Inabilitatea de a mai discerne binele de rău

De ce nu mai știm să discernem binele de rău? De ce nu mai știm să discernem ce e corect de ceea ce e incorect?

Scriam ieri despre un astfel de exemplu, în care niște oameni care piratează nu pot accepta că ceea ce fac ei e rău. De ce nu vrem să ne acceptăm limitările, să acceptăm că facem lucruri care nu sunt perfecte, care nu sunt corecte? De ce vrem să pretindem că ceea ce facem e bine? De ce urlăm că băncile sunt de vină, deși nu urlam deloc cînd am mers să ne împrumutăm de la ei? De ce urlăm la alții că nu ne lasă să trăim cînd noi nu-i lăsăm pe ei s-o facă? De ce nu-i lăsăm pe ceilalți în pace să-și vadă de viața lor?

De ce în filme personajul negativ e un intelectual rasat sau cu gusturi fine? Cînd am ajuns să răsturnăm așa de tare balanța valorilor? De ce toate lucrurile pe care le facem, le citim, le vedem sunt pesimiste? De ce optimismul este porcărie și pesimismul artă?

De ce nu mai avem modestia de a ne recunoaște greșelile? Cum am putea să evoluăm dacă nu ne înțelegem propriile limitări? Cînd a devenit așa de rușinos să greșești? De ce trebuie să fim cei mai tari, cei mai buni, cei mai răi, cei mai meseriași, cei mai…?

Întrebări retorice. Pentru că uneori și a pune întrebarea este un răspuns.


6 Replies to “Inabilitatea de a mai discerne binele de rău”

  1. Diana

    Noi(romanii) si ceilalți estici(ca mentalitate) avem prostul obicei sa ne consideram victime. Urla mania proletara in noi, si de obicei alții sunt de vina pentru orice! Oriunde ar fi romanii încearcă sa mai tragă o teapa. Caz concret: o cunoștință de-a mea din LA, roman neaos a băgat o teapa de cca. $2000 T-Mobile-ului. Cum? Si-a sunat iubita in Israel de pe telefonul mobil pana cand cei de la T-mobile au zis “ho”! I-am zis de câteva ori sa folosească cartele pre-paid, dar cika ia prea mult timp sa formeze tot numărul ăla cand vrea sa sune! Cand a venit vremea sa plătească, s-a făcut ca uita! Normal ca a fost dat la Collection Agency! Ghici a cui e vina ca el nu mai poate sa-si tina banii in cont si ca nu mai poate sa-si facă contract cu nici o companie de telefonie mobila? A si fost refuzat la câteva joburi din cauza asta(credit varza)! Long love stupidity!

  2. Dorin Lazăr

    We pay for our actions, it’s non-negotiable. Oricum, exemplul tău mi se pare genul de prostie ignorantă, nu răutate intenționată. Da’ serios. Omul din LA, iubita din Israel? Nu e un pic cam departe?

  3. Diana

    Haha….intre timp a devenit si ea ” din LA”. Eee…dupa ceva timp am aflat ca nu e prima data cand o comite! A cumpărat ceva mașina, si l-a lăsat pe cosigner sa plătească! 😀 Deci io cred ca e totuși la ” intentionate” :)))

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.