Încep să regret lipsa stagiului militar obligatoriu

Știu, l-am ocolit cât am fost pasibil de așa ceva, dar încep să apreciez din ce în ce mai tare care era valoarea acelui stagiu militar. Nu, nu ne apăra țara mai bine, o armată profesionistă poate să ne apere țara mult mai bine decât niște recruți proaspeți. În schimb, făcea altceva, mult mai important. Încep explicația cu o paranteză.

De curând m-am mutat cu munca într-o altă clădire. E și o poveste simpatică acolo pe care o păstrez pentru altă dată, dar ce e interesant e cât timp a luat până pe grupul de discuție „masculin” s-a deschis problema curățeniei la toaletă1)hint: sub o săptămână. Vorbim despre oameni maturi, mare parte, între 25 și 45 de ani, elită intelectuală și reprezentanții clasei de mijloc românești, care nu sunt în stare să mențină o disciplină a funcțiilor de bază ale corpului uman. Astea nu sunt lucruri care se învață la școală, sau la grădiniță. Sunt lucruri care se învață acasă – dar deja e lucru cunoscut că familia românească e disfuncțională și nimeni nu își mai educă copiii, mai ales acum, când copilul e văzut ca un fel de zeitate dăruită familiei2)Românii în general nu-și mai educă copiii, și asta se întâmplă de vreo două, poate chiar trei generații, de când țărănimea a fost mutată cu forța de la sat la oraș..

Așa că avem oameni care cresc, trec prin grădiniță și nu-i învață nimeni de ce nu e bine să stropești toată toaleta, trec prin școală, și poate chiar și prin facultate neînțelegând această treabă aparent simplă (doar vizitați toaleta unei facultăți pentru o verificare). Pentru bărbații români, multă vreme mai exista un filtru. Filtrul acela se numea armata – locul în care după ce stropești în jur ești pus de către un sergent nervos să cureți toaleta în mod umilitor. E momentul în care înveți valoarea folosirii corecte a toaletei, momentul în care înveți să nu vorbești dacă nu ai ceva important de zis, înveți că există cineva care te aruncă la carceră dacă calci strâmb. Momentul în care se învăța valoarea unui ras obligatoriu, nu al bărbii stufoase de hipster. Lucruri valoroase, prea multe să le enumeri.

Acum însă nu mai există acest pas obligatoriu. De-asta, îndată ce face 18 ani, cretinul poate să ia o mașină veche de 40 de ani și să dea drumul la manele tare în miezul nopții, netrecând prin acea perioadă în care să fie cineva să le dea una peste ceafă pentru astfel de ieșiri. Nu există niciun inhibitor pentru prostie, niciun contrapunct pentru mizerabili. Armata era, de fapt, încununarea sistemului de învățământ românesc, în niciun caz nu era acea chestie umilitoare pe care trebuia să o faci după ce încheiai studiile.

Și îmi amintesc acum toate argumentele pentru trecerea la profesionalism – nu, nu au fost alea cu „o armată profesionistă e mai bună”, ci au fost cele cu „vai, mi se împușcă odorul!”, „vai, odorul meu e pus să curețe buzi! E inuman!”. Nu știam că e necesară la vârsta aia reînvățarea disciplinei la toaletă. Au fost plânsetele lui Tudor Chirilă care plângea că o să se-ntoarcă bărbat și că nu vrea. Mno, acum avem bărbați-muieri pe bandă rulantă. Suntem mulțumiți?

Eu unul nu sunt. Mi-aș fi dorit ca cu programatorii să discutăm despre design software, despre abordări funcționale vs. OOP, nu despre cum se folosesc toaletele și cum să înduri un pic de adiere de vânt de la aerul condiționat. Acum, pentru că suntem într-un sediu nou, domnii programatori, elita intelectuală a României, clasa de mijloc, coloana vertebrală a țării, e prea ocupată să discute despre care e setarea corectă pentru aerul condiționat și cum anume să nimerești un vas de toaletă, să nu cumva să lași bălți de culoarea ceaiului de sunătoare prin toaletă.

Da, îmi pare rău că nu mai e armata obligatorie.

