John Oliver ne bate obrazul

John Oliver, un tip care are în spate o echipă relativ competentă, și-a dat părerea într-o problemă care nu-l privește și în care nu dorește să se implice. Problema refugiaților.

Conținutul e anost și încărcat cu aceleași judecăți teribile de valoare: europenii sunt răi, ungurii sunt diabolici, iar șefa la diabolici este cameramana care a spart tibiile câtorva refugiați. Care fugeau de poliție.

În același timp, în Statele Unite unde Oliver vinde spectacolul său într-o țară care vânează imigranții mexicani în Arizona mai nasol ca primarul ăla din Ungaria. Acolo poliția împușcă fără avertisment (și poate ar trebui să luăm exemplu, să nu mai fugărim refugiați pe câmpuri). O țară care organizează mizerii precum “loteria vizelor” (chiar azi noapte a început), unde ai privilegiul de a trece de regulile arbitrare (făcute pentru a filtra oamenii care intră în țară) pentru a contribui la bunăstarea celor de-acolo, așa cum contribuie alte zeci de mii de români.

Să nu înțelegem greșit lucrurile. Statele Unite e o țară interesantă, care în momentul ăsta reunește o mulțime de oameni interesanți care împing înainte științele, arta și toate chestiile care contează în lume. Doar că printre chestiile pe care le împing în față sunt și zecile de mii de ipocriți precum John Oliver care, din spatele siguranței pe care ți-o dă sistemul ăla “bine pus la punct”, comentează despre lucruri pe care nu le-nțelege. Că atunci când tot universul se căciulește la tine e ușor să fii generos.

Bine, drept îi, Oliver e britanic, țara aia care făcea documentare cu “the Romanians are coming”, și care în urmă cu aproape 100 de ani se bătea cu turcii la Gallipoli. Dar cui îi mai pasă?

PS: Dacă pare că scriu din amintiri, motivul e că nu prea am mai stat prea mult pe Internet zilele astea. Ar fi facil să zic că e o pierdere de vreme: motivul e că am și alte chestii mai interesante de făcut. De exemplu să măsor tavanul din priviri.

PPS: Și totuși, nu le spune nimeni celor de la ambasadă că sistemul ăsta de loterie e un sistem înjositor pentru potențialii viitori cetățeni? Pe de altă parte, oricum viitorii cetățeni vor fi întâmpinați de TSA, cea mai prietenoasă agenție guvernamentală.


12 Replies to “John Oliver ne bate obrazul”

 1. Roxana Chirilă

  John Oliver are un stil pe care-l păstrează de la emisiune la emisiune. Ăsta e formatul, ăsta e tipul de umor și normal că n-o să facă o comparație cu America pentru că n-o să intre în toate profunzimile posibile ale subiectului. E un tip de stand-up care prezintă știri, nu un jurnalist care face și bancuri.

  Dacă vrei, poți să dai vina pe curentul PC occidental, care îi face pe unii să transmită un anumit gen de informații și pe alții să înțeleagă doar ce vor. Oliver are câteva naivități, dar dacă te uiți la ce spun PC-iștii inclusiv de pe la noi, o să vezi că se înscrie în curent și cam atât.

 2. DanC

  De ce ar fi injositoare Loteria Vizelor? Vrei? bine, nu vrei? nu aplici, ce mare brinza?

  Mai injositoare mi se pare viata in R., unde conducerea e securist/post-comunista, mafiota si cocalar/manelista si le mai platesti si taxe. Infrastructura de rahat, servicii deplorabile etc.

 3. DanC

  Americanii nu sunt ‘minunati’, sint la fel ca noi toti, si buni si rai. Probabil ca au vize ca sa aibe un control al celor care vor sa intre. Oricum, multe alte tari cer viza, nu e nimic extraordinar in chestia asta (?).

 4. DanC

  L-am citit din prima, no pb. Chestia e ca il iei prea in serios pe Oliver. Care e un alt clown – face si el ce poate si stie pt un ban. Nu trebuie sa-ti iei your life lessons de la un idiot ca asta. Iar in chestia cu Loteria Vizelor o fi vorba de ‘vulpea care n-ajunge la struguri’?

 5. Perkele

  John Oliver a criticat si sistemul american mult mai dur decat a facut cu Europa si refugiatii, din articolul tau reiese ca el ar aprecia sistemul american, din spatele caruia isi da cu parerea despre europenii rai.

 6. krossfire

  Poate l-as fi aparat pe John Oliver pentru ca-mi pare cel mai bun entertainer de genul lui de la tv, dar in cazul episodului astuia (si al altui episod, legat de “boicotarea” celor care nu primesc persoane transgender in magazine), dreptatea se afla de partea pubilcului revoltat. Sunt probleme care implica mult mai multe drepturi, libertati si legi decat lasa moderatorul sa se inteleaga si nu pot fi reduse la “a vrea” si “a nu vrea”.

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.