Jazz night

11-13 mai – la Braşov se ţin ‘Galele de Jazz’.

Nu prea există public de jazz în Braşov. Sala era plină doar pe sfert, şi jumătate din cei prezenţi erau pensionari care probabil profitau de o reducere (dealtfel, recunosc, şi eu am profitat de o reducere pentru că sunt student. Măcar să profit şi eu de chestia asta)

În ciuda acestui fapt seara a fost superbă. A început cu o formaţie braşoveană 100% (Transilvania Band?)- nu cîntau de foarte multă vreme împreună, dar chiar şi-aşa reprezentaţia a fost excelentă. Remarcabile solo-urile de trompetă, în ciuda sonorizării (e drept că stăteam în rîndul 6 şi asta a atenuat din lipsa de prezenţă de spirit a inginerilor de sunet 😉 )
După aceea a urmat un trio din Italia, cu un basist îndrăgostit de contrabasul său (făcea nişte grimase foarte faine în timp ce mînuia instrumentul – muzical, golanilor, nu vă gîndiţi la prostii). Pianistul destul de bun (nu-l împuşcaţi, da?), doar bateristul un pic cam adormit. Desigur, au şi o scuză, băieţii erau proaspăt aduşi din Italia, veniseră de la avion direct pe scenă.

O pauză destul de scurtă a precedat concertul unei jazziste din Israel, care avea o voce sîsîită (cînd nu cînta) şi care, vorba bancului (Man, you have an obsession) avea o preferinţă specială pentru două subiecte: “sex” şi “orgasm”. Altfel, solistă excelentă ce a condus o oră de concert ce a trecut ca prin vis.

Apoi, principalul moment al serii, Mircea Tiberian şi Nicolas Simion într-un quartet avînd alături doi tineri – un basist tînăr extrem de talentat şi un toboşar strălucit. Concertul pe măsura numelor implicate… Dar bisul a fost ceva de vis. “Joc de doi” compusă de un jazzist român al cărui nume îmi scapă – la care a contribuit fiecare din artişti cu solo-uri incredibile – Tiberian crea poezie la pian, basistul înlănţuia teme complexe iar toboşarul… încă nu îmi găsesc cuvinte. Toate, evident începute şi încheiate de un Nicolas Simion cu un saxofon magic.

O seară ce s-a încheiat după 5 ore de muzică bună (concertele au început la ora 19, s-au terminat la ora 23:45) după care totul s-a continuat cu un Jam session în Deane’s Irish pub unde formaţia jazzistei israeliene a pornit un show superb. Nu am stat decît pînă pe la ora 1 jumătate, spectacolul a continuat, bănuiesc, destul de mult după 🙂

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.