#kpopgirls Februarie 2023

Luna februarie e un pic mai scurtă, așa că o să adaug niște extras să fie bine. Dar să începem cu ce s-a lansat bun în februarie:

CLASS:y - Target

Piesa începe ca ceva ce ar putea suna ca un soundtrack bun pentru un James Bond corean; un James Bond foarte KPop cu gumă de mestecat roz și baloane colorate. V-am zis că coreenii se pricep extraordinar de bine la mash-up-uri de stiluri? Target fix asta face - începe ca un Eurodance dramatic care ia un pic de aromă de bubblegum pop.

tripleS - Rising

Dramatic, exact cum îmi place mie. Chiar dacă e mai de dans decât restul, pare că (nu am versurile să confirm) e despre cum fetele se ridică din sărăcie prin exact ce fac, adică muzică. Partea cea mai bună din clip e că vezi un pic cum arată blocurile coreene la începutul clipului. Nu știu cât de reală e interpretarea mea, dar piesa rămâne oricum în cap. Uuuuuuh, rising! (cu accentul altfel decât l-aș pune eu)

Stay-C - Teddy bear

Bubblegum pop pur, făcut cu mare artă, executat la perfecție.

Purple Kiss - Sweet Juice

Hai să avem o discuție de adulți. Ce se întâmplă când ai niște oameni care vin și scriu niște versuri despre „sweet tooth” pentru o trupă care are o poveste de background de vrăjitoare și piese un pic mai grele și o tonalitate un pic mai gravă? Sweet tooth este schimbat în Sweet Juice, și devine un lesbian anthem, cel puțin în capul meu. Și un candidat perfect la titlul de cântecul anului, e piesa pe care am avut-o pe repeat tot anul dacă ignor Left Right și Galz Xypher de la XG. Purple Kiss prind aici tot ce îmi place mai mult la KPop - capacitatea de a fi subversive, de a se juca cu muzica, de a pune un pic de forță în piese, de a impresiona vizual, de a inova într-o formă sau alta împrumutând elemente din alte părți. Ador piesa asta și rămâne încă pe primul loc pentru mine - nu pentru că e perfectă, ci pentru că am dezvoltat în ultimele 11 luni o relație deosebită cu ea.

Se pare că luna februarie îmi dă mie vârful topului KPop - anul trecut am pus-o pe Taeyeon pe primul loc cu piesa lansată în februarie. Și nu, nu pot să cred că lesbian undertones sunt accidentale acolo. În plus, ascultați tot albumul Purple Kiss - mi-a plăcut cap-coadă, și o să mai descoperiți vreo piesă sau două care o să rămână în playlist.

Fifty Fifty - Cupid

One hit wonder. Cum pot să zic că Fifty Fifty sunt one-hit-wonder dacă a trecut mai puțin de un an de la piesa lor, care e perfect produsă și executată să fie un bubblegum pop mai serios? Pentru că Fifty Fifty sunt în mijlocul unuia din cele mai mari scandaluri din KPop - tot ce a putut merge prost a mers. Dacă aveți chef de niște bârfe mondene de KPop băgați acolo, e de citit, dar până la urmă e vorba de ceea ce zicea Uzzi: „bani, bani, bani și bani, divertisment pentru tine”. În fine, treaba asta n-are treabă cu mafia (sau are?), dar piesa rămâne excelentă, chiar dacă e și debut și cântec de lebădă.

[EXTRAS] Cocona, Maya, Harvey, Jurin - Galz Xypher

Piesa asta a fost lansată în noiembrie 2022, dar am ascultat-o obsesiv anul trecut. Cocona are un flow absolut demențial, dar fiecare din fete are propriile calități cu care ar îngropa toți rapperii români (și i-a cam îngropat și pe ăia americani). Din punctul meu de vedere arată că dacă adopți un stil muzical cu seriozitate poți excela în el, dar, serios, la 16 ani să îngropi muzical, liric, estetic și prin flow tot rapul modern mi se pare absolut genial.

[EXTRAS] Dreamcatcher - Event Horizon (Younha cover)

Event Horizon e piesa pe care a reinterpretat-o toată lumea - Dreamcatcher își încearcă și ele mâna la piesa asta, și le iese bine. Îmi place piesa asta - este genul ăla de șlagăr modernizat care a dispărut aproape complet din repertoriul european/american, și a dispărut poate un pic prea repede. Love the song, love the interpretation.

[EXTRAS] Yuki, Chaein (Purple Kiss) - Vegas (Doja Cat cover)

Înainte să aud varianta de la Doja Cat am auzit varianta asta și am preferat-o pe asta. De ce? Pentru că o simt elevată prin vocile lui Chaein și Yuki, că chiar dacă nu e producția lor personală se pune.

[EXTRAS] Soyeon - Make your Legend - Supercarry

O piesă produsă de cei de la Riot Games pentru sezonul 2023 de League of Legends. Nu prea se simte contribuția lui Soyeon care e acum controversată, dar mi se pare una din cele mai solide prezențe în popul corean. Soyeon rulează fin.

[EXTRAS] Hanabie - Pardon me, I have to go now

Desigur, Hanabie sunt nipone, dar o să le includ aici pentru că pentru noi, europenii, vin „tot din zona aia” dar și pentru că nu prea am cum să vă zic altfel de ele decât strecurându-le printre alte piese cu care nu seamănă deloc. Știi cum e, mai educați-vă și voi 😍. Dar serios, dacă e prea dulce KPop-ul, ce fac Hanabie e un bun palate cleanser.

[EXTRAS] Rolling Quartz - Azalea

E o variantă live la o piesă de anul trecut, dar ne place live-ul, și oricum, de ce nu? Sună interesant - Rolling Quartz au și ceva material nou în 2023, dar o să-l vedem mai încolo.

[EXTRAS] J (Stay-C) - Best Part (cover)

Ceva soft și lent - un cover care vrea să arate calitățile vocale ale lui J de la StayC. Merge, dar cum am decis ca în lista principală să nu includ cover-uri, nu va fi în „lista celor 100 de piese care vor fi 130”. Dar merge ca extra, pe lângă.

[EXTRAS] ISA (Stay-C) - Good Thing (cover)

Tot un showcase individual, de data asta pentru ISA; parte din promovarea ultimului lor material, cumva o recunoaștere din partea producătorilor că Stay-C au mai mult range decât le oferă ei în piesele pe care le pun pe materialele oficiale. De obicei piesele astea nu prea ajung foarte populare (pentru că royalties și pentru că probabil ajung materiale de cântat în concerte) - le lansează doar pe YouTube și rămân îngropate acolo cu sub un milion de vizualizări, în anonimitate. Dacă vreți o colecție serioasă de astfel de coveruri, vedeți ce are Yuqi de la (G)I-Dle.

[EXTRAS] Yoon (Stay-C) - Sk8er Boy (cover)

Poate că nu vă place piesa asta în original, dar o să fie un pic mai simpatică cântată de Yoon. E clar că nu i se potrivește, dar… it’s cute.

Asta a fost lista pe azi; am umplut-o cu extras, dar voi sunteți oameni serioși și vă uitați doar la cele care nu sunt extras, da? :D Că aia e lista! :D