Și ar fi trebuit să fie obligatorie și pentru femei. Și ele trebuie să învețe să nu îndese tampoanele în vasul de toaletă
Și ar fi trebuit să fie obligatorie și pentru femei. Și ele trebuie să învețe să nu îndese tampoanele în vasul de toaletă

NOTES   [ + ]

1. hint: sub o săptămână
2. Românii în general nu-și mai educă copiii, și asta se întâmplă de vreo două, poate chiar trei generații, de când țărănimea a fost mutată cu forța de la sat la oraș.

45 Replies to “Încep să regret lipsa stagiului militar obligatoriu”

 1. Andrei

  Doar o mică legătură cu armata are disciplina şi igiena. Am văzut wc-uri jegoase şi în anii 90 şi în 2000, 2 ani în armata românească nu te şlefuieşte pentru o viaţă, depinde de caracterul tău. Dacă cineva îţi impune să faci ceva cu pedepse, cu ameninţări doar câţiva vor prelua astfel comportamentul mai departe. Putem avea disciplină şi în şcoli dacă vrem, iar eu cred că e mai important să înveţe copilul cât mai repede chestiile astea. Ai fost în WC de fete, femei? pe alea cum le înveţi disciplina?

 2. krossfire

  “Armata era, de fapt, încununarea sistemului de învățământ românesc, în niciun caz nu era acea chestie umilitoare pe care trebuia să o faci după ce încheiai studiile.” – Ba fix aia era, dar, din pacate, un popor analfabet functional si “educat” doar pe hartie timp de decenii bune nu prea mai poate fi invatat cu bunul simt. Am propriile “diatribe” la adresa igienei si a folosirii toaletei (urme de bocanci pe colacul de WC… in cladiri private?), dar am senzatia ca aratatul cu degetul nu functioneaza.

 3. Dorin Lazăr

  La vârsta asta e prea târziu – dacă omul nu a învățat până la 35 de ani să folosească toaleta, probabil are și un copil pe care l-a învățat prost. Știi?

  Consider că la 18 ani, dacă-ți iei o bătaie peste ceafă când faci ceva greșit, ai șanse să înveți. La 25/35 mai greu. De-asta zic că armata era parte din ciclul de învățământ.

 4. Leon Grosu

  Da, Dorin, suntem needucaţi şi (logică e consecinţa) nu ne ştim educa copiii. Dar… Una din cauze este tocmai această mentalitate, cea a palmei “potrivite” la momentul “oportun”. Armata aia obligatorie făcea parte din exact aceeaşi paradigmă. Am avut treabă şi nu mi-am educat copilul, las’ că mi-l iau la palme ăia, şi fac om din el, cu alte cuvinte.

  Am făcut armata, dar am fost oarecum norocos. Eram TR-ist. Pentru că scriam frumos, însă, am fost “detaşat” unui căpitan de la “trupeţi”; probabil îi datora locotenentul meu vreun serviciu, sau poate că dorea să obţină unul, dracu’ să-i ia. Ce am văzut acolo, ce-şi făceau oamenii ăia între ei, nu era o “palmă potrivită la timpul potrivit” ci un şir de umilinţe până aproape de dezumanizare.

  Da, suntem needucaţi, dar educaţia se face cu vorbe “bune” zilnic, nu cu “palme” când şi când.

 5. Leon Grosu

  Aaa, mi-am adus aminte: crezi că “needucaţii” au terminat armata mai educaţi? Nu! Îşi puneau ciorapii curaţi pe bocanci, pentru inspecţie, iar pe cei murdari îi băgau în valiză, lângă pachetul primit de acasă.

 6. Leon Grosu

  Dorin, eu ziceam de vorbe “bune”,nu “vorbe bune”. E cu totul altceva, nu-mi pune cuvinte în gură! 😛

 7. DanC

  “I don’t kno’”, e mai mult de-atât, e vb de atitudine în general, nu numai armata. Compar cu ce e afară. În România eşti servit, dar e cumva forţat, e cam asta: ’uite ce de treabă am fost, dai ceva?’. Ori afară (cel puţin în N. America) lumea e în mod natural (din reflex) de treabă. Oamenii sânt ’polite’/’nice’ în mod normal, se invită unii pe alţii la intersecţie, se face verde şi trec secunde bune până să te claxoneze din spate (de bun simţ pt că a claxona pe cineva e cam mârlănie). Alta: un nene mi-a explicat 10 minute chestii despre costume high end într-un magazin de costume bărbăteşti deşi ştia f bine că nu cumpăr. Chestii de-astea…

 8. Vlad

  Armata de stil sovietic unde recruților de 6 luni li se dă autoritatea să-și bată joc de recruții noi?

