Kowloon Walled City – orașul monolit

În călătoria mea prin Hong Kong mi-a atras atenția densitatea de populație de pe străzile orașului – dacă în zonele turistice lucrurile arată relativ decent, prin zonele populate de localnici lucrurile nu mai stau deloc așa – la trecere la fiecare semafor vezi vreo 100 de oameni care așteaptă să treacă – minut de minut.

Chiar dacă probabil nu e un record mondial, a fost un record personal să stau la semafor cu încă 100 de oameni. Vorbind însă de recorduri fascinante, Hong Kong deține (sau deținea) unul. Kowloon Walled City a fost unul din cele mai dense centre rezidențiale de pe planetă, cu o densitate de 1,255,000/km2. Da, un milion.

Kowloon Walled City

Kowloon Walled City

Istoria lui e destul de turbulentă – inițial un turn de observație al chinezilor care supravegheau Hong Kong-ul, uitat la negocierile între britanici și chinezi, dărîmat în timpul scurtei perioade de ocupație japoneze, enclavă ce a găzduit o mulțime de refugiați chinezi de la formarea Republicii Populare Chineze, după care a început să se dezvolte. Pe verticală, fără nici un arhitect care să supervizeze proiectul. Ceea ce a dus la crearea unui labirint infernal, fără nici o noimă pentru cei din exterior. Singura restricție care s-a putut aplica orașului a fost obligația de a nu trece de etajul 14 în construcțiile clădirilor pentru a nu afecta aeroportul care e foarte apropiat. Poliția din Hong Kong nu avea jurisdicție în Kowloon (respectat în virtutea acordului inițial între britanici și chinezi).

În 1984 China și administrația britanică a Hong Kong au semnat un acord pentru demolarea orașului – în 1987 a început evacuarea orașului urmînd ca în 1992 să fie dărîmat. Avem foarte puține informații despre viața în Kowloon – în mare parte datorită faptului că oamenii s-au temut să investigheze orașul monolit. Pe youtube a apărut o secvență filmată cu mare grijă (probabil cu o cameră de mici dimensiuni, ascunsă, imaginea prelucrată și stabilizată la post-procesare) în care putem să luăm pulsul orașului

Pentru cei care sunt dispuși să sară peste secvența inițială în care Jean Claude Van Damme își arată pieptul dezgolit, mai e o secvență inclusă în filmul Bloodsport (calitatea filmării face diferența, dar e în principiu cam același lucru ca și primul film).

(sursa pentru cele două filme)

Mai există informații despre o expediție japoneză făcută în 1992 chiar înainte de demolarea orașului – se pare că există niște hărți construite de ei. Dacă puteți ignora background-urile infernale, povestea poate fi găsită pe webarchive, aici.

Un fotodocumentar intitulat „Planeta Hong Kong” puteți să vedeți pe blogul lui Eugen Andronic. Episoadele sunt aici: 1, 2, 3, 4. Nu apare Kowloon City (documentarul e din 2009), dar cred că redă destul de bine spiritul orașului.

Kowloon a fost mai mult ca sigur inspirație pentru design-ul orașului virtual Kaineng din Guild Wars. Dar despre GW o să vorbesc în altă postare 😉