Jurnal de virus – ziua #21.3

Am constatat că un bun remediu (sau măcar ceva să mai ușureze povara) e să joci jocuri de construcție, fără un „dușman”, fără presiune. Și am zis să fac un episod special de jurnal ca să scriu un pic despre ele.

Un foarte bun exemplu de astfel de joc e Stardew Valley. Stardew Valley e un joc în care moștenești o fermă și trebuie s-o construiești din „aproape nimic”. Primești în prima zi 15 semințe de păstârnac, le plantezi, saluți toată lumea din sat, și faci diverse lucruri „pe lângă curte”. Există și un segment în care te bați cu diverși monstruleți într-o mină, dar chiar și „moartea” de-acolo nu e ceva permanent, și singura penalizare e că-ți pierzi inventarul curent de pe personaj. E un joc cu o comunitate foarte simpatică, pozitivă, și în general e genul de joc de „good vibes” pe care îl recomand acum mai ales celor care se simt un pic în corzi din cauza carantinei. Ajută să mai scadă un pic din stres.

Stardew Valley undeva la început de tot.

„Astroneer” e un alt joc pe care l-am mai pornit zilele astea. E un pic mai dificil – ești un astronaut care aterizează pe o planetă și încerci să-ți construiești o bază recoltând tot felul de elemente naturale. Vizitezi un întreg sistem solar până la final. Din câte înțeleg, există un scop final, dar mi-e neclar care e pentru că nu am reușit niciodată să ajung până la finalul jocului. Astroneer e un fel de Minecraft în spațiu, doar că nu are grafica aia blocky, ci, din contră, modelezi tu terenul (în timp ce faci săpături. Astroneer e despre construcție, explorare și descoperire, e un joc excelent și e incredibil de ușor să pierzi zeci de ore în el.

Astroneer, cu o bază semi-dezvoltată

Jocuri de explorare, de descoperire, de construcție. La fel aș putea numi, de exemplu, Subnautica, un joc spectaculos din punct de vedere vizual (pe care însă nu l-am încercat). Merită în astfel de momente să ne uităm spre genul ăsta de jocuri: constructive, pozitive. E un moment bun de pornit un Minecraft fără zombies, sau un Cities: Skylines pe „easy”, fără foarte multe dureri de cap. Nici nu mă miră că Animal Crossing e atât de popular zilele astea.

La fel, poate că un ETS (European Truck Simulator) ar merge chiar bine, din câte aud există și ceva DLC de România, dacă chiar vreți să vizitați plaiurile noastre. În general aș recomanda jocurile astea care nu oferă neapărat o cursă contra-timp, nu imprimă un sentiment de urgență, jocuri mai „casual” pe care le poți termina în timpul tău.

De exemplu, pot recomanda cu căldură un stil de jocuri numit „Hidden Object Games” (sau HOGs). Jocurile astea sunt de obicei pseudo-investigații, cauți diverse obiecte în scene și rezolvi diverse puzzle-uri, cel mai des nu foarte dificile. Nu sunt capodopere – poveștile sunt uitabile, grafica e mai plăcută sau mai puțin plăcută (depinde de cât de vechi e jocul), dar faptul că există un singur final, și anume cel „fericit”, că există hint-uri, că nu există o concurență, ajută enorm.

Și ca un sfat de încheiere: aveți grijă să nu transformați joaca într-un alt subiect de stres. Știu cum sună un pic paternalist și poate chiar enervant pentru unii, dar mi se pare că foarte des oamenii ajung în loc să trateze jocurile ca pe entertainment, să le trateze ca pe o sursă suplimentară de stres. De-asta am și făcut această listă mică de sugestii: pentru că uneori trebuie să-ți și alegi jocurile cu cap ca să nu cazi în capcană. Nu că ar fi o problemă să joci un joc dificil, sau unul plasat într-o atmosferă tensionată (aș fi ipocrit, chiar aseară am început să joc Fallout 3), doar că mai ales în zilele astea poate că merită să căutăm niște experiențe pozitive.