 9. Leon Grosu

  Iartă-l că nu ştie ce zice. Să rămânem la concluzia că, într-adevăr, avem o problemă cu educaţia. 🙂

 10. Dorin Lazăr

  Asta cu oamenii care și-a luat 10 minute ca să îți explice chestii e mișto – dar ce e mai important e că omul și-a servit înainte de toate brandul pe care îl reprezenta. Și da, știu, ai dreptate. Dar cred că după ce zice Leon și după ce zice lumea în general, idealizez ce văd la armata obligatorie 😀 Idealizez între posibilități și realități.

 11. Mircea

  funny, imi aduc aminte ca am mai “conversat” pe tema armatei obligatorii 😉
  am facut si armata. pe scurt: n-are nici o legatura.
  in schimb e o chestie de educatie. simplu: lasand “urme de frana” in toaleta denota o lipsa de respect fata de cei din jur.
  iar nesimtiti si needucati sunt destui. daca parintii nu si-au facut datoria la timp, nu mai ai nici o sansa cu ei la varste adulte. parerea mea…

 12. Vlad

  Teoretic, ar putea fi o armată bună, dar nu e. Din multe puncte de vedere face mai mult rău decât bine.

  Teoretic, România ar putea fi o țară excelentă. Practic, se situează mult prea aproape de Rusia, geografic și cultural. Atât de multe apucături tâmpite de la ei vin.

 13. Leon Grosu

  Că tot s-au amestecat lucrurile pe aici: educaţia, armata, igiena, est cu vest, ăi “de-afară” cu ăi “dinăuntru”, pot să întreb şi eu ceva? Câţi dintre voi aţi fost “ultima oară” la vot? Câţi aveţi dreptul să deschideţi gura?

 14. DanC

  @Leon: Adica daca nu stim Miorita, Mesterul Manole si Luceafarul pe nerasuflate, n-avem dreptul sa vorbim despre Romania, nu?

 15. Leon Grosu

  Întrebarea mea (nu te obligă nimeni să răspunzi) era dacă ai fost sau nu la vot. Ce treabă are aici “Mioriţa”? Crezi că suntem la Antena 3?

 16. Axonn Echysttas

  Da, si ar trebui sa se re-introduca si pedeapsa cu moartea, ca sa scada criminalitatea. Ceea ce tocmai faci este sa oferi UNA din solutiile pentru o societate mai buna, dar o oferi pe cea drastica. Inteleg de ce o faci: poate ca crezi ca singura solutie pentru deviatiile serioase din Romania este băţul. Dar sincer sa fiu nu vad cum armata e singura solutie pentru disciplina asa cum nu cred ca Biserica trebuie sa dicteze cand faci sex sau cand te casatoresti cu o femeie. Atat armata cat si biserica sunt niste institutii tribale pe care o sa le consideram o barbarie totala in cateva sute de ani, poate chiar mai putin. Evident, asta daca supravietuim pana atunci si nu se dovedeste ca pana la urma chiar eram niste barbari :).

 17. Dorin Lazăr

  Asta cu armata ca instituție tribală mă amuză – dar da, tribul e mai important decât orice în istoria umanității. Tribul e încă esențial azi. Nu e o problemă.

 18. Axonn Echysttas

  Eu sper sa te amuze intr-un fel bun, nu ca pe Inchizitia Romana pe la 1615 care se amuza cand auzea de heliocentrism. Pune-ti putin barbia in palma si incearca sa uiti de tot ceea ce e in jurul tau azi si sa te gandesti la cum oare ar privi oamenii anului 2300 civilizatia de azi. Sunt chiar curios la ce concluzii ai ajunge. E un exercitiu de imaginatie de scriitor destul de placut :).

