Înainte de panica Ebola

E posibil ca ebola să înceapă acum să se răspîndească; un caz (o misionară care ar fi contactat virusul în vestul Africii) detectat la New York, chiar dacă încă nu e 100% confirmat. Dar pentru că va urma o panică Ebola, cîteva informații, înainte de fapt.

În primul rînd, Ebola e puternic infecțioasă, dar se transmite prin contact. Asta înseamnă că dacă va porni o epidemie la scară largă, primul lucru care trebuie făcut e evitarea contactului cu persoane infectate. Tocmai, Ebola e primul ei inamic pentru că modul de transmitere e atît de dificil. Ebola e mai puțin contagioasă ca răceala comună, de exemplu.

În al doilea rînd, oamenii de știință lucrează acum din greu la soluții contra noii molime. Unui din asistenții medicali din Africa e posibil să fi fost salvat cu un ser special conceput; și probabil că și alte soluții sunt ‘pe drum’.

Trebuie să ne panicăm? Evident, răspunsul e nu. Sigur, presa va încerca să ne sperie – și remarc acum profesionalismul celor de la CNN care spre deosebire de alte dăți, l-au ‘angajat’ full-time pe Sanjay Gupta care explică în termeni cît se poate de ușor de înțeles evoluția bolii. Nu știu dacă vom avea parte de același nivel de profesionalism din partea presei locale.

Deocamdată ne punem toate speranțele în capacitatea americanilor de a lucra zi și noapte pentru a eradica problema. Ăsta e adevărul; ăsta e motivul pentru care, atunci cînd discutam de ‘licurici’ am spus că preferăm licuriciul cel mare. Leacul nu va fi găsit în Rusia, decît, cel mult, în pachete de 5.45x39mm. Doar vestul ăla corupt muncește pentru a ne salva de molima asta. Rusul așteaptă să spună ca despre HIV că e creația doctorilor americani ca să eradice comunitatea gay (via tov. Yevgheni Primakov).

SanjayGupta
Sanjay Gupta

4 Replies to “Înainte de panica Ebola”

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.