Întâlnire USR Brașov – decembrie 2017

Am fost cu Sergiu la întâlnire cu Tudor Benga și USR Brașov. O să scriu aici câteva impresii – inițial doream să las asta doar pe Facebook, dar mi-am dat seama că am scris prea mult ca să nu doresc să păstrez textul ăsta ca să îl revăd peste jumătate de an sau un an.

În primul rând, rămân la ideea că USR rămâne Partidul Bunelor Intenții – înțeleg că lucrurile avansează în direcția corectă, dar partidul duce lipsă de capacitate de sinteză și de comunicare. Motivul e destul de simplu: nu sunt suficient de mulți membri și e foarte mult de muncă.

Cam ăsta a fost răspunsul la întrebarea care mă durea pe mine: de ce USR e dus de val, e un partid care doar reacționează, nu acționează, nu face lucruri din proprie inițiativă. Aparent inițiativa există, există un statut nou, există o mișcare coerentă, dar, din nou, nu sunt suficient de mulți membri.

Ăsta e și motivul pentru care USR pare în continuare doar „Partidul Bunelor Intenții”. Aparent lucrurile încep să se așeze, structura de comunicare devine din ce în ce mai funcțională și acum sunt în sfârșit capabili să primească noi membri. Au nevoie de noi membri în București, în Brașov, în Cluj, în toată țara. Au nevoie de oameni capabili să-și dedice o fărâmă de timp pentru a da o mână de ajutor. Deci, dacă vreți să ajutați să mișcați lucrurile în direcția corectă, intrați aici.

Semnalele, din punctul meu de vedere, sunt pozitive, însă, revin, lipsește capacitatea de sinteză. De exemplu nu există o critică coerentă a legilor justiției, și mai toată discuția s-a centrat în jurul viciului procedural impus de PSD. Însă nu există un loc ușor de găsit unde legile justiției să fie urmărite punct cu punct, și, din câte înțeleg, dincolo de tertipurile în care se generează 5000 de amendamente la lege automat „cu un progrămel”, nu există niște amendamente reale, 5, 10, 40, la legile justiției. La întrebările lui Sergiu răspunsul lui Tudor a fost un pic pe de lături și un pic ezitant. Când am încercat să ducem discuția un pic mai departe și să vedem dacă, totuși, ne poate lămuri de ce legile justiției sunt rele, răspunsul a fost iarăși destul de vag.

Revin, aici zic eu că problema e capacitatea de sinteză. Mă miră că nu există un activitate.usr.ro/justitie unde toate obiecțiile la schimbările din lege să fie explicate și explicat și impactul lor asupra justiției. Singurul loc unde am găsit ceva e un articol de pe site-ul lor ce pare mai degrabă un comunicat de presă, fără însă să conțină informația – ce obiecții au depus? Ce amendamente au adus? Mă miră că informația asta rămâne într-o bulă informațională precum spațiul de discuție din Facebook. După întâlnire am stat un pic de vorbă cu Tudor, și, deși înțeleg ceea ce îmi zice, nu pot să accept că răspunsul este: „uită-te pe ce postează pe Facebook oamenii din USR”. Ăsta nu e un răspuns acceptabil, și nu cred că așa trebuie făcute lucrurile.

De-asta cred eu că USR nu e încă capabil să conducă România, în ciuda optimismului lui Tudor. Cel mult să participe la o uniune care să conducă. USR încă nu e capabil să facă opoziție în mod consecvent, este încă în modul de reacție, nu de acțiune, nu conduce niciun punct din agenda publică. Nu ia nicăieri inițiativa, cel puțin nu ia nicăieri inițiativa în mod vizibil. Și aici e problema, la vizibilitate, la comunicare.

Dacă acceptăm că USR-ul e angrenat într-un război politic, e clar că USR-ului îi lipsesc strategii și oamenii de propagandă.


3 Replies to “Întâlnire USR Brașov – decembrie 2017”

  1. K.

    Revin și zic că, pentru mine, și pentru mulți oameni, USR înseamnă Uniunea Scriitorilor din România. Filiala Brașov, în textul tău.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.