Insuportabilii binefăcători

Tovarășa Uniune Europeană tocmai ne-a trîntit o interdicție stupidă pe care o înghițim sec și nu facem scandal. Ca toate interdicțiile, asta vine dintr-o inițiativă a unor binefăcători ecologiști, care vor să ne facă un bine cu forța, în cel mai nerealist mod posibil: dacă se vor interzice aspiratoarele mai puternice de 1600W vom consuma mai puțin curent și atunci… mi-e neclar atunci ce se întîmplă.

Pentru că nu, aspiratoarele mai slabe nu vor compensa prin consum, ci prin timp consumat aspirînd. Ceea ce înseamnă, probabil, mai multă energie consumată cu aspiratorul în priză; nu e ca și cum curățenia aia se va face la fel de ușor (și-așa, după trei folosiri un aspirator de 2000W începe să gîfîie, pentru că no, produse de calitate).

Nu doar asta e problema. Tot în virtutea ecologiei, Ponta ne-a promis o nouă taxă pe fumărit. Sigur, ar fi mai bine să murim de frig în mintea tovarășului Ponta, dar să nu cumva să poluăm natura. Fix de-asta îi pasă lui Ponta.

Pentru că, nu, omul trebuie să se întoarcă la primitivism în mintea ecologiștilor și socialiștilor. Adică, nu, nici măcar la primitivism, ci să meargă dincolo de primitivism. Dacă se poate, la doi metri sub pămînt; pentru socialiști precum tovarășul Ponta sunt ok, rezolvă tov. Dragnea să voteze oamenii și de-acolo.

Nu doar la noi. În Germania, la insistența stîngii și ecologiștilor, Merkel a ordonat închiderea centralelor nucleare, de departe cele mai puțin poluante (chiar mai puțin poluante decît fermele de panouri solare sau de mori de vînt). Costurile pentru toată lumea? Miliarde de Euro.

E foarte greu să mai simpatizezi cu orice cauză ecologistă pentru că știi care e urmarea: ești contra poluării? Desigur, mai plătește o taxă. De ce? Pentru că noi avem nevoie de bani ca să plătim proștii să ne voteze. Ești contra eutanasierii cîinilor? Sigur, plătește matale un serviciu de hingheri care să se uite la cîini cum mănîncă copii pe stradă. Nu există nicio cauză pentru care făcutul de bine unei categorii restrînse de oameni sau făcutul unui bine generic să nu dăuneze întregii societăți, și în special oamenilor cinstiți care chiar contribuie cu bani la punga comună. Ăia care muncesc, cu alte cuvinte.

E imposibil să mai simpatizezi cu orice idee pozitivă, pentru că începi să realizezi că tot ce își doresc ăia care nu produc nimic ci doar stau la conducere și mituiesc populația pentru voturi este să îți sugă cît mai mulți bani și să îți ofere cît mai puține chestii de banii ăia.

Nu mai bine ne întoarcem la socialismul lui Ceaușescu, să producă 10 milioane de oameni într-un an cît 4 milioane de oameni în două luni? Acolo măcar ne furam cu toții căciula. Una singură, că no, era criză.

Calarasi_combinat
Uite, na ceva ce nu poluează. Nu mai bine au făcut tovarășii că au furat tot și au oprit combinatul din Călărași?

PS: Hai să fim creativi. Ce alte măsuri senzaționale bine intenționate ne costă pe toți fără a aduce niciun beneficiu nimănui?


35 Replies to “Insuportabilii binefăcători”

 1. Dan

  Centralele nucleare nu le-au inchis inca, ci e un plan sa le inchida pana in 2020. Plan aparut din cauza Cernobalului si a mai recentului accident de la Fukushima din cauza ca s-au speriat de ce s-a intamplat la Fukusima. Au iesit nemtii in strada si au protestat, iar guvernul a reactionat astfel incat sa multumeasca protestatarii. Iar nemtii (ma refer la popor) oricum sunt anti centrale nucleare.

