Ce nu înțeleg la microbiști

Știu că microbiștii români sunt azi un pic triști, un pic loviți în aripă. Și nu înțeleg de ce; nu înțeleg mai multe aspecte:

 1. Ești fan al sportului, fotbal? Atunci de ce te uiți la meciurile românești? Sunt de slabă calitate, și în marea lor majoritate sunt trucate, sau plictisitoare la culme.
 2. Ești fan al unei echipe românești? Nu o să te întreb dacă ești fan doar cînd cîștigă. Doar că ce echipă românească a reușit să își păstreze intactă măcar demnitatea? Cînd mă refer la echipă mă refer nu la un nume (toate-s terfelite) ci la o echipă, formată din 11 oameni în teren și încă vreo 10-15 pe bancă.
 3. Ești fan al echipei naționale? Adică fan al unor cocalari pe care îi selectează un om care îți displace (dar e acolo pentru că acum 30 de ani juca bine)? De ce ești fan al lor? Ce îți place la ei?
 4. Ești fan al României și de fapt te bucuri că ești reprezentat, și vrei să fii reprezentat cu succes? Atunci de ce nu te bucuri la victoriile echipei de rugby, echipelor de handbal, la victoriile floretiștilor români, la victoriile echipelor de hockey sau, să dăm și nume, la victoriile Simonei Halep?

Pentru că nu afli de ele? Nu, pentru că ești zevzec, dragă microbist, pentru că indiferența ta propulsează niște cocalari pe care teoretic îi urăști pe niște locuri extraordinar de bine plătite. Pentru că nu ai comunicat niciodată ziaristului de sport care scrie despre Daniela Crudu de parcă ea e cel mai tare sport din țară că de fapt vrei să știi mai multe despre ALTE sporturi care se practică în România. Pentru că fotbaliștii români nu sunt sportivi – sunt anti-sportivi în viața lor privată sau publică.

Soluția? Simplă. Închide televizorul cînd auzi de fotbal, cumpără bilete la meciurile echipei locale de handbal, baschet, hockey, orice. Trimite-ți copilul să facă înot, baschet, handbal, hockey, șah, Go, ce vrei tu. Doar nu-l învăța la fotbal.

Să nu își piardă vremea ca tine cu ochii în televizor urmărind cum o echipă de cocalari e trasă pe sfoară de altă echipă de cocalari, și să plîngă pentru vreuna din cele două.


4 Replies to “Ce nu înțeleg la microbiști”

 1. Vlad

  Perfect de acord cu ce spui, mie de mult mi s-a părut un exercițiu de masochism.

  Pe de altă parte, sportul are o componentă socială majoră. Bănuiesc că pentru mulți fotbalul oferă cam singura oportunitate pentru discuție la o băută, etc. Evident, poți discuta și alte sporturi, dar inerția unui grup e mult mai mare decât a unei persoane. Teoria mea de 2 lei.

 2. Dorin Lazăr

  Nu știu cît de mult se discută la băute despre fotbal, pentru că eu cu prietenii mei nu discutăm de fotbal, și avem în general alte preocupări. Desigur, sunt sigur că sunt o excepție din punctul ăsta de vedere.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.