#kpopgirls Mai 2023

Ascultam o piesă de care o să vă povestesc mai încolo în seria asta, și mă gândeam la felul în care versurile și vocea transmit o încărcătură emoțională destul de specifică indiferent dacă înțelegi versurile sau nu. Emoția vine din intonație, vine din forța pusă în spate - și e mai puțin important ce sunete sunt acolo în ce ordine, doar atmosfera pe care o creează e importantă. De-asta nu mă deranjează foarte tare că versurile cântate aici sunt în coreeană (marea majoritatea) - așa cum nu mi-a păsat foarte tare când versurile erau în engleză și nu știam o boabă, și tot ce auzeam era un Iță Chițălău (Leave the kids alone) sau Oh Mașibo (All that she wants). Emoția e ce contează, nu versul.

Asta îmi amintește de o pildă (că nu poți să-i spui de un banc) pe care am auzit-o de la cineva care avea o vagă tangență cu lumea religiei, că era un călugăr care nu știa limba greacă și se ruga la Dumnezeu cu ceva gen „Doamne, nu mă milui” (sau ceva cu ataraxie, chestii, chestii). În fine, ideea e că ăsta se ruga cu cuvintele proaste; dar avea rang înalt în materie de ninja spirituală. Și se duc odată niște ninja de-ăștia mari la el în vizită să vorbească cu el - și când îl aude, unul din oameni se întoarce către celălalt și-i zice că se roagă prost. Ăla îi spune că nu, nu, se roagă bine, și să nu-l corecteze. Că nu contează cuvintele, ci ce te fac ele să simți.

Și acum să continuăm cu lista de pe luna mai.

Le Sserafim - Unforgiven (feat. Nile Rodgers)

Anul ăsta, mai mult ca niciodată, KPop-ul a produs mult și pentru piața internațională. Sunt trupe (precum XG) care cântă aproape exclusiv în engleză, dar trupe ca Le Sserafim arată că nu ai nevoie să cânți numai în engleză. Unforgiven este o piesă excelent produsă din toate punctele de vedere. Un spectacol audio-vizual, ceva să te îndemne la dans, cu un refren catchy.

aespa - Spicy

Cât de bine e construită piesa asta! E destul de ușor de înțeles despre ce e, un fel de „sunt cea mai meseriașă”, lăudăroșenie clasică, nimic extraordinar ca versuri. Dar e un absolute-banger. Love it! 😍.

Craxy - No limit

Dincolo de intro-ul lugubru, avem o expoziție de talent de rap, pe un ritm old-school adus la zi, dar elevat mai apoi cu tehnologie de anul 2023, și cu o frază cântată excelent. Habar n-am ce zic fetele, dar cum o zic!

(G)I-DLE - Allergy

Allergy este pregătirea pentru I Feel, noul album al fetelor de la (G)I-DLE (se citește Idol englezit). O poveste zisă în doi timpi, unde Allergy este prima parte - în care fata se uită în jurul ei și se întreabă de ce nu este ca fetele care au parte de mai multă atenție, de ce nu e și ea influensăriță să se vadă și ea admirată de toată lumea. Așa că își pregătește o operație să primească o infuzie de influensăreală. Povestea, conceptul, versurile, muzica sunt toate făcute de Soyeon, care pentru un motiv care îmi scapă este puternic discreditată și urâtă de opinia publică prin Coreea. Hai să zicem că e controversată, nu că e urâtă, dar tot nu înțeleg de ce; în mod clar e foarte talentată, are o personalitate puternică și muncește cât zece. În fine, Allergy, prima parte din povestea „vreau să fiu influencer”.

DeVita - Ride for me (feat. Dawn)

Piesă făcută pentru piața americană, cu un rapper pe ea, cu un vibe de 00s R&B, o execuție perfectă. Este o piesă americanizată puternic, construită pe tiparul de export, și ceva nu e kosher cu ea; dar chiar și-așa, DeVita are un flow superb pe piesa asta, și o voce cu un timbru deosebit. Versurile… eh.

Ichillin - Siren

Fie nu au imaginație, fie au o temă, dar acum au o piesă despre o sirenă după ce în martie lansaseră piesa Alarm. Dar piesa e bună, are un refren mai grav, mai dramatic, care îmi place foarte mult.

(G)I-DLE - Queencard

Queencard e piesa centrală a lui I Feel, care strânge milioane de vizualizări și audiții - este piesa unde personajul lui Soyeon încearcă să-și imagineze cum ar fi să joace acest „queen card”; își joacă fantezia înainte să treacă prin transformarea definitivă. Concluzia (hai că nu dau spoilere, e un clip de 3 minute și jumătate) este că refuză schimbarea, și își dă seama că e mulțumită cu ce are. Excelent pusă în scenă povestea. Soyeon rulează fin.

DeVita - Naughty

O fațetă un pic mai calmă și mai soft a lui DeVita, se simt influențele R&B, și cum să nu-ți placă?

Mijoo - Movie Star

Despre cineva care visează să devină o vedetă de film, sau care vrea să se simtă ca o vedetă de film? Habar n-am. Dar e o melodie foarte faină, o voce plăcută și niște schimbări de ritm simpatice.

Kard - Icky

Un sound un pic diferit, un pic mai sălbatic, un cântec cu o personalitate aparte. Nu știu cine e rapperul de pe piesa asta dar se potrivește destul de bine pe ce cântă fetele de la Kard. E clar că e cineva cunoscut, dar nu de către mine.

Le Sserafim - Eve, Psyche, and the Bluebeard’s wife

De unde să încep. Titlul… Habar n-am despre ce e. Ritmul alert. Cumva simți că asiști la ceva special, dar nu reușesc să-mi dau seama ce face piesa asta un moment special. E suficient de special cât să fi atras 81 de milioane de vizualizări, dar și vreo încă câteva variante pentru piața anglofonă.

Dreamcatcher - Bonvoyage

Cumva tot ce cântă Dreamcatcher sună a generic de anime, cred că e din cauza felului în care sunt mixate chitările dar și a schimbărilor de ritm constante și a diverselor stări prin care trece piesa. Oricum, nota zece.

Secret Number - Doxa

Un sound plin, dramatic, spectaculos, o idee implementată ca la carte. Dacă aș înțelege versurile tot ce aș vrea ar fi să fiu în club când cântă piesa și să urlu refrenul cu ele.

Pentru plângeri, comentarii, și tot ce trebuie aveți conturile mele de social media.

Pentru că nu am pus prea multe imagini la turele trecute, un screenshot din Unforgiven (Le Sserafim)

Pentru că nu am pus prea multe imagini la turele trecute, un screenshot din Unforgiven (Le Sserafim)