 2. Dan

  Ah, ca uitasem ceva:

  Mekel a vrut sa amane inchiderea centralelor nucleare cu 12 ani (planul asta e mai vechi, nu ea l-a conceput), chestie ce a dus la proteste, cica au iesit 100.000 de oameni in strada.

 3. lulwut

  Legat de aspiratoare, copiez și aici comentariul pe care l-am făcut la Arhi pe blog.

  Măsura asta a Uniunii Europene face parte dintr-o strategie mai mare de reducere a consumului inutil de energie și de tranziție spre energii regenerabile și nepoluante.

  Măsuri în același sens au fost și cele de etichetare (cu clase de energie; B, A, A+, etc.) a frigiderelor și televizoarelor. Ca rezultat, în 2 ani de la implementarea măsurilor de etichetare, 70% din televizoare erau în cea mai înaltă clasă energetică. Același lucru s-a întâmplat și cu frigidere și aparate de aer condiționat. Serios, cine își cumpără frigider clasa B?

  O astfel de măsură de etichetare nu ar avea rezultat în cazul aspiratoarelor pentru că oamenii au impresia că putere mare = absorbție mare, ceea ce nu e deloc adevărat. Ca dovadă, majoritatea producătorilor de aspiratoare susțin măsura asta, pentru că în felul ăsta nu mai sunt nevoiți să concureze ca proștii cine face cel mai mare motor, ci pe chestii care sunt cu adevărat utile (zgomot puțin, putere de absorbție mare).

  Știu că nu pare cea mai serioasă măsură și că sunt mulți care se gândesc dacă ăștia din Parlamentul European chiar nu au nimic mai bun de făcut, dar măsura chiar o să scadă foarte mult consumul de electricitate.

  UE estimează că până în 2020, folosirea de aspiratoare mai eficiente va duce la economii de energie la nivelul întregii uniuni în jur de 19TWh pe an. Ca să îți faci o idee cât înseamnă asta, în 2010 România (toată țara) a consumat 52TWh.

 4. Dorin Lazăr

  @lulwut: Guvernul României a estimat că din creșterea accizei la benzină vor încasa cu 5% mai mult… #justsaying.

  Dacă etichetarea funcționează, de ce nu s-a făcut și la aspiratoare?

  @Dan: e mai complicat; nu s-au inchis încă pentru că centralele nucleare nu pot fi închise peste noapte. Ele sunt de-facto ‘phasing out’ costînd oamenii o groază de bani.

  Cu protestele e o prostie, asta cu 100.000 de oameni în stradă e ca cu #unitisalvam.

 5. enzo

  Asta cu 100.000 de oameni in strada e putin aiurea. Cati sunt nemtii? 70 milioane? si daca ieseau in strada 1 milion de oameni tot nu era relevant.
  Cam acelasi lucru si la noi, ies in strada 5000 de oameni? si ce?
  Cu riscul de a divaga de la subiect mult prea mult, cam acelasi crent in observa si la astia cu anti-biserica – facem un calcul simplu si rezulta approx 20.000 atei la o populatie de ~20 milioane din care 80% cred se declara ortodocsi. Conteaza?
  Revenind la aspiratoare – s-au facut ceva studii la un moment dat si optim ar fi 1800W. Daca scadem la 1600W, economia e de approx 2%, fara sa luam in calcul timpul, adica ma astept ca la un aspirator de 1600 sa dureze mai mult curatenia decat la unul de 1800. Din cate am intels din 2016 vor scadea limita de putere la 900W. WTF?

 6. Dorin Lazăr

  Eu unul sunt pentru îmbunătățirea tehnologiei. În fond, nu mă interesează de la un aspirator cîți Watt consumă, ci cît de bine curăță. Asta e problema care lipsește din discuție. Măsoară cineva asta? FFS.

