Isterii recente din IT

Universul e gata să se termine: Google+ permite oricui să-ți trimită mailuri. Dar poți schimba acest aspect! Cum adică să poată să-ți trimită oricine mailuri! Păi ce viață e asta?

Este clar că oamenii nu pricep care e rolul e-mail-ului. Rolul e-mail-ului e să fii contactat. Contactabil. Să poată cineva să-ți trimită un text fără ca tu să răspunzi instantaneu, dar să îi poți răspunde acelei persoane. Nu, oamenii nu pot să afle unde locuiești tu, să-ți spargă casa: cel mult pot să-ți trimită o scrisoare în poștă. Ce gaură de securitate visează Internetul?

E clar că s-a rămas fără subiecte, și presa de IT, sătulă să raporteze că Microsoft și Apple au lipsit complet de la CES, a decis să se ia de un aspect absolut normal al rețelei de socializare de la Google. În fond, dacă nu vrei să primești mailuri nu îți faci cont de e-mail. Bine, partea bună e că nu doar iRealitatea spune cum se poate dezactiva acest feature, ci însăși Google a notificat utilizatorii de G+ prin mail despre această facilitate. Dar știrile cu Google does something vînd mai multă presă, deci e ok.

Următoarea știre e mult mai gravă. Mai jos articolul:

Data de care trebuie să vă feriți ca utilizatori de Windows XP e 8 aprilie 2014

E clar, vine sfîrșitul lumii, se termină universul, adios! Voi ăștia care utilizați Windows XP: calculatorul vi se va dizolva într-o mare de acid sulfuric! Dar totul va fi ok pe 9 aprilie. Serenity now. Întotdeauna, puțini vorbesc despre ziua de după sfîrșitul lumii, cînd probabil se va da liber la bugetari, că e o zi după sfîrșitul lumii.

Jurnalistul profesionist ar putea totuși să facă un minim de efort și să trimită un mail (prin Google+! See what I did there?) către un jurnalist de IT sau chiar către un amărît de blogger care mai știe cîte-o chestie de IT și să afle despre ce e vorba. Sau poate să citească în presa de IT despre treaba asta, și să nu-și panicheze cititorii inutil ci, eventual, să-i sprijine să găsească soluții, și să le prezinte problema corect.

Nu, pe 8 aprilie nu va veni sfîrșitul lumii. În plus, problema e mai delicată: dacă ai Windows XP e foarte posibil ca deja să fii inclus în super-rețelele de drone făcute să trimită spam. Chiar și în ziua de azi, cu suport de la Microsoft, a avea Windows XP este un risc în sine, și un upgrade la Windows 7 sau chiar la Windows 8 e imperios necesar.

Cam 30% din desktop-uri încă mai rulează Windows XP. Ce se va întîmpla cu respectivele desktop-uri? În principiu, softul nu va mai fi actualizat dacă se găsește o problemă nouă la el. Problema reală cu Windows XP este că utilizatorii, veniți în mare parte din perioada în care Internetul avea un cost prea mare, nu și-au făcut update la software, rezultînd în mașini expuse vulnerabilităților existente în mod curent, și reparate de Microsoft. Neglijența le face pe acele masini expuse; altfel, ca orice mașină, cu un firewall decent și un utilizator care nu stă toată ziua pe site-urile de pornografie precum cancan.ro, un WindowsXP nu are de ce să sufere.

Recomandarea mea e, totuși, un upgrade la Ubuntu sau la Fedora. Nu cred că există soft care rulează numai pe WindowsXP să nu fie emulat prin Wine pe Linux. Pentru 90% din utilizatorii de Windows XP un Linux e numa’ bun. Pentru cei care nu pot și nu pot, Windows 7 e un sistem cît se poate de solid, și pe alocuri chiar și Windows 8 poate fi o soluție.

Dar nu are rost să ne isterizăm. Și nu, nu a ales complet arbitrar Microsoft să oprească suportul pentru WindowsXP și pentru SecurityEssentials: Oprirea aceasta a fost anunțată încă de la început, și ea a fost de fapt făcută de acum 5 ani, pe 14 aprilie 2009. Acum se termină și suportul extins, cu alte cuvinte perioada de grație în care utilizatorii de WindowsXP puteau să-și găsească alte soluții. Și soluții există.

Și pentru cei care vor începe să urle că Linux e mai meseriaș, mai tare și-așa și pe dincolo: da, e ok, Ubuntu 13.10 e mișto. Dar mai știi cum arată Ubuntu din 2001? Sau Fedora din 2001? Spre deosebire de sistemele respective, Microsoft a întreținut Windows XP vreme de 12 ani și jumătate – un efort extraordinar pentru cel mai folosit sistem de operare al timpurilor lui. Dar da, e timpul să se și retragă, și să lase loc altora mai buni.

Cît despre presă rămîne cum am stabilit. Rolul ei nu e să informeze, ci să sperie și isterizeze oamenii.