Ionuț Budișteanu, realizările plimbărețului de la Antene

Duminică, Ionuț Budișteanu ne-a anunțat că merge la plimbare cu părinții lui, la prostia aia organizată de Antena 3. Nu comentez despre asta, dar vreau să vă zic un pic despre cine e Ionuț Budișteanu și de ce vă îndeamnă să mergeți și voi.

Pentru cei care nu știu cine e geniul din Carpați, despre Ionuț Budișteanu am mai vorbit acum cîteva luni. Atunci nu înțelegeam de ce îi sunt umflate realizările, și de ce nu a ajuns omul la o facultate mai serioasă. Să speculăm un pic în jurul problemei.

Ionuț Budișteanu participase pînă în clasa a IX-a la 32 de concursuri cu niște rezultate discutabile. Sigur, nu e rău, dar în clasa a VIII-a a cîștigat, de exemplu, locul 9 la olimpiada de Informatică. Locul 6 în clasa a IX-a (prima medalie de argint), iar în clasa a X-a a cîștigat o medalie de bronz (argintul bate bronzul). După aceea ori nu s-a mai calificat, ori nu s-a mai prezentat.

Și eu cred că nu s-a mai prezentat. Probabil pe undeva prin clasa a IX-a a învățat că se pot face bani din concursuri. Și a participat la din ce în ce mai multe. Varanul a zis că uite, cineva numai bun să meargă la o plimbare pentru mine, să-mi dea credibilitate. Și Ionuț Budișteanu, concursionistul profesionist, a sărit la interval.

Nu îl cunosc personal, și nici nu-mi doresc. Am cunoscut însă suficient de mulți profesioniști ai olimpiadelor, și știu de ce cîștigătorii de olimpiade le cîștigă. Nu e neapărat faptul că sunt mai buni, ci faptul că prezența lor la olimpiade le permite să se dezvolte monolateral, să ignore restul școlii și să se concentreze pentru a cîștiga concursurile.

Nu spun că omul nu are calități ca programator sau inginer sau ce o vrea să fie. Tot ce spun este că e un om pe care de la 12 ani părinții l-au ajutat să facă numai inginerie și calculatoare, să participe la concursuri și să nu facă nimic altceva. Dealtfel, la un moment dat Geniul din Carpați se lăuda că nu a citit niciodată o carte, și că nu citește altceva decît chestii tehnice.

Marile realizări ale lui Budișteanu? Nu prea există. Ați văzut ceva făcut de el? Ceva care să folosească ceva făcut de el? Numai chestiuni umflate ca și importanță. Nu veniți cu ‘văzutul pentru nevăzători’ pentru că treaba asta nu e ceva original (via Alex Bardasu). Nu veniți cu mașina care se conduce singură, pentru că vreau să văd mașina aia și să o vedem cum se conduce singură.

Bun, avem deci un concursoman profesionist. Care refuză universitățile de afară, pentru a rămîne acolo unde i se dau bani, adică lîngă Dan Voiculescu. E un lucru natural, doar nu am fi vrut ca geniul din Carpați să ajungă într-un mediu concurențial real, nu?

Așa că, în umila mea părere de om care nu a cîștigat olimpiade pentru că nu l-au prea interesat, valoarea lui Budișteanu tinde spre zero. Mașina autonomă, de care zicea că „va fi gata în patru luni”? Nu avem așa ceva. Și sincer, l-aș vrea la un interviu tehnic. Mi-e teamă că e neangajabil. Mă miră că a refuzat facultăți din afară? Nu, nu mă miră; nu ar fi fost capabil să facă față; pur și simplu omul e prea limitat, prea concentrat pe cîștigat concursuri sterile.

Dar de mers la plimbare merge. Merge, pentru că odată ce se termină concursurile pentru copii (pentru că asta sunt), se termină și banii. Și atunci e nevoie de patronajul unui pușcăriaș. Așa că, sigur, Ionuț Budișteanu merge și face reclamă unui marș de protest organizat dar spontan. De ce nu ar face? E în interesul continuării carierei lui lipsite complet de substanță.

Apropos, să comentez totuși despre marșul respectiv: ce e atîta chestie să mergi să ceri autorizație de la primărie pentru marș? Oricum, nasol, „pentru cea mai urmărită televiziune din România” să scoți doar 3000 de oameni, din care o treime, probabil, angajați… Nasol, nasol de tot.