 7. Blue

  Dorin, adevărul e că în Europa se pune problema reducerii consumului, cu efecte benefice ulterioare, pe care ar trebui să le observi. De exemplu, motoarele maşinilor produse în Europa consumă mult mai puţin în raport cu puterea dezvoltată faţă de SUA (unde SUV-ul cu consum mare e la modă, preţul carburantului fiind mai mic decât la noi). EcoBoost-ul, TSI-ul şi alte tehnologii economice şi nepoluante s-au dezvoltat tocmai datorită acestor constrângeri. Pentru a se dezvolta tehnologia, trebuie să existe aceste costrângeri, altfel nimeni nu ar mai investi în noi tehnologii, doar ca să arate că poate.

 8. Bogdan Popa

  @Dorin
  lulwut a scris de ce nu ar funcționa (momentan) treaba cu etichetarea.

  O astfel de măsură de etichetare nu ar avea rezultat în cazul aspiratoarelor pentru că oamenii au impresia că putere mare = absorbție mare, ceea ce nu e deloc adevărat. Ca dovadă, majoritatea producătorilor de aspiratoare susțin măsura asta, pentru că în felul ăsta nu mai sunt nevoiți să concureze ca proștii cine face cel mai mare motor, ci pe chestii care sunt cu adevărat utile (zgomot puțin, putere de absorbție mare).

  Pe lângă asta, wiki zice același lucru ca lulwut

  The power consumption of a vacuum cleaner, in watts, is often the only figure stated. Many North American vacuum manufacturers give the current only in amperes (e.g. “6 amps”), and the consumer is left to multiply that by the line voltage of 120 volts to get the approximate power ratings in watts. The rated input power does not indicate the effectiveness of the cleaner, only how much electricity it consumes.

  The amount of input power that is converted into airflow at the end of the cleaning hose is sometimes stated, and is measured in airwatts: the measurement units are simply watts. The word “air” is used to clarify that this is output power, not input electrical power.

  The airwatt is derived from English units. ASTM International defines the airwatt as 0.117354 * F * S, where F is the rate of air flow in ft3/min and S is the pressure in inches of water. This makes one airwatt equal to 0.9983 watts.

  Mergând mai departe, să luăm un exemplu. Aspiratorul ăsta de la emag.
  Putere totală: 2400W
  Putere de aspirate: 400W
  În baza informațiilor de mai sus, un aspirator cu o putere totală de 2400W trebuie să aibă o putere de aspirare de 2395,92W. Aspiratorul din exemplu are doar 400W. 2000W sunt pierduți pe drum. Un randament excelent, nu?

 9. Dorin Lazăr

  Păi e simplu: să se forțeze display-ul puterii de aspirație în loc de puterea consumată și să se pună clasele energetice. Și să nu se pună o limită – dacă vreau aspirator care consumă 5000W să pot să-l cumpăr.

  Dar merci de clarificări, are mult sens ce zici tu aici.

 10. Dan

  @Dorin, enzo
  E de retinut ca oamenii aia au iesit nu pentru ca s-a renuntat la eliminarea centralelor nucleare, ci pentru ca s-a dorit prelungirea termenului limita cu 12 ani. Si ca n-au avut in spate un Soros avid de jocuri la bursa. Eu vorbesc de asa ceva:

  In light of the Fukushima nuclear disaster, public opposition intensified. 60,000 Germans participated in a protest on 12 March 2011, forming a 45-km human chain from Stuttgart to the Neckarwestheim power plant. 110,000 people protested in 450 other German towns on 14 March, with opinion polls indicating 80% of Germans opposed the government’s extension of nuclear power.

  sau asa ceva:

  In September 2010, German government policy shifted back toward nuclear energy, and this generated some new anti-nuclear sentiment in Berlin and beyond. On September 18, 2010, tens of thousands of Germans surrounded Chancellor Angela Merkel’s office.

