Internetul mogulului meu

Din categoria “amuzant, dar degeaba”, Adrian Năstase îşi doreşte eliberarea internetului, zice un articol din Ziua. Nu de poliţie care n-are ce altceva să facă decît să se uite cît ai la share în DC++, ci de “gherila digitală” a lui Băsescu. Permiteţi-mi să citez cel mai spectaculos amănunt din articol:

Interesant este faptul ca, fostul secretar-general al PSD, Miron Mitrea, a recunoscut, in luna martie, ca partidele mari au oameni care se ”ocupa cu postarea pe internet a comentariilor de partid”, Eu am infiintat celula din Kiseleff 10, acum cativa ani. Este vorba de un grup de “2-3 oameni” care fac comentarii favorabile PSD si impotriva altor partide, atat pe site-uri, cat si prin SMS, la emisiunile tv care permit acest lucru”, declara atunci senatorul PSD.

Adrian Nastase vrea deconspirarea ”gherilei digitale” a lui Traian Basescu si reglementarea conduitei pe internet

Articol dispărut din cauză de deces al ziarului Ziua

Dacă aş fi PSDist după o astfel de ieşire a unui lider ‘marcant’ al partidului m-aş duce să îmi pun demisia în secunda următoare de onoare din partid. Dar nu putem avea parte de coloană vertebrală, aşa că ajungem şi la aspectul scandalos:

Adrian Nastase identifica si trei solutii pentru a oprii ”manelizare” internetului: ”blocand  sau micsorand astfel sansa oricui vrea sa participe realist la o dezbatere; o interzicem dupa un model nedemocratic, fapt de neimaginat intr-o tara libera; sau o reglementam democratic, asa cum se intampla in Occident, pentru ca responsabilitatea sa existe in orice spatiu de comunicare in care cineva doreste sa se manifeste”, conchde liderul PSD.

Greşelile de scriere nu-mi aparţin, dar doresc să respect textul iniţial, şi nici incapacitatea celui care scrie articolul de a număra nu ar trebui să vă împiedice de la a observa ce propune tov. Adrian Năstase. Deoarece e nedemocratic să interzicem participarea “realistă” la o dezbatere, va trebui să “reglementăm democratic” şi spaţiul “virtual”. Poftim?

Pentru cei care nu sunt deja incredibil de iritaţi de alăturarea cuvintelor “internet” şi PSD”, pentru cei care au rezistat dincolo de sintagma “gherilă digitală” şi nu au explodat la “reglementarea democratică”, doresc să propun două scenarii posibile de reglementare democratică a spaţiului virtual, în viziunea socialistă:

 • Ai ceva de zis pe internet? Foarte bine, spune-ne nouă ce, şi noi vom vota democratic pentru a aproba sau dezaproba mesajul tău.
 • Guvernul numeşte un comitet de cenzură (CNI, să zicem, adică un Comitet Naţional al Internetului), care, fiind numit de un guvern acceptat de un parlament ales uninominal va reprezenta corect alegerea întregii naţiuni în legătură cu mesajele pe care le poţi posta.

Acum, domnule Năstase, iată obiecţiile mele de persoană neangajată politic. Mesajul dumneavoastră face parte din seria “gherilei digitale” de stînga, care propune să-mi limiteze dreptul de folosire a Internetului “pentru binele meu” (şi al clicii politice, evident). Analizînd mesajul dumneavoastră observăm germenii propagandistici tipici dezinformării de tip FUD: Libertatea nu e bună, e mai bine să existe un organism care să avizeze dreptul nostru la liberă exprimare. Ne daţi spre exemplu audiovizualul, dar uitaţi natura absolut diferită a internetului. Înţeleg referirile dumneavoastră la responsibilitatea administratorului unui site, dar această responsabilitate NU SE REFERĂ la comentarii sau discuţii, ci la nişte lucruri foarte clare gen instigare la ură, sau facilitare a operaţiunilor ilegale/teroriste. Dumneavoastră duceţi lucrurile mai departe – le interziceţi tuturor dreptul la liberă exprimare iar motivaţia este că aţi angajat, chiar dumneavoastră (pentru că acum cîţiva ani dumneavoastră conduceaţi partidul ăla) o celulă de oameni care să polueze Internetul.

Autoritatea pe Internet e obţinută prin calitatea discursului individual. Dacă X este un scandalagiu notoriu, plătit de partidul Y pentru a posta aberaţii, oamenii îl vor mirosi. Cei care vor să se strîngă în jurul lor, foarte bine, e nevoie şi de muşte să roiască pe lumea asta. Dar oamenii care vor să se informeze vor găsi şi alte surse – pentru că atunci cînd jumătate de internet se înşeală, cealaltă jumătate s-ar putea să aibă dreptate. Mi se pare însă amuzant momentul în care apare un astfel de articol: imediat vin alegerile, şi “gherila digitală” a lui Băsescu e mai talentată şi mai bine pregătită ca maşina de minţit a socialiştilor. Cine ar fi crezut? Roşii întrecuţi la minciuni. Deşi… Oh, stai, nu mai contează. Şi Băsescu e cam rozaliu, aşa.

Cumva, văd că oamenii nu se simt scandalizaţi de propunerea lui Năstase. În fond, ce ne trebuie nouă Internet? Hai mai bine să nu mai comentăm, şi să facem ciocul mic şi joc de glezne. Şi să mulţumim din inimă partidului:


3 Replies to “Internetul mogulului meu”

 1. Petru

  Ma intreb daca e chiar atat de naiv (caz in care se va rezolva rapid cand ii va arata cineva 4chan & friends) sau daca incearca sa se alinieze cu opiniile electoratului standard PSD. Cam cum fac unii senatori republicani din state care in loc sa rada de “birthers” le tin partea ca sa nu piarda voturi (http://www.dailykos.com/storyonly/2009/7/27/758419/-Birther-Put-Up-Or-Shut-Up)

  Oricum, am auzit ca lu’ alde Nastase ii cam place sa o suga. Not that there’s anything wrong with that.

  (sper sa vina sa-ti reglementeze democratic blogul pt. chestia de mai sus :P)

 2. dorinlazar

  Nu prea pricep care e faza cu link-ul tău (tot ce văd este un individ alergînd după congressmeni, dacă am înțeles bine), și aproape toți răspund neclar la întrebarea respectivă.
  Întorcîndu-ne în România, nu cred că Năstase vrea să se alinieze cu opiniile electoratului standard PSD, pentru că electoratul standard PSD nu are o opinie bine conturată ideologic. Năstase însă acționează conform doctrinei teoretice a partidului, încercînd să extindă controlul statului îngăduitor asupra oricărui mijloc de expresie, lucru normal pentru un socialist.
  Huo! Hai să supunem la vot dacă îți păstrăm comentariul sau nu :))

 3. Petru

  Faza cu linkul e ca majoritatea congressmenilor respectivi evita sa raspunda clar, pentru ca:

  • daca ar raspunde “exista dovezi incontestabile aratand ca totul e in regula” si-ar pierde din electorat

  • daca ar raspunde “nu se stie” s-ar face de rahat

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.