ipad, pod, phone, sau alte i-uri

Atenție! Nu dați click pe filmul de mai sus, înainte de a citi ceea ce urmează. Ah, ați dat deja. Ah, deja ați ajuns la momentul în care aflați că iPad e magic, și că iPad este “the best <insert-crap-here> experience”. Păcat. Încercați să puneți măcar pe pauză, și după aia să ședem strîmb ca să judecăm drept. iPad este un iPhone mai mare, fără telefonie. De fapt, iPad nu e un iPhone, ci vreo patru, lipite cu măiestrie.

M-a enervat entuziasmul vînzătorilor de la Apple cu “vom schimba felul în care facem lucrurile pe care le facem în fiecare zi”. Da, e adevărat, și filmul ăsta o arată clar. Spre deosebire de modul normal de a merge pe internet, de a citi o carte, vom avea în plus febră musculară de la mînjit ecranul cu degetul cîteva ore (10, zic ei) pe zi. Plus că mă interesează foarte mult să fac lucrurile așa cum vreau eu, nu cum îmi explică Apple că ar trebui să o fac. Apropos, mînuitul chestiilor pe ecran cu degetul este absolut nenatural, te face mai lent și o tastatură ‘pe ecran’ nu prea are cum să fie la fel de potrivită ca una în relief, cu răspuns mult mai adecvat unor ființe neîndemînatice prin definiție (oamenii, adică).

Entuziaști, îmi spun că nu e nici un sus, nici un jos, nu e nici un fel corect de a-l ține. Normal – asta pentru că trebuie să-l ții vertical. Poziție în care el nu stă, pentru că e prea subțire. Dacă îl pui pe masă, evident că nu are de unde să știe de unde se uită omul la ecran.

Știu, fac speculații fără să văd produsul. Dar nu trebuie să văd produsul ca să văd ce e evident. E doar un smartphone fără telefon, și cu ecran mai mare. Și, cum o zice și reclama, un e-book reader cu magazin integrat, lucru absolut genial și inovativ: cine s-ar fi gîndit că oamenii vor să citească cărți, și chiar să le cumpere online? Wow. Sunt uimit.

De fapt, singurul lucru pe care îl face cît de cît bine, din reclama asta, e partea de citit cărți. Nu, nu de cumpărat, ci de citit. Nu văzutul de filme – hai să fim serioși, ai vreo 32 de GB la dispoziție. Dacă instalezi un Windows, sau un Linux… Oh wait, nevermind. Nu poți să faci asta. Dar ai (ahoy, long live shopping) cele trei shop-uri esențiale din viața ta: “iTunes Music Store”, blabla application store și iBook Store, cum s-o numi el. Nu te speria, ai internetul ‘așa cum nu l-ai mai experimentat niciodată’. Adică fără suport de Flash. Și vă mai amintiți de glumele cu Windows și două aplicații mergînd în paralel? Mergea, de bine, de rău, din Windows 3.1. Nu mai e cazul. Apple a decis: multitasking e pentru fițoși, ideea că poți asculta o piesă în timp ce te plimbi pe net este absolut înspăimîntătoare. Da, ne-am întors la zilele de aur ale MS-DOS-ului, cînd i-a întors spatele lui UNIX și a spus: “640KB și un singur task o dată este mai mult ca suficient!”.

Sunt sigur că iPad e un produs super-frumos. Ușor, cu softul ‘snappy’ (normal, cu invenția numită single-tasking, lucrurile sunt mult mai ușoare, nu?), iPad va fi jucăria preferată a snobilor. Dar nu vă faceți griji. O să puteți tot timpul să faceți mișto de ei cu: “Meh, vezi că ți s-a murdărit ecranul”. Asta pînă cînd o să-și cumpere iCloth, singura cîrpă care curăță iPad-ul de iUrme de iDegete iSoioase.

iT sucks.

Pentru mai multe informații despre ce știe și ce nu, recomand lista aceasta (via feeder.ro).

