Jurnal de virus, ziua #15

E o diferență între realismul unor oameni și discursul ăla depresiv despre cum România „nu se mai face bine niciodată”. Am un sentiment din ce în ce mai puternic că oamenii ăștia își doresc ca România să eșueze numai și numai pentru ca ei să poată veni după aceea să explice că: „da, de-asta România e de rahat”.

Nu mai e doar pesimism, ci e despre o atitudine persistentă, întinsă pe tot istoricul lor personal. E acceptabil un moment de disperare, dar dacă repeți consecvent de zece ani că „da, România e de rahat” înseamnă că poate motivul pentru care România nu se schimbă e că tu nu te schimbi. Și zece ani sunt mulți ani, incredibil de mult timp, și incredibil de multe lucruri puteau fi schimbate.

La un moment dat s-a propus (și cred că e și implementată acum treaba) ca la anumite ore din megafoanele poliției să cânte imnul național. Proteste, vaiete. „Pe mine chestia asta nu mă face să mă simt patriot, ci dacă ar rezolva X, Y și Z”. Nu, nu te-ar face nici aia să devii patriot. Că nu așa funcționează patriotismul, ca monedă de schimb, nu mergi la piață și nu îl dai pe fructe și legume.

Și nu, treaba cu imnul nu e o mișcare politică. Ar fi fost dacă imnul ar fi fost vreo odă închinată partidului, ca „Trei culori”1)deși nici ăla nu era chiar atât de „odios”, dar imnul este despre deșteptare, și nu deșteptarea aia cu deprimanții de la Europa FM. Practic, poliția îți zice prin megafoane: „bă, dacă îl prinzi pe unul că-ți pune piciorul pe grumaz, dă-i în cap, că ești român, urmașul lui Traian, Mihai, Ștefan, Corvin”. Da, poliția îți face propagandă anti-sistem, la indicația sistemului. Da’ trebuie să nu fii prost, și să te oprești din vorbit și să asculți un pic ce zice imnul ăla. Cum zice și Ovidiu, imnul ăla poate că nu e pentru tine, ești prea ticălos și slab ca să fie.

Am văzut că continuă războiul total cu BOR. E neclar de ce. Probabil mesajele precum cel postat pe instagram de BOR nu e pe placul românilor prea inteligenți și prea plini de sine. Zilele trecute am avut un mic carambol cu un băiat de social media care vrea să fie luat în serios dar prezintă trunchiat niște citate „pentru că oricum BOR sunt ticăloși”. Vroiam să scriu ceva dar nu a mai fost nevoie, au scris alții despre asta, dar mi se pare că oamenii nu fac diferența între ceea ce cred ei că le-a făcut biserica (nimic, la modul foarte concret) și ceea ce li se spune că le-a făcut biserica.

Le-au dat și în engleză de baltă, ca să priceapă specialistul social media român

Nu vreau să-i scot basma curată pe BOR, dar serios mi se pare că sunt mai huliți pentru niște chestii pe care nu le-au făcut decât hoții care au deturnat fonduri din sănătate sau au vândut chestii la supra-preț.

Evident, o să vină acum puhoi de lume să se certe cu mine că „ăla a împărtășit n oameni cu aceeași linguriță”. Băi, e situație de urgență, de ce nu ați trimis poliția peste ei să-i disperseze și să-l aresteze pe individul care făcea asta? Da, mă aștept la o pedeapsă severă pentru cei care au făcut treburi care contravin legii, trebuie să fii specialist social-media să nu înțelegi chestia asta. PS: ca să clarific, ia gândiți-vă ce mesaj tare dacă l-ar fi luat cu duba pe episcopul care i-a împărtășit pe oameni cu aceeași linguriță. Dar aceiași care urlă contra bisericii urlă și contra poliției, nimic nu-i bine pentru ei.

Mă mai irită ipocrizia oamenilor care dau share în continuare la articole scrise de profesioniști care au activat în presă de foarte mulți ani, și care acum deplâng starea sistemului de sănătate. Da, bos, și eu pot să scriu asta acum. Era treaba ta să o faci atunci când oamenii nu se gândeau la asta, că de-aia ești presă, ca să fii câinele de pază al democrației. Despre asta nu vorbește foarte multă lume, că presa nu și-a făcut treaba, ci s-a băgat la clickbait, și face asta de zeci de ani încoace, de la semizeul Cristoiu și încă de dinaintea lui.

Și când vă vine să ziceți: „bă, ce țară de rahat”, nu uitați că la voi vă referiți. Și destul cu mesajul negativ, hai să facem ce zice moș Dani: „Să ajutăm cu vorbă și cu faptă bună pe cei care au nevoie de noi”. Poate în activitatea mea care urmează o să încerc să vorbesc despre cu totul altceva decât virus. Dar las aici paginile astea de jurnal, că poate peste ani or fi bune cuiva.

NOTES   [ + ]

1. deși nici ăla nu era chiar atât de „odios”

9 Replies to “Jurnal de virus, ziua #15”

 1. adi

  s-au deranjat mulți după ce au auzit imnul de parcă veneau cu virusul peste ei în casă. unii spuneau că altceva mai important n-au de făcut. sunt niste idioți care mai presus de asta sunt pesimiști, nu au nimic ce poate fi lăudat. de lătrat, latră toți. dar ei nu mușcă, doar latră.

 2. Dorin Lazăr

  Pesimismul poate e un semn al depresiei. Idioți? Nu neapărat, dar da, cred că la un moment dat ar putea oamenii ăștia să-și scuture depresia pe care o au și să lupte pentru binele altora dacă nu al lor. Eh. Vorbesc despre niște valori din alte filme.