  Nu tine comparatia cu #unitisalvam si cu cei 2000 de ametiti ce bateau cu peturile in asfalt fara macar sa aiba cea mai mica idee de ce protesteaza.

  Dar, oricum, am mentionat ca au iesit oameni in strada pentru a-mi sustine afirmatia conform careia oamenii de rand, nemtii obisnuiti, sunt anti centrale nucleare. Nu e ca si cum odata ajuns la putere partidul verde au venit cu niste masuri asa de capul lor; ei si-au facut campanie promitand anumite masuri, intre care si renuntarea la energia nucleara; oamenii au rezonat cu promisiunile lor si i-au votat. Drept urmare, cand s-a anuntat ca amana cu 12 ani data la care vor inchide ultima centrala nucleara, oamenii si-au exprimat nemultumirea.

  Ce voiam eu sa subliniez e ca nu Merkel sau partidul x a venit cu ideea asta asa de capul lor, ci neamtul obisnuit nu mai vrea centrale nucleare. In primul rand, programul e destul de vechi (2000); in al 2-lea rand guvernul/partidul/Merkel doar se conformeaza dorintei neamtului de rand.

 11. Dorin Lazăr

  Dan: cetățeanul de rînd e dezinformat. Zi-mi și mie ce om informat ar putea vota PSD în România. Dar oamenii nu știu și nu înțeleg. La fel și cu germanul de rînd. Roșii dezinformează, creează panică. Sunt curios cum arată acum un sondaj în Germania referitor la centralele nucleare.

 12. Dan

  @enzo
  uitasem 2 chestii:
  1 – vorbind de aspiratoare, care zici tu ca e mai bun, asta:
  http://www.emag.ro/cu-sac-philips-3-5-l-tub-telescopic-1250-w-hepa-albastru-silent-star-fc9302/pd/E1412BBBM/
  sau asta:
  http://www.emag.ro/fara-sac-philips-1-7-l-tub-telescopic-2000-w-hepa-morun-metalic-fc8634-01/pd/E0SLNBBBM/
  2 – cati oameni trebuie sa iasa in strada pentru a fi relevant protestul? 35 de milioane? Oare faptul ca ei au votat si sustin partidul care le-a promis ca centralele nucleare vor fi eliminate nu e relevant? Faptul ca ~80% nu vor centrale nucleare e relevant sau nu?

 13. Dan

  @Dorin
  80% impotriva

  Acum, daca oamenii sunt dezinformati e o alta discutie. Ca idee, eu sunt pro energie nucleara. Eolienele sunt periculoase pentru pasari, celulele fotovoltaice au nevoie de suprafete mari pe care nu le poti folosi la altceva si asa mai departe. Eu as protesta pentru inasprirea masurilor de siguranta la centralele nucleare, nu pentru inchiderea lor. Dar asta sunt eu. Daca 80% din nemti nu vor centrale nucleare, e absolut treaba lor.

  Dar nu cred ca sunt dezinformati ci doar speriati de ce s-a intamplat la Three Mile Island, Cernobil si Fukushima. Si nu s-a chinuit nimeni sa le arate cati morti cauzeaza centralele pe carbuni. Ca deocamdata au inlocuit energia nucleara cu cea produsa in centrale pe carbuni.

  Pentru unii e bine – am un prieten ce lucreaza in Germania, in domeniu (centrale elecrice pe carbuni). Pentru el e misto, dupa Fukushima, compania lui a primit niste comenzi de la guvernul german.

 14. enzo

  Nu’s expert in aspiratoare, ultimul pe care mi l-am luat a fost un Philips pentru ca sunt cele mai bune si pe testat, era intr-adevar cel mai ok in pravalie si am dat pe el undeva la 300 lei, mai mult nu merita din punctul meu de vedere. E de 1900w, classic.
  Relevant este cand sunt multi rau :D, dar fiind o chestie de stiinta cu multe cunoscute si necunoscute, nu e o decizie de luat pe strada intre 2-3 beri. Oamenii destepti de stiinta impreuna cu niste economisti patrioti trebuie sa ia asemenea decizii, nu Hans sau Dorel de pe strada.