PS: am amînat un pic articolul pentru cînd multimea de vizitatori care caută povestea lui fishilica mai scade. Merci, Zoso, de pomenire. Cînd o să mă reîntorc în anonimat poate o să povestesc despre cum e să crească pageview-urile cu vreo 1000% în vreo două ore. 😉

PS2: de la mitel citire, bonus:


10 Replies to “ipad, pod, phone, sau alte i-uri”

 1. Augustin Preda

  Cred ca lumea are așteptări prea mari de la iPad.
  Rolul său principal va fi de e-book reading device. Nu prea se poate cere mult mai mult de la un produs Apple de 500 de $/€. Pentru că echivalează cu un produs de 250 făcut de concurență. Și câte lucruri poți oferi în 250?.
  Oricum, folosirea pentru navigare pe internet nu e gândită ca un lucru de făcut 8 ore constant, ci pentru 5-10 minute. Ești la o cafenea cu wireless, hei, poți scoate iPad-ul să trimiți un mail. Și îl poți căra cu tine mai ușor decât cari un netbook.
  Nu o să ai Flash… asta e f. nasol, dar un fanboy Apple rezistă 10 minute și fără el. 🙂
  Good things, bad things… nu neaparat… sucks things.

 2. Bogdan Mocanu

  Adevarul e ca intreaga prezentare mi s-a parut o abureala, si o fortare evidenta a realitatii. Entuziasmul din glasul lui Steve Jobs se simtea clar fortat. Poate a mers faza cu iPhone. Dar cu iPad eu cred ca o sa o dea bine de tot in bara. In fond e doar un tablet PC, subtire dar cu multe limitari.

 3. Bogdan Mocanu

  De acord. Plus ca, daca ar fi sa imi iau e-reader, prefer varianta eBook reader reala, cu e-ink (si daca se poate, chiar cea de la Amazon, cu free GPRS).

 4. Dorin

  Nu dai 900 de dolari (pentru că 500 e varianta prea simplificată) pe un gadget ca să îl folosești 10 minute pe zi. dacă da, atunci te păcălești singur.
  E-Book reader-ul e cea mai ok parte din el. În același timp, însă, îmi vine cam greu să accept faptul că ne întoarcem în trecut la un singur task permis în memorie.
  La 250 de dolari, netbook-ul eee face mult mai multe decît iPad-ul, poate nu la fel de eficient, dar … heck… chiar poți să faci chestii.
  Plus că, să fim serioși, care e șansa să ajungă iPad-ul să facă chiar ce vrei tu? De exemplu dacă eu vreau să fac în deplasările mele dezvoltare pentru ceva soft… no compiler, no interactivity, you cannot do what you want. Serios… iPad-ul e pentru cei care vor să arunce banii degeaba pe un ebook reader prea scump.

 5. Dorin

  Nu prea am încredere în Kindle, sună prea tare a 1984 după figura cu cartea 1984 retrasă de pe readere :D.
  Aștept un ebook reader de la ASUS. Se pare că au înțeles ceva mai bine cum se face hardware ieftin.

 6. Elena T

  “Asta pînă cînd o să-și cumpere iCloth, singura cîrpă care curăță iPad-ul de iUrme de iDegete iSoioase.” :)) foarte nostim, Dorin!

  stii care e porecla lui Steve Jobs? iGod 🙂

 7. pixu

  Computers: Old World vs New World

  The bet is roughly that the future of computing:

  -has a UI model based on direct manipulation of data objects
  -completely hides the filesystem from the user
  -favors ease of use and reduction of complexity over absolute flexibility
  -favors benefit to the end-user rather than the developer or other vendors
  -lives atop built-to-specific-purpose native applications and universally available web apps

  http://stevenf.tumblr.com/post/359224392/i-need-to-talk-to-you-about-computers-ive-been

 8. Dorin

  Toată lumea zice care e the future of computing. Dar ceea ce văd eu e că acum norma sunt sistemele bi/quad procesor. E cam singurul mod în care (real) mai obținem computing power.
  Vrei să zici că 3 core-uri de la un quad core o să stea leneșe? Such a waste.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.