 3. Cristian Banu

  Există o adevărată fervoare negativistă și cumva și impresia mea este că cei cu „ca la noi la nimenea” și „România, țară de căcat” simt nevoia unei pansări emoționale a ratării lor. România s-a schimbat mult în bine față de acum 30 de ani, stăm mult mai bine decât alte țări la destui indicatori. Acum vedem că și alții au spitale „de rahat”, îi ia criza „pe nepregătite”, că și în țara tuturor posibilităților mor oamenii pe capete și spitalele sunt terminate…
  Este clar că propaganda comunistă a avut și un efect pe dos, deși e amuzant că majoritatea celor de mai sus bifează marile ctitorii comuniste – Transfăgărășanul, Bicazul, Vidraru…, vibrează la filmele lui Sergiu Nicolaescu.

 4. Dorin Lazăr

  Heh, ce gând interesant mi-a trecut prin cap. Când vine unul să explice ce mișto e Transfăgărășanul, îi propun un târg: cum i-ar plăcea încă un Transfăgărășan, dar el să renunțe pe următorii zece ani la folosirea internetului. Un târg greu de digerat, cred.

 5. UrsuPolar

  Nu inteleg de ce ar avea oricine probleme cu imnul dat prin oras cu masinile de politie. Eu am problema cu faptul ca sunt date de pe masinile de politie. Megafonele alea nu sunt facute ptr muzica, se aude execrabil. Adaugam si ecoul dintre blocuri, efectul lui Doppler, galagia orasului, si in final iese un remix Skrillex. Daca e ceva ce m-a invatat Pimp My Ride e ca poti sa bagi un sistem audio foarte opulent intr-o masina. Deci se poate. Trebuie doar sa se vrea!

 6. Mircea

  Am inceput anul asta vorbind cu cineva la munca, ca daca nu incepem sa ne uitam serios in oglinda inainte de orice, o sa ne ia dracu’. Suntem deja pe copca, dar nu e tarziu. Pentru niciunul dintre scenarii. Mai zicea cineva: put your house in order before you criticize the world.

 7. Mîțiu Ioan

  Pe undeva nu mă miră fervoarea atacurilor anti-BOR din partea “stângii progrezizde” ( o categorie pentru care am același profund respect ca și pentru “dreapta lebertariană” ). Trebuie și ei să critice ceva în condițiile în care în nici două luni li s-a prăbușit cam tot edificiul, pe pași clari:

  Idealul unei lumii frontiere nu că s-a depărtat dar într-o lună termenul de “graniță” a redevenit brusc la valențele din secolul al XIX-lea – și asta tocmai când părea că doar un mic imbold mai e necesar pentru a adopta refugiați fără număăăr;
  Ieșitul la pub-uri/terase/ce-o-mai-fi-vineri-și-sâmbătă – una din principalele motivații ale muncii corporatist-urbane a fost brusc și radical interzis. Efectele cumplite – mai rele chiar decât interzicerea liturghiilor pentru credincioșii radicali/habotnici;
  Transportul public a fost la fel de brusc pus sub semnul îndoielii iar mașina personală, una din principalele ținte ale ecologismului-neofascist și-a arătat ( din nou ) valențele. E groaznic… fără multe se poate trăi pe lumea asta dar nu fără un dușman comun și ușor de identificat;
  Fițele de “stânga” au căpătat un puternic “șut intern” în aceste momente în care se dovedește că un lucrător la supermarket e net mai valoros decât un specialist cu masterat în teoria nimicului discriminatoriu și doctorat în depistarea celui de-al șaptelea gen uman ;). Mai în glumă mai în serios mă aștept ca după epidemie ( prin mai-iunie adică ) listele partidelor de stânga și centru-stânga să aibă la loc de cinste casierii de la Lidl și manipulatorii de la Urgent Curier – au arătat că gestionează o criză, politica va fi floare la ureche pentru ei. Să eliminăm deviațiile mic-burgheze ale “stângii caviarului” și idealismele “stângii progrezizde”;
  Gripa actuală a izbucnit în China ( motiv pentru care o voi numi constant “gripă chinezească” ) – or se știe că în străfundul sufletului enorma majoritate a stângiștilor urăsc SUA/Europa și sperau numai la lucruri bune de la China. O înșelare mai mare a așteptărilor era greeeu de conceput;
  La modul mai subtil, fundamente culturale precum “40 e noul 30” sau “60 e noul 45” sunt drastic infirmate. Ata ete, biologia nu iartă, e știință pură ( din păcate ) iar nu “pseudo-știință stângistă”. Abia aici efectul cred că va fi cel mai profund și de durată.

  Or la atâtea dărâmări ale crezămintelor fundamentale cum să reacționezi altfel decât cu negare și agresivitate la adresa inamicului de serviciu? 😀

 8. Mîțiu Ioan

  E inamicul de serviciu deoarece e cam singurul la care e acord unanim – inclusiv la înjurat PSD-ul unii din segmentul respectiv au jenă. Eventual au votat cu Viorica pentru a arăta că sunt rebelii rebelilor. 😉

  Așa facil nu e de atacat BOR, decât pentru cei deja convinși, deoarece virtual toți se țin departe de principalul instrument/mijloc de comunicare al instituției: liturghiile și celelalte acte de cult. De-aia atacurile lor sunt adesea hilare/ copy-paste din alte părți.

Comentariul tău (dacă comentezi prima oară, comentariul va ajunge în moderare)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.