Inflexibilitatea elitismului intelectual

Zilele astea circulă prin cercurile mele discuția legată de „sfârșitul decadei”. O mulțime de programatori sunt nervoși – revoltați, o parte – că oamenii decid că la sfârșitul lui 2019 e incorect să faci suma „decadei”. Că de fapt decada a început în 2011, și se termină în 2020.

Genul ăsta de elitism mă înfioară. E genul ăla de gândire prelucrată prin așchiere la strung – dacă ceva nu se potrivește, aia e. Da, marea greșeală e că s-a început numerotarea anilor de la anul 1. O greșeală de începător a papei Grigore al XIII-lea, dar asta e. trebuie să lucrăm cu ce avem. Așa cum mileniul s-a schimbat în 1999 fie că ne convine, fie că nu ne convine, la fel decadele încep în x0 și se termină în x9. Pentru că oamenii se uită la cifre, pentru că anii ’20 nu cuprind și 1930 pentru că, s-o zicem drept, ar fi incredibil de cretin să omiți 1920 sau 2020 din „anii ’20”.

Dar programatorii sunt niște oameni limitați, care nu înțeleg că ei trebuie să adapteze și să implementeze logica umană, nu logica „inumană”. Deci da, în ciuda protestului tehnic, decada va începe în x0 și se va termina în x9, și e OK. Avem o mie de ani să stabilim exact când începe mileniul 4, și cel mai probabil mileniul 4 nu va mai exista deloc.

De la programatori mă aștept la lucruri de genul ăsta – nefiind foarte în contact cu realitatea, evitând mereu posibilitatea ca oamenii să nu fie niște roboței, ei cred că au soluții, și încearcă să le aplice, și să le corecteze. O gândire inflexibilă, aberantă, care pleacă de la presupunerea că singura interpretare corectă e cea matematică. Și multă vreme am crezut că inflexibilitatea asta e o treabă care ține de neexpunerea la științele umaniste, o neînțelegere a „omului”.

Ce nu m-am așteptat e să văd o idee similară când vine vorba de niște oameni care nu sunt în zona tehnică. Zice Vlad Viski, directorul de la MosaiQ:

Frate mi se pare chiar absurd unde a ajuns anticomunismul. Cică Iliescu nu are voie să facă nimic legat de Revoluție. Vă place sau nu, Iliescu a fost omul Revoluției, eroul Revoluției, a preluat puterea pentru că poporul voia un tătuc de genul lui, oamenii și-au pus speranțele în el și a fost omul care a reușit să stabilizeze haosul din țară. Inculpat, neinculpat, cu mistere, cu morți ieșiți din haos, Iliescu e omul acelor timpuri.

https://www.facebook.com/vladviski/posts/10221723143486729

Pe oameni îi deranjează foarte mult sintagma „eroul Revoluției” și îl fac prost cu spume în comentarii; și singura apărare pe care am văzut-o e că de fapt ar fi folosit „eroul” pe sens de dicționar: „protagonist”. Genul ăsta de apărare e cu nimic mai valoroasă decât ideea că decada se termină la anul: tehnic corectă, cu valoare zero pentru oamenii care citesc mesajul ăla, și care nu vor fi convinși să-și schimbe ideile, că nu au de ce.

Bine, legat de Iliescu am mai zis de câteva ori lucrul ăsta: ura îndreptată contra lui (ca și ura îndreptată contra lui Gelu Voican-Voiculescu) e tardivă și nu mai rezolvă nimic. Nu ajută cu nimic să îi agresăm la tot pasul. Este, efectiv, prea târziu. Unele lucruri trebuie să le punem în trecut, mai ales că linșarea unui individ pe care, să nu uităm, l-am votat ca salvator al României în 2000, nu ar mai oferi niciun fel de satisfacție. Poate că e momentul să ne maturizăm, să acceptăm lucrul ăsta, și să-l lăsăm pe Iliescu și pe alții să moară în liniște, în cărțile de istorie.