 15. DanCanada

  O stiti pe asta, nu?: ecologistii sint ca un pepene – verzi pe-afara si rosii pe dinauntru.

 16. Dan

  @enzo
  ideea era ca ala de 1250 de W are putere de absorbtie mai mare decat ala de 2000. Cum au spus si altii mai sus, asta se si vrea cu restrictiile astea, sa forteze producatorii de aspiratoare sa le faca mai eficiente. Ca pana la urma nu puterea consumata te intereseaza, ci cat de tare suge (:D). Si cum oamenii sunt eminamente prosti, singurul criteriu dupa care se ghideaza cand cumpara un aspirator e puterea. Limitand puterea la 900 de W, ca sa produci un aspirator util, pe care sa-l cumpere lumea, trebuie sa faci cumva sa si suga. Iar prostii nu vor mai avea la dispozitie chinezarii de 2500 de W cu putere de absorbtie egala cu cea a unui aspirator decent; neavand la dispozitie decat aspirator de 900 de W il vor cumpara pe ala, daca e eficient si suge (:D).

  Nu-mi plac restrictiile de nici un fel, da’ unele masuri nu pot decat sa le aplaud, din cauza ca pe prosti nu-i educi altfel decat cu batu’ si morcovu’. La fel cum trebuie sa fie amenda pentru purtatul centurii de siguranta, pentru casca la motociclisti, pentru trecutul pe rosu, pentru foc in padure, pentru depasiri periculoase si asa mai departe. Intr-o societate normala, cu oameni educati si cat de cat inteligenti n-ai avea nevoie de restrictiile astea si pe viitor ar putea fi inlocuite cu o educatie mai buna a oamenilor. Da’ in momentul de fata asta-i materialul cu care lucrezi. In Romania, de exemplu, 45 % (sau p-acolo) inca cred ca soarele se invarte in jurul pamantului. Ce poti sa-i povesteti aluia de eficienta si mai stiu eu ce? Ala stie doar 2000 > 1000, deci trebuie sa fie mai bun.

 17. lulwut

  @Dorin Lazăr:

  Se ia și măsura etichetării, doar că structurile UE au căzut de acrod cu majoritatea producătorilor de aspiratoare și au decis să se ia și măsura interzicerii aspiratoarelor peste 1600W.

  http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/08/21/1408611451405_Image_galleryImage_spt_vacuum_label_PNG.JPG

  Așa arată propunerea de etichetă. Menționează consumul de energie pe an (kWh; în condiții de utilizare normală), cât de puțin praf scoate aspiratorul (clasă), cât zgomot scoate (decibeli), putere de aspirare pe suprafețe gen covor, carpetă (clasă) și putere de aspirare pe suprafețe plane (gresie, parchet; clasă).

  Uniunea Europeană are o strategie energetică pe termen lung (Energy Roadmap 2050), iar măsura aceasta referitoare la aspiratoare vine în sensul atingerii obiectivelor energetice până în 2050.

  Să nu ai impresia că structurile europene iau decizii din auzite. UE consultă experți, reprezentanți ai industriei și ai societății civile în toate materiile. La un proiect de genul ăsta se lucrează 1-2 ani înainte să se ajungă la forma finală.

 18. enzo

  Eu ce sa zic… trebuie gandita treaba in functie de eficienta/cost si disponibilitate. Pentru mine e ok ce mi-am luat, e suficient sunt multumit. Altceva ce sa mai conteze?

 19. enzo

  Am inceput sa ma gandesc si la restul electrocaZnicelor. Cum ramane cu microunda? dar cu fierul de calcat? poate sunt alte scule pe care le folosim mai des, cand ‘baga’ astia limitari si pe alea?