Da, am scris trei postări azi, dar sper că au fost utile.


14 Replies to “Jurnal de virus – ziua #21.3”

 1. krossfire

  “Un foarte bun exemplu de astfel de joc e Stardew Valley. Stardew Valley e un joc în care moștenești o fermă și trebuie s-o construiești din „aproape nimic”. Primești în prima zi 15 semințe de păstârnac, le plantezi, saluți toată lumea din sat, și faci diverse lucruri „pe lângă curte”.” – De-aia joc si eu Farming Simulator si ma gandesc sa merg sa plantez cartofi in Estonia dupa criza, doua lucruri despre care nu stiu absolut nimic :))

 2. Dorin Lazăr

  nu am încercat Farming Simulator, deocamdată am decis să nu practice what I preach și să mă apuc de Fallout 3, printre picături, că pregătesc și următorul episod din podcastul de istorie.

 3. Blue

  “Astroneer” ăla seamănă cu “Planet Nomad”, dar grafica e mult mai slăbuţă… Deşi “Nomad” e încă în beta. Dar “No Man’s Sky” bate la fund pe ambele… Are explorare, descoperire, construcţie, space fight, etc.

 4. Dorin Lazăr

  Nu am încercat „No man’s sky”, în mod normal nu aș fi încercat nici Astroneer dacă nu m-aș lovit de el întâmplător. L-am încercat și mi-a picat bine din prima. Poate altă dată voi încerca și No man’s sky, deși sunt mai multe aspecte care îmi displac la NMS, inclusiv hype-ul. Mai aștept un pic.

 5. Dex

  Pastarnac era? Eu am zis la toata lumea ca sunt gulii. Asa apare fake news-ul.
  Recomand: Slime Rancher, My Time At Portia, Graveyard Keeper, Starbound, Forager, pe acelasi segment de jocuri mai de relaxare.

 6. jollyca

  Cred ca Subnautica este de fapt “survival game” (gen “Don’t starve”), tipul de joc in care ai totusi un dusman. Sau mai multi.

 7. Dorin Lazăr

  Nu știu, am văzut la PewDiePie un pic, nu țin minte să fi murit cât m-am uitat la clipurile lui, credeam că „pericolul” e imaginat de Pew, nu real. E drept că m-am uitat și eu doar la 2 sesiuni.

 8. Blue

  Da, “No Man’s Sky ” a avut o problemă urâtă de promoţie, pentru că au promis multe înainte şi au venit cu mult mai puţine în momentul lansării. Însă, au recuperat pe parcurs, într-un mod satisfăcător, din ce am observat eu. În plus, nu au cerut bani extra pentru următoarea versiune (v2.x), upgrade-urile fiind gratis.

 9. F.

  Eu ma joc de cativa ani HayDay, tot cu o ferma la care trebuie sa faci diverse. E usurel, are grafica draguta, iti ia 10-15 minute la cateva ore.

 10. Dorin Lazăr

  Nu îmi plac deloc joculețele astea de mobil, poate pentru că își folosesc niște mecanisme destul de aproape de imorale pentru a scoate cât mai mulți bani de la utilizatori. Sau poate nu e genul, și confund?

 11. Gabriel Iacob

  Recomand Subnautica din tot sufletul. Nu e un joc perfect și are inamici (și tu doar gadgeturi defensive), dar surprinde atmosfera de Robinson Crusoe spațial perfect. Datorită contextului, jocul chiar are și un sfârșit, pe care te bucuri să-l vezi, spre deosebire de alte joci de construcție.

 12. Dorin Lazăr

  E pe lista de achiziții, dar cumva anul ăsta vreau să o las mai moale cu cumpăratul de jocuri. Am o bibliotecă prea mare pe care nu am explorat-o suficient.

Comentariul tău (dacă comentezi prima oară, comentariul va ajunge în moderare)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.