească engine-ul și să găsească date pentru folosirea acelui engine”, după care a fost o prezentare a cuiva de la Metro care explica că programatorii trebuie să creeze și să se promoveze, nu doar să scrie cod. Exact ce e mai rău în zona IT curentă.

Ziua s-a încheiat cu o prezentare de JavaScript ECMA2015 și ECMA2016, urmată de o prezentare de Angular 2. Mă bucur că JS face în continuare pași în alfabetizare în materie de ceea ce poate face un limbaj de programare, dar, sincer, îi înțeleg și pe programatorii de frontend. Ei programează pentru browsere, nu programează pentru calculatoare. E ca și cum ai construi exclusiv cu lego-uri – sigur, poți face o casă, dar o să fie o casă din LEGO.

A doua zi nu pare la fel de interesantă – o să sar complet peste sesiunea de dimineață, dar după prânz am văzut un workshop interesant despre lucrul cu cod legacy. O să vă dau de veste, și săptămâna viitoare o să vorbesc mai pe larg despre lucrurile importante pe care le-am văzut pe-aici. 🙂

imag0771-pano


4 Replies to “#IMWorld 2016 day 1”

  1. Dorin Lazăr

    Pe toată lumea a amuzat treaba asta dar nimeni nu vorbește de problema de fond: problemele pe care le rezolvă oamenii în js cu framework-uri sunt banale.

  2. Dorin Lazăr

    Ah, și multe din ele nu numai că sunt banale, dar sunt cauzate de limbajul folosit și de infrastructura folosită. În loc să se adreseze problemele respective, se insistă cu human readable pages.

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.