 20. DanCanada

  UE merge pe calea socialista: tot mai multe legi si reguli, tot mai multa coercitie de la centru. Masura cu aspiratoarele se putea face altfel, de ex sa respingi de pe piata anumite modele ineficiente sau care consuma mult si degeaba. Adica producatorul X nu are voie sa comercializeze in UE modelele Y, Z etc.
  Ce spune legislatia asta noua de aspiratoarele ‘centrale’ unde ai cutia in garaj si in casa ai doar locuri unde sa pui furtunul? Modelele astea (f comun in State si Canada) macar iti scot praful din casa, nu-l tin in cutia aia cu roti care o plimbi dupa tine.

 21. Dan

  @enzo
  nu cred ca se pune problema de a limita puterea consuma la o anumita valoare arbitrara, ci de a determina producatorii sa creasca eficienta produselor. Daca in general un fier de calcat de 700W transforma in caldura 600W (valori scoase din burta) nu cred ca vom vedea limitari. Uita-te inspre ce s-au indreptat reglementarile astea: spre becul cu incandescenta, care, in cel mai bun caz, are un randament de sub 5%; aspiratoarele, care la 2000W au undeva pe la 400W putere de absorbtie; motoarele termice, care au randament de 25%.

 22. DanCanada

  Cam ridicola treaba asta: toata lumea discutind Watts/AeroWatts, nu era mai bine ca UE (Depty de Trade) sa reglementeze cu producatorii? Adica firma X n-are voie sa comercializeze produsele Y, Z (ineficiente, filtre proaste etc). De ce trebuie inca o masura coercitiva pt omul de rind?
  Si care-i treaba cu aspiratoarele ‘centrale’? Folosite des in N. America, ai cutia in garaj si in casa doar furtunul. Avantaje: consuma mai putin, mai putin zgomot si praf, nu mai cari cutia aia cu praf prin casa…

 23. Dorin

  Nu, Dan, cel mai bine ar fi fost ca UE să ceară reprezentarea corectă a produsului, și să lase piața să decidă ce produse vor supraviețui.

 24. Mircea

  Blue are dreptate… o situatie similara a fost cea cu becurile incandescente pe care le-au interzis de la import si productie. asta a facilitat avansul tehnologic, producatorii fiind fortati sa inoveze. stiu cazul concret al Osram, dar e valabil pentru toti ceilalti (Philips…). asa au aparut destul de rapid becurile cu led, care acum devin populare, din ce in ce mai accesibile si mai performante.

 25. enzo

  Un bec classic e ridicol de eftin, accesibil pentru oricine. Nu cred ca trebuie sa zic mai multe… Problema asta a fost intoarsa pe toate fetele gen:
  – un bec classic e cam 1 leu, un bec din ala eco e cam 30 lei, unu de calitate. Cam in cat timp se amortizeaza investitia? Care este factorul de poluare in procesul de fabricatie al becurilor eco? etc, etc.
  Asa putem extrapola si la automobile de exemplu. Cat de poluant este sa produci o masina classic si una electrica.
  Hai ca v-am dat teme de casa.

 26. Dan

  @enzo
  avand in vedere ca un bec cu led tine de 25 pana la 50 de ori mai mult decat unul cu incandescenta, investitia initiala ti-o scoti numai din treaba asta, nici nu trebuie sa te gandesti ca e e de vreo 6 ori mai eficient decat unul incandescent. Dar putem face si un calcul: sa presupunem ca ai intr-o casa obisnuita 2 becuri de 100W ce functioneaza 4 ore pe zi. Consum zilnic – 0,8 kWh. 24 kWh in 30 de zile. La un pret de 0.43 de lei pe kWh, inseamna 10,32 de lei.

