Kickstarting (cum încep proiecte?)

Soccer Kick Cat - http://www.anvari.org/cols/Amazing_Moments/Soccer_Cat_Kick.htmlCum începi un lucru? Începutul e uneori mult mai important decît orice altă fază a proiectului – pentru că cel mai des spune cît de decis ești să-l duci la capăt, și care e atitudinea ta față de el. Multe idei bune pot eșua dramatic dacă nu ești atent la felul în care începi – e cazul meu, prea pățit din punctul ăsta de vedere.

Am mai multe idei și proiecte eșuate decît reușite. Idei de cum să fac lucruri extraordinare, geniale, proiecte chiar începute pe care mai devreme sau mai tîrziu le-am abandonat. După fiecare eșec, după fiecare carte închisă fără ‘The End’ pe ea, după fiecare idee de super-program pe care l-am lăsat într-o formă necompilabilă, și fără idee de dezvoltare mai departe am stat să mă gîndesc de ce am făcut asta. De ce nu am putut să finalizez ceea ce începusem, și de ce nu am reușit să mențin energia creatoare cu care începusem?

Sunt foarte puține lucruri mai rele decît un proiect început dar neterminat. Motivul e simplu: o nereușită este mai demoralizantă decît dacă ai fi stat cu mîinile sub fund să nu faci nimic. Drumul spre iad e pavat cu intenții bune…

Secretul stă în felul în care încep. Încep cu dorință fierbinte de a face un anumit lucru, dar fără determinarea de a-l duce la capăt. Poate părea amuzant, dar nu este – a-ți dori să faci un lucru e o treabă, a investi real în el este cu totul alta. Avîntul inițial nu te va ține mai mult de cîteva zile, ore sau minute (depinde de cît de mult îți dorești acel ceva). Trebuie făcut ceva pentru a păstra avîntul inițial pe mai mult timp.

Așa că am încercat să găsesc un set de reguli pe care să le respect sau întrebări pe care să mi le pun înainte de a începe fiecare proiect căruia mă dedic în mod real.

 1. Merită investiția? Orice proiect cere efort – iar rezultatul îți dă un anumit nivel de satisfacție. Că e vorba de bani, de timp liber, de un joc pe care îl joci, de o bere, de o masă bună; la sfîrșitul fiecărui proiect trebuie să aduni nivelul de satisfacție și să scazi valoarea investiției. Și întotdeauna există o investiție:că e vorba de timp, de bani, de energie. Întotdeauna există un cost. Ecuația e simplă: dacă satisfacție minus cost dă o valoare pozitivă, atunci merită.
 2. Vei putea continua investiția pe tot timpul proiectului? Un proiect, chiar unul personal, fără interes pentru altcineva necesită timp. o oră pe zi, patru ore într-o săptămînă. o oră într-un an. Asigură-te că poți continua investiția de energie, timp și resurse pe tot timpul proiectului.
 3. Nu începe singur. Deși e tentant, să lucrezi singur la un proiect presupune că nu ai feedback de la nimeni – nu o să te poată ajuta nimeni, și mai ales, în momentele în care o să fii foarte aproape de a te lăsa păgubaș, nu o să ai cine să vină să te sprijine. Foarte des, cheful de lucru e mai mare cînd faci o chestie împreună cu cineva.
 4. Fă-ți un plan. Nu trebuie ceva complicat – doar o schiță inițială, în care să desenezi pașii principali prin care vei ajunge la capătul a ceea ce dorești să faci. Asigură-te că înțelegi foarte bine ce vrei să faci – nu e necesar să știi cum, dar e foarte important să știi ce.
 5. Dacă ai nevoie de un plan detaliat, adaugă-l ca primul pas din schița proiectului. Dacă a face planul cere mai mult de o zi probabil nu știi nici tu ce vrei, moment în care ar trebui să te gîndești la întrebările de mai sus.
 6. Asigură-te că urmărești pașii planului pe care ți l-ai făcut inițial. Urmărește-ți progresul. Exprimă în cifre ceea ce vrei să faci, și rezultatul.
 7. Nu te grăbi. Dacă te grăbești de la început, e semn că ardoarea ta o să se ducă precum un foc de paie.

Cum procedați voi cu proiectele voastre?


5 Replies to “Kickstarting (cum încep proiecte?)”

 1. Dorin

  Dacă ai ceva învățături interesante de-acolo, ar fi chiar fain să dai un feedback mai dezvoltat. O să caut și eu cartea să văd ce spune omul 🙂

 2. Mircea

  Un alt termen foarte uzitat este cel de kick-off… si, da, isi merita investitia. Oricum trebuie sa-l faci, orice lucru are un start/inceput, principial vorbind. Un kick-off il faci dupa o anumita metodologie. In proiecte foarte complexe ai chiar si necesitatea implicarii unui “startup manager”, care are rolul de a pune lucrurile in miscare dupa care se convertest in alt rol, sau se retrage. Dar cazurile astea sunt atat destule de rare, e un privilegiu sa participi in astfel de proiecte.

 3. Dorin

  Știu ce zici – și într-adevăr, e o știință aparte în kick-off. Eu am avut parte de astfel de proiecte pornite de cineva, dar continuate de altă formulă (cel puțin la conducere). Nu s-au terminat cu succes, dar nu din motive de comunicare.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.