Ce s-ar fi întîmplat la Balc dacă Țiriac nu ar fi făcut domeniu de vînătoare

Există, desigur, multe suspiciuni în legătură cu legalitatea a ceea ce face Țiriac la Balc. În principiu omul a făcut un mare țarc acolo, lasă să crească animale sălbatice, după care își cheamă prietenii să le-mpuște. Trei întrebări apar ca evidente:

E moral? Păi răspunsul la prima întrebare e ‘habar nu am, pescuitul e moral? Care-i diferența?’

E corect? Nu știu. E incorect față de cine? Și dacă zici ‘față de animale’, uită-te la prima întrebare.

Dar de departe cea mai grea întrebare e: “Ce s-ar fi întîmplat la Balc dacă Țiriac nu ar fi făcut domeniu de vînătoare?

Voi ce credeți? Eu zic că oamenii s-ar fi pus să taie pădurea aia, după care… după care nimic. Balc, real, nu există. Sigur, pentru oamenii de acolo, el există. Dar la fel există și Bogei sau Chiribiș, la mică distanță de Balc.

Există, însă, Primăria Balc, are și website pe net, și are o galerie frumoasă de poze. Peste 20 de ani, cînd o să #unitisalvam Balc-ul, o să ne uităm cu drag la aceste superbe poze, și o să ne întrebăm unde au dispărut frumusețile de odinioară. Observați, oricum, site-ul, e super-fain stilizat, sunt sigur că a costat o avere.

PS: Niște explicatii necesare: Carnea de la animalele vînate e, de obicei, donată la ceva cămine pentru bătrîni sau copii. Da, site-ul Primăria Balc nu are poze, și e doar un wordpress cu o primă pagină completată.


18 Replies to “Ce s-ar fi întîmplat la Balc dacă Țiriac nu ar fi făcut domeniu de vînătoare”

 1. krossfire

  Mie mi s-a luat serios de toata tevatura cu ”mistretii lui Tiriac”. Chiar e atat de important ce face omul ala pe terenul lui, incat sa uitam ce fac altii pe al nostru?

 2. markwilliams

  Totusi terenul din proprietatea lui Ion Tiriac are o suprafata considerabila si cred ca este populata din plin ..sa nu mai vorbesc de ingrijirea,intretinerea terenului sau de asigurarea hranei pentru animale!
  Nu l-am vazut pe Cernea et company sa se preocupe de soarta cainilor …mai degraba alege subiectele unde poate iesi mai pregnant in evidenta…
  Pentru ca ,in toata Romania se vineaza, pe aceleasi metode ca la Bals…si deseori mistretii ,intr-un numar ingrijorator de mare vin sa se hraneasca in lanurile de porumb si nu odata s-a intimplat sa ajunga pina in gradinile oamenilor…
  De ursi ce sa mai spun…este de notorietate ca in lipsa hranei , la Brasov
  coboara la tomberoanele de gunoi

  Dar,tot atit de bine ‘grija si indignarea” ecologista s-ar putea manifesta si pentru porci,miei,vitei,giste,rate etc…care se regasesc in consumul casnic..bla,bla,bla….

 3. Mircea

  legat de pescuit: depinde cum il practici. daca esti adeptul catch&release, e o mare-mare diferenta. daca nu, e aproape acelasi lucru.

 4. Mircea

  mai, e mai complicat decat atat. omul omoara animale de cand lumea, fiind mai in varful lantului trofic.

 5. Mircea

  tu ai vazut protestatarii aia de la balc sa picheteze, de exemplu, spitalele groazei?
  stai oricum relax, sunt doar o mana de intelectuali cu mintea odihnita, carora in general nu le lipseste nimic si care, orbiti de obsesiile lor (RM, Balc, caini comunitari etc.) nu realizeaza ca exista probleme mult mai grave. desi din exemplele date, pe scara mea de valori, RM e o mare problema.

 6. Mircea

  nu cred ca vor atentie, mai mult de atat nu-i duce capul. marionete, ca tot e manipularea la mare arta in ziua de azi…

 7. sorin

  Deși nu înțeleg utilitatea acestor activități (creșterea unor animale sălbatice pentru a le împușca ulterior dintr-un foișor cu o armă semiautomată), sunt de acord – Țiriac poate face ce vrea în pădurea lui. Mi se părea mult mai interesant dacă vânătorii alergau după mistreții ăia în pla goală, eventual cu un cuțit la ei.

 8. Dorin Lazăr

  da, ar fi fost interesant. Nici mie nu mi se pare util, dar nu mi se pare nici dăunător mediului sau celor din jur în vreun fel sau altul. De-asta nu înțeleg protestul.

  Pe de altă parte în București Nicușor Dan vrea să se construiască fix în mijlocul străzii o hală pentru cumpărături, pentru că acolo era amplasată înainte. Deci nu mă mai miră nimic.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.