  Daca le inlocuiesti cu becuri cu led de 20W (care dau mai multa lumina decat unul incandescent de 100, da’ fie), in aceleasi conditii, consumi 0.16kWh pe zi -> 4.8 kWh pe luna. Cost total, 2.064 lei. Faci o economie de 8 lei pe luna. Daca becul e 30 de lei (pretul unuia cu led, de 20W variaza intre 20 si 40 de lei) iti scoti investitia in putin peste 6 luni. Daca ai becurile aprinse mai mult de 4 ore pe zi, chiar mai repede.

  Cu automobilele e altceva. Eu ma refeream la standardele euro in materie de poluare, practic producatorii au fost fortati sa creasca cumva eficienta motoarelor cu ardere interna, pentru a se incadra in normele de poluare. Astfel am ajuns sa avem motoare pe benzina de 1.4 litri si 122 de cai ce consuma 5 la suta. Nu cred ca trebuie sa-ti amintesc ce consum are un motor euro 1 sau non-euro…

 27. Dan

  Si iarasi am uitat ceva… 🙁

  @enzo
  legat de motoarele electrice… e o alta buba. prima ar fi din ce e produsa energia aia electrica cu care incarci tu bateriile. Poate e produsa ce o centrala electrica pe carbuni, caz in care tot pui umarul la poluare, gaze de sera & stuff. Dupa care trebuie sa vorbim de baterii. Bateriile nu sunt ceea ce as numi eco-friendly….

 28. Blue

  @enzo, cu o reducere de 75% a consumului de curent electric, becul se amortizează în câteva luni, nu trebuie prea multă matematică ca să afli asta ! Nu-ţi trebuie un doctorat pentru a demonstra.
  Medie 7h/zi * 75w * 365 zile = 190kw/an * 0.5 = 95lei/an

 29. Mircea

  @enzo: un bec eco(nomic) este defapt denumirea improprie pentru cele fluorescente. daca observi, nici nu le-am adus in discutie pentru ca si acestea sunt considerate depasite si UE se pregateste sa le restrictioneze.

 30. enzo

  Mda, in teorie becurile alea sunt mai trainice in timp doar pe hartie, plus ca se degradeaza in timp.
  Eu personal am fost tare entuziasmat cand m-am mutat de la casa parinteasca, mi-am renovat garsoniera si am refacut reteaua electrica, am pus becuri ECO de 30 – 40 lei bucata si ma felicitam pentru idee. Pana cand au venit diversi amici in vizita – bah, e ciudata lumina asta la tine, parca nu e chiar ok. Eu luasem cele mai mari becuri, de vre-o 25W sau chiar 30W care ar fi echivalentul a 100W classic. Si totusi nu erau. Cam la 1 an jumate am schimbat primul bec, apoi in mai putin de 1 an am schimbat toate becurile cu altele tot ECO. La 4 ani dupa ce m-am mutat, mi-am bagat picioarele in becuri ECO cu lumina rece si putina. Mi-am luat cu incredere becuri din alea cu halogen cand am trecut la apartament cu 2 camere; 70W si lumina e OK, pret 7-8 lei pe bec, le am deja de aproape 3 ani, fara probleme.
  Nu stiu altii cum sunt dar eu plec dimineata si vin seara acasa, pe becuri cred ca stau cam 3 ore pe zi. Cu toate electrocaZnicele am factura undeva la 60-70 lei/luna.
  @Dan – motor de 1.4 si 122 de cai exista inca de pe vremea lui Fantomas. Consumul este dat in conditii ideale. Te provoc sa scoti consumul ala prin Bucuresti :D. Eu mi-am luat un Ford (2010) cu TDCI de 1.6 si am 5 combinat fara sa merg la consum. Desigur dieselul e mai poluant decat benzina dar pe distante lungi se justifica. Tot prin 2010 am asistat la o prezentare Toyota cu modelele lor hibride. E frumos ce scrie pe hartie, dar daca eu ma duc cu masina pe autostrada nu sunt prea economice. Prin oras merge… dar e scump ca dracu. Nejustificat. Insa initiativa e de laudat, sunt fan al masinilor electrice dar nu in forma actuala, deocamdata nu sunt suficient de eficiente; poate… daca vorbim de Tesla.

