Internetul explicat pentru proști

Tovarășul Dumbravă de la SRI, un individ deosebit, a reușit să explice ca nimeni altul cam cum arată internetul în momentul ăsta.

“Să ne imaginăm că Internetul e ca un sistem de drumuri pe care circulă şi maşini ale statului – pompieri, armată, poliţie – dar şi maşini ale privaţilor. Ce ar însemna ca codul rutier să fie opozabil doar instituţiilor statului, pentru că privatul şi-a cumpărat maşina din banii lui şi poate oricând intra în maşina pompierilor sau ambulanţei? Sigur că privaţii nu au aceleaşi obligaţii ca instituţiile statului, dar intrând pe drumurile publice, pe Internet, ai o minimă obligaţie. Să protejăm până la urmă Internetul ăsta care e al tuturor, nu al statului român. (…) Nu văd nimic rău în a pune puţină regulă într-un domeniu care acum e oarecum anarhic, adică circulăm ca la începutul secolului cu trăsuri cu cai. Acum circulăm sigur, dar repet, pentru că maşinile noastre au obligaţia la doi ani să-şi facă ITP-ul, să facem revizia, mă deranjează, că mă costă bani, dar atâta timp cât asta înseamnă siguranţă… îmi înmatriculez maşina, că aşa e frumos, să se ştie cine e în spatele volanului…”

via Vlad Petreanu

Tovarășul Dumbravă nu vede nimic rău în a pune puțină regulă într-un domeniu care e oarecum anarhic.

Problema tovarășului Dumbravă e aceeași cu problema ăluia care îți pune cuțitul la gît noaptea și îți cere banii: el știe că există o sumă de bani care însă nu e controlată de cel care știe cel mai bine să controleze bani, deci ar fi bine să se pună ordine în finanțele tale. Tov. Geal1)La revoluție toți generalii se salutau între ei cu ‘geal’. Dumbravă are, așadar, niște dileme scoase din manualul Securității, și i-am fi teribil de recunoscători dacă ne-ar lăsa în pace cu ideile lui scoase demne de 1984 a lui George Orwell.

Se pare că din ce în ce mai mulți indivizi destul de determinați încep să propună fel de fel de astfel de dubioșenii. Nu de mult am avut face cu tov. Grapă, senatorul cu o soție răpitor de frumoasă pe care ne-a recomandat-o tuturor un fan anonim ce ne-a bîntuit o vreme.

Îl parafrazez acum pe Benjamin Franklin2)citatul original din Benjamin Franklin este: “They who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety”. Cuvintele sunt foarte des folosite în forma (mai radical-libertariană) “Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both“., zicînd că a renunța la o libertate în favoarea unui dram de siguranță temporară ne va asigura că nu le vom obține pe niciuna din cele două și ne va garanta pierderea ambelor. Ori ce își doresc din ce în ce mai mulți este să ne asigure confortul și siguranța – tov. geal de la Securitate ne asigură un trai confortabil, cu masa și cazarea asigurată de la statul mult prea grijuliu, în caz că spunem chestii care nu convin.

Serios, cum apar astfel de idei securiste din partea SRI-ului? Sau ce, ăștia cred că am uitat ce a făcut ‘Securitatea’ pentru binele nostru, al tuturor?

Lubyanka - Djerzinski
Libertatea face o oprire pe-aici: Lubyanka3)se spune că Lubyanka era cea mai înaltă clădire din Moscova: din beciurile ei se vedea Siberia., sediul KGB din Djerzinski. Foto via Wikimapia.

NOTES   [ + ]

1. La revoluție toți generalii se salutau între ei cu ‘geal’.
2. citatul original din Benjamin Franklin este: “They who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety”. Cuvintele sunt foarte des folosite în forma (mai radical-libertariană) “Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both“.
3. se spune că Lubyanka era cea mai înaltă clădire din Moscova: din beciurile ei se vedea Siberia.

One Reply to “Internetul explicat pentru proști”

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.