În care trebuie să vă enervați ca și mine

stopviolence1Scrisesem acum cîteva săptămîni despre extraordinara desfășurare de forțe din capitală, unde într-un mall pițipoancele un ONG a dansat contra violenței îndreptate împotriva femeilor. Fantastic, am spus, dar este mai util ca o frecție la piciorul de lemn. Am fost contrat, spunînd că se ridică ăuernesu’.

Cîteva zile mai tîrziu a apărut această poză:

Toronto’s Walk A Mile in Her Shoes parade

Poza este făcută la marșul “Walk a mile in her shoes”. Acest marș este făcut tot în aceeași idee, contra violenței îndreptate împotriva femeilor. Cineva, un geniu de marketing, s-a gîndit că nimic nu poate strînge bani mai bine pentru a preveni violența îndreptată împotriva femeilor decît niște oameni care se încalță cu pantofi meniți să le prezinte pe femei altfel decît sunt, mai atractive pentru sexul opus. Pantofi pe care nu îi obligă nimeni să-i poarte

Răspunsul meu a fost: penibil! Și atunci, ca și înainte, întrebarea mea a fost “și ce fac aceste manifestații penibile în sprijinul femeilor?

Ce fac aceste penibile manifestații în sprijinul elevei de clasa a V-a violată de șapte indivizi într-un sat din Iași? Ce programe extraordinare au? Niciunul? Grozav!

Și încă o treabă: nu văd pe nimeni în România anului 2013 revoltat de ceea ce se întîmplă în cătunele sau orașele României. Nu vezi nicăieri oameni revoltați că o fată de 12 ani a fost sechestrată și violată ore în șir. Nu, reacția românilor e cît se poate de imundă, inexpresivă. Pentru ei, știrea asta e varieteu. Nu e semnul unei boli mentale a poporului român, este entertainment de prim rang. Mi se pare și normal venind de la un popor la care prima întrebare pentru străini este: “vă plac fetele noastre?” Ca niște veritabili pești, îi întrebăm pe străini dacă le place marfa.

Încă o dată. O elevă de clasa a V-a a fost violată de șapte indivizi dintr-un sat din Iași. Voi de ce nu sunteți revoltați? Credeți că ajunge să dați din fund în mall?


14 Replies to “În care trebuie să vă enervați ca și mine”

 1. Raul

  That’s not the idea. Not only you heard about it, but you also blogged out it. So it worked.

  E vina lor că folosesc chestii de genul ăsta să atragă atenția unei societăți ADD în continuă căutare de senzație… sau doar folosesc cele mai bune tehnici de a atrage atenția, având în vedere consumatorul?

 2. Dorin Lazăr

  Diferența fiind că eu dacă vreau să donez pițipoancelor din mall care dansează pe rupte, nu pot. So no, it didn’t work. And that’s my problem.
  La fel și cu ăia care mărșăluiesc prin Toronto. Dacă aș vrea să donez, n-aș ști cui. În plus, înțeleg, să am cui… dar să știu și ce au în plan. Și ce au de gînd să facă pentru cazuri de genul ăsta. Sau pentru alte cazuri de violență în general.
  În plus, nu ele mă enervează atît de tare cît nepăsarea românilor. Vreau să văd români enervați de știri de genul ăsta. Nu vreau să văd români impasibili la astfel de știri. M-am săturat de ei.

 3. Raul

  Doar că tu nu vrei să donezi.

  Acum scuze că îți răspund cu un clișeu: “if there is a will there is a way”. Sunt sigur că nu e mare lucru să ajungi la un site al lor și apoi la un cont… de la o știre de genul ăsta.

  Și cum era documentaru care ți l-am trimis, non-profit nu are voie să facă marketing? Crezi că dacă ar fi scos vreun document elaborat cu planul lor de a folosi donațiile ar fi făcut pe cineva să-l citească și să doneze?

  Crezi că dacă nimeni nu reacționează la un viol oribil o să facă cineva ceva când e vorba de femei maltratate? Dar pe de altă parte unii din cititorii tăi or să audă prima oară de asta (ca și mine de ex.) și câțiva dintre ei or să și doneze. Nu ai nevoie de o majoritate.

 4. Dorin Lazăr

  1) Te rog donează 1 leu în contul pițipoancelor din mall. Eu nu știu să-ți zic cine sunt pentru că atîta am văzut, niște pițipoance dansînd în mall, la Sephora.
  2) Românii sunt indiferenți la astfel de știri. Punct. Le pasă cît negru sub unghie. De ce? Pentru că, într-un fel absolut tîmpit, li se pare normal. Reacția la știrea respectivă? “Meh”. De-aia vreau ca oamenii să se enerveze. Pentru că poate where there’s a will, there’s a way.
  But there is no will.