 31. Blue

  @enzo: Dacă nu ştii să-ţi alegi becurile, e problema ta, nu da vina pe tehnologie. Există becuri ecomomice cu lumină caldă de tot atâţia ani, eu le folosesc de peste zece ani. E adevărat, primele modele s-au ars după doar doi ani, dar următoarele s-au dovedit mai trainice şi încă le folosesc. Acum depinde şi de firmă. Dai un ban, dar ştii că durează mai mult. Eu nu mă iau după cei 100W echivalenţi, eu folosesc 110 echivalent şi nu am avut observaţii. Cât despre becuri cu lumină rece, niciodată nu am folosit aşa ceva. Am luat şi eu cu halogen şi folosesc doar in baie, unde umezeala şi numărul de restartări scurtează durata de viaţă a celorlalte modele. Cât despre led-uri, mai aştept până se stabilizează tehnologia (Am auzit de multe rateuri la aceste modele. Faţă de pretul plătit, încă nu merită).
  Cât despre motor de 1.4 cu putere de 122CP, spune-ne de un model de pe vremea respectivă. Din câte ştiu, tehnologia e de maxim 7 ani.
  Motoarele electrice nu se dezvoltă dacă nu există vreo obligaţie, vreo impunere. Dacă guvernul american nu impunea ca 2% din modelele vândute să fie electrice, nu vedeai nici modele actuale. Fiecare îşi arată performanţele doar într-un anumit cadru, nu în orice situaţie. Important e să ştii să-ţi alegi ce ţi se potriveşte.

 32. Mircea

  ca sa nu mai zic ca discutia legata de eficienta unui bec in raport cu vederea omului nu se face in Wati ci poate mai bine in Lumeni.
  iar ledurile sunt cunoscute ca au mai multi lumeni per watt…
  in final, fiecare are o preferinta personala in ceea ce priveste nivelul de luminozitate.

 33. enzo

  @Blue:
  1987 Daihatsu Charade GT-ti engine
  DIN 100.4 PS (99 bhp) (73.8 kW)
  Fara sa dau nume mari in domeniu gen Fiat, Renault (in 1nii ’70 cu R12 Gordini – 125 cai – aspirat pe motorul care echipa si Dacia autohtona…)
  Tehnologie este, dar pe vremea respectiva benzina era mega-eftina deci nimeni nu isi batea capul cu asemenea idei.
  Initial mi-am luat becuri Philips, apoi Samsung, cele Samsung erau mai nasoale dar si mai eftine putin…
  In fine, am ramas la halogen si deocamdata e ok asa.

 34. Nautilus

  “Waţii” contează foarte puţin când e vorba de un aspirator.

  În primul rând, nimeni nu îl controlează pe producător atunci când scrie pe aspiratorul lui 1500, 2000 sau 2500 W: ce reprezintă? Puterea motorului? Consumul de curent? (Datorită faptului că nu există mecanism 100% eficient, cele două diferă) Puterea de aspirare? Sau nu reprezintă nimic? Aşa s-a discutat în 2008 de frigiderele clasa A, A+, A+++…+, pentru care nu exista niciun organism independent care să le testeze şi să dovedească faptul că fabricantul a spus adevărul.

  În al doilea rând, chiar şi cele mai murdare covoare pot fi aspirate destul de bine cu un aspirator de 1500 W, iar unele moderat de prăfuite chiar şi cu un aspirator Sanyo de 750 W. Care e suficient de mic şi uşor ca să poată fi dus în mâna stângă, ca o valiză, în timpul utilizării, şi nu are sac, deci o bătaie de cap mai puţin.

  Faptul că unul stă la birou şi spune “interzic aspiratoarele peste 1600 W” e foarte puţin relevant, atâta vreme cât fabricantul face tot ce ştie el.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.