 19. Blue

  Pe bune ? Ai impresia că umilinţele din armată stateau la baza educaţiei de bază ? Hai să nu amestecăm lucrurile.
  Educaţia asta precară se datorează altui fapt: urbanizarea forţată a populaţiei. Mulţi au venit forţat la oraş, puşi într-un mediu pe care nu l-au mai văzut, dar au adus cu ei mentalităţile de unde au plecat (poţi să le enumeri şi nu-ţi ajung degetele). Pentru că urbanizarea nu a fost însoţită şi de o educaţie minimală de civilizaţie în mediul urban (deh, civilizaţia occidentală era considerată decadentă). Curăţenia toaletei nu era unul din ele (poate ar fi trebui să ştii că în urmă cu 60-70 de ani, chiar şi privata din spatele curţii era o raritate în mediul rural).

 20. Blue

  Da, şi mie ! 🙂 M-aş fi abţinut, dar nu pot accepta ideea asta de ca unul care nu a făcut acest stagiu, deci nu ştie despre ce e vorba decât din auzite.

 21. alunelu

  Sa vezi cum se uita “masculii” la mine cand le zic ca eu ma pis sezand pe buda (1), si asa mi-am invatat si cei 2 baieti. Eu fiind tot mascul.
  (1) Acolo unde conditiile permit – acasa, bunici, prieteni, hotel (dupa o dezinfectie).

 22. Tudor

  Sa fim seriosi – treaba asta nu mai are nici o legatura cu taranii veniti la oras cu 70 de ani in urma.. Nici urmasii oresenilor get-beget de 10 generatii nu sunt mai civilizati la ora actuala.
  Sunt pur si simplu lipsuri in cei 7 ani de acasa, la unii – simplu.

 23. Blue

  Ba tocmai asta e, că unii au învăţat din mers, alţii nu. Cum nu se făcea aşa ceva la şcoală, fiecare considera după bumul simţ cum ar trebui să fie. De aceea câte capete, atătea păreri (vezi exemplul dat de Dorin). La noi nu există un ghid al bunelor maniere acceptat, fiecare are propriul sistem de valori.

 24. Maria Bacanu

  nemanierații sau nesimțiții există, probabil, pentru că acasă cineva curăță mizeria să îi fie bine odorului, să crească în comfort și nici nu se face să-l dojenească pentru că altfel e un copil cuminte și învață bine…Precis și în armată erau șmecheri care au știut cum să se țină deoparte, alții au curățat după ei, așa că nu armata e soluția pentru educare. cum nu e pușcăria

 25. Dorin Lazăr

  Eh, ce doream de fapt să zic mai mult e că ar fi nevoie de o reeducare la sfârșitul liceului. Știu că armata nu făcea asta, dar am exagerat de dragul unei idei. 😀

 26. Maria Bacanu

  bine că ai zis, așa exagerat atrage mai bine atenția și poate face reeducare. Precis unii dintre cei care citesc vor fi mai atenți să nu lase mizerie în urmâ 🙂

 27. Vasile

  Singura valoare practică a stagiului obligatoriu este aia că te-ar învăța să faci lucruri utile și interesante pe de-a moaca. Numai că, din nou, depinde de unitate și probabil cele mai multe nu au o ofertă prea interesantă. Și poate că, făcînd, volens-nolens, treabă, ajungi (poate) să conștientizezi ce înseamnă să cureți după alții și începi să ai mai multă grijă.
  Dar, în cele mai multe cazuri, o să cureți cu gingiile vasul de toaletă pentru că îndrăznești să ai și tu vreo opinie, precum astea exprimate pe interneți. Sau nu-ți place să iei ordine de la vreun imbecil. Și opiniile se predau la incorporare. În multe cazuri, proprietarii lor de drept nu le mai ridică după stagiu.
  E neplăcut rahatul, dar educația asta făcută ca procesarea albumelor prin studiourile de înregistrări ungurești taie și de jos, dar și de sus. Careful with that axe, Eugene! (trimitere deloc subtilă spre eugenie).
  Știu că-i greu, dar singurul mod de a face lumea mai bună este să o umpli de propriile-ți odrasle, care, presupune-se, vor ști mai bine. Dați din buci pentru o lume mai empatică!

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.