Dar asta e, bănuiesc că nu se poate. Nu se poate să le schimbi oamenilor mintea că decada se termină în 9, nu în 0, nu se poate să le schimbi mintea oamenilor că atunci când zic că Iliescu e eroul revoluției, lumea va pricepe că tu îl compari cu oamenii ăia pe care îi numim eroi, care stau în cimitirele revoluției, nu poți să le schimbi mintea că pentru unele lucruri chiar este „prea târziu”.


8 Replies to “Inflexibilitatea elitismului intelectual”

 1. eftimie

  Noi am făcut prea multă vreme confuzie între „intelectual” și om cu studii superioare care nu prestează muncă fizică”. Aș zice că un intelectual e ăla care gândește ca Socrate, tot ce știu e că nu știu nimic. Vehemența în opinii e semn de non-intelectualism, de fapt.

 2. Dorin Lazăr

  Poate ar trebui restaurat un cuvânt care pare luat din vocabularul străbunicilor, gen „gânditor”, pentru ceea ce numim „intelectual”. În felul ăla contrastul ar fi mai clar. Intelectual mi se pare compromis pe eternitate ca „om cu studii superioare” dar e doar percepția mea.

 3. haivas

  Eu cred ca e important ca Iliescu să fie incriminat pt mineriade. Fie și post mortem. Ala ar fi un semn de maturizare al societății. Da, târziu, dar macar n-am murit prosti oficial.Pe noi nu ne mai ajuta, evident, chestia asta, dar speram sa-i ajute pe cei ce vin.

 4. Finch

  O revolutie (sau lovitura de stat) reusita schimba ordinea anterioara, da jos un sistem si instaureaza un altul, prin acest proces AUTOVALIDANDU-SE, desi pana in momentul autovalidarii este un proces ilegal (din perspectiva ordinii existente). Asadar, o revolutie (lovitura de stat) este schimbarea regulilor jocului in timpul jocului, cu eliminarea jucatorilor nedoriti. Nici nu stiu de ce am facut aceste lamuriri, probabil am vrut sa stabilesc niste repere. Pe noi, romanii, ne enerveaza acum:
  – ca in sfarsit am inteles ca revolutia a fost de fapt o lovitura de stat planuita si organizata cu acceptul puterilor vremii de catre esalonul 2 al puterii comuniste, in spiritul vremurilor,
  – ca poporul a fost figurantul colectiv in filmul regizat in stilul caracteristic (si de catre) Sergiu Nicolaescu,
  – ca puterea a fost preluata tot de comunisti, dar in stil romanesc, cu victime umane care sa valideze procesul,
  – ca popoarele din jur au avut procese similare, dar fara victime, iar procesul de eliminare a comunistilor din viata publica e fost mai scurt si definitiv,
  – ca inca o generatie a fost sacrificata inutil, iar eliminarea efectelor tranzitiei necesita inca o generatie,
  – ca la 30 de ani de la evenimente inca exista romani nostalgici dupa acele vremuri oribile,
  – last, but not least, ca “eroii” revolutiei, in stil pur romanesc, nu au decenta de a accepta ca toti ceilalti suntem foarte indraptatiti sa fim enervati de pacaleala luata si ar trebui sa stea ascunsi pana mor, cu privilegiile pe care si le-au dat in acest timp.
  Mortii revolutiei nu se mai intorc, dar dreptatea sociala trebuie facuta. Odata cu fuga dictatorilor, totul era terminat, nu era nevoie de filmarea cu morti si efecte speciale. Pentru asta trebuie sa plateasca, chiar si post mortem.

 5. Dorin Lazăr

  decádă sf [At: STAMATI / Pl: ~e / E: fr decade] 1 Parte a unei lucrări compusă din zece capitole, zece cărți etc. 2 (Îvr) Zecime. 3 Perioadă de zece zile consecutive (dedicată unui eveniment, unei sărbători etc.). 4 Grupare de zece elemente identice ale unui sistem tehnic. 5 Deceniu.

Comentariul tău (dacă comentezi prima oară, comentariul va ajunge în moderare)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.