 5. eftimie

  Aş zice că e o poponăreală facută mai mult pentru a se simţi bine cei care au făcută. Uite coe, ce chestii mişto am făcut, nu-i aşa că am atras atenţia asupra problemei?

 6. Mircea

  cauza asta e pierduta din start, problema violentei domestice e atat de complexa incat nici o mie de ani de mars in pantofi cu toc nu o sa ajute.
  atat ii duce mintea, in rest e doar subiect de conversatie.
  apropo, cam totul a pornit in momentul in care omul de caverna a decis sa isi tarasca femela dupa el tragand-o de par… desi in comportamentul lor, poate era un semn de respect. ce stim noi?!

 7. Dorin Lazăr

  Uimitor, dar omul de cavernă nu și-a tîrît nici o femeie trăgînd-o de păr, trăind într-o societate mai ‘egală’ din punct de vedere al responsabilităților sexelor. Dar antropologia e altă discuție.
  Știi care e problema? Problema e că ălora care fac treaba asta nu le e frică. Și ar trebui să le frică nu de poliție sau de închisoare, ci de consăteni. O societate e doar suma celor care o compun.

 8. Diana

  Da, VI se pare normal, pentru ca in România femeia e cetățean de rang inferior. Tocmai ai demonstrat-o!
  Nu are cum sa-ti pese, atâta timp cat categorisesti femeile “pitipoance”. C’mon, am pretenții de la tine. Nu stiu daca ai o sora, dar mama probabil ca ai. Ti-ar plăcea ca cineva sa o categoriseasca pitipoanca, numai pentru ca a participat la o activitate cu care nu e de acord? Well…..?

 9. Dorin Lazăr

  Mama mea nu ar fi participat la o astfel de aberație pentru că e o femeie înțeleaptă care gîndește pentru ea însăși. În plus, de ce ar participa la ceva cu care nu e ea însăși de acord?
  Eu nu cred că femeia ar fi cetățean de rang inferior în România. Ah, sigur, sunt oameni care abuzează femei. Tocmai m-ai citit denunțînd astfel de acțiuni. Dar faptul că numesc niște femei ca ceea ce sunt ar trebui să spună că sunt realist, nu nepăsător.
  Acum… tu ai venit cu o atitudine sexistă și ai început să mă judeci. De ce?

 10. Diana

  De unde stii tu ca acele femei sunt pitipoance? Le cunosti tu personal, ai discutat cu ele? Si, si DACA ar fi asa, este urat sa categorisesti o femeie pitipoanca! Intelegi, amu? Cum e la fel de urat sa ii numești pe cei mai in vârsta Babe, mosi etc. Sau cum e urat sa ii numești pe cei cu dizabilitati, handicapati. Si nu e PC, e doar o forma de respect. Dpmdv orice om trebuie respectat. Nu ești de acord cu ideile respectivului, foarte bine. Dar le poți combate fără jigniri si atacuri la persoana.
  In general, oamenii sunt diferiti! Ce apreciază unul, ii displace altuia. Faptul ca tu iei atitudine, este un lucru laudabil. Si te susțin. Dar…forma sub care se pune problema e importantă.
  Eu nu am atitudine sexista lol. Sincer, I couldn’t care less de cum sunt tratate femeile in Ro, dar e deranjant pentru urechea mea muzicală. Tu ești un băiat destept, si care vede mult mai mult decat majoritatea romanilor, dar nu e prima data cand derapezi la adresa femeilor 🙂 io stiu ca romanii sunt misogini, dar tu poți mai mult!

 11. Dorin Lazăr

  “Fata babei și fata moșneagului” e o poveste binecunoscută semnată Ion Creangă.
  Din păcate ceea ce îmi spui tu aici e PC, nu lipsă de respect. În momentul ăsta sensibilitățile tale au fost atinse în mod neplăcut. E ok. You’ll survive. Iar respectul nu se dă gratuit. Respectul îl cîștigi. Pițipoancele din mall nu au respectul meu, așa cum probabil nici eu nu îl am pe-al lor. E o chestie pe care ne-o asumăm.
  Apreciez eleganța comentariului tău, dar îți garantez că nu sunt misogin, iar ceea ce am scris mai sus și în articolele anterioare e 100% justificat.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.