#kpopgirls August 2023

Poate una din cele mai mișto laturi ale fenomenului KPop este cultura dansului - că vorbim de sincroane foarte puternic gândite sau pur și simplu de faptul că piesele pe care le-am strâns în selecția asta sunt marea majoritate numai bune de dat din fund pe ele în club, din punctul meu de vedere e o resurgență a uneia din cele mai frumoase activități sociale, pe care am văzut-o în descreștere de pe la finalul anilor ‘90. Motivul pentru care iubesc eurodance-ul nu este doar pentru că suna super-mișto în casetofonul Internațional cu leduri ci și pentru că era o invitație permanentă la dans. Dans în club, dans cu prietenii, dans de unul singur la tine în cameră în timp ce lumea urlă la tine să te oprești că deranjezi.

Dar ce se întâmplă în KPop-ul modern este resurgența dansului ca spectacol, dar și a dansului ca fenomen de masă. Văd din ce în ce mai multe trupe de dans care iau inspirație din coregrafiile KPop; urmăriți doar seria „KPop in public” de pe YouTube ca să vă convingeți că KPop-ul nu e doar la mine în căști sau la mine pe blog - ci e o parte culturală vie. Că vorbim de trupe care dansează pe Victoriei, în Cluj, la ComicCon sau cine-știe-unde, Kpop-ul e un motiv excelent să faci și altceva decât să te bați pe net cu chiorii care se cred revoluționari.

Itzy - Killshot

O piesă care îmi aduce aminte de albumul bun de la Daft Punk făcut pentru filmul slab Tron. Ce vă dau aici e varianta live, ceea ce înseamnă că pe lângă mișcările de dans o să auziți și vocile fetelor live și o să înțelegeți cât de dificil este ce fac ele acolo.

Kwon Eunbi - The Flash

Un efort solo de la fosta componentă a trupei Ye-A și Iz*One - practic cineva cu mai multă vechime, cu o piesă excelentă pentru ceea ce nu mai poate fi considerat un debut. Un cântec de dans, alert, dinamic, cu un obsesiv „in the flash” în refren, ca singura chestie recogniscibilă pentru noi, ăștia de pe-aici.

Mamamoo+ - Dangdang

Un cântec simpatic cu un refren plin cu o onomatopee, o piesă de vară, jucăușă. Sincer, sunt chiar curios ce o să se întâmple anul ăsta cu Moonbyul și Solar, dacă scapă de contract și reunesc Mamamoo independent, sau dacă continuă în formula asta restrânsă. Moonbyul ❤️ și ❤️ Solar au chimie foarte bună, dar cred că poate e momentul să vină să facă ceea ce vor ele și să aibă libertate mai mare de expresie.

Limelight - Madeleine

Un cântec de vară, ceva ușurel, dansant. Merge excelent la un mojito cu umbreluță.

XG - TGIF

Tiktok song par excellence ca să mă dau mare că știu trei limbi (sau patru, că tiktok vine de la chinezi!). Dar, TGIF este o piesă frustrant de scurtă construită fix pentru audiența de TikTok - catchy, cu un refren memorabil, sub 3 minute (stai că mai sunt și piese sub 2 minute, să vezi acolo tiktokăreală). Nu sunt singurele care fac treaba asta anul ăsta, din păcate, dar XG e proiectul construit pentru universalitate care nu-și pierde esența KPop (cumva amuzant pentru că fetele sunt toate nipone, dar proiectul e corean). Thank God They’re Fly.

Jeon Somi - Fast Forward

Cum ziceam, îmi plac proiectele solo pentru că arată un pic mai multă personalitate, au un aer mai personal. Chiar dacă e vorba de o piesă de dans, se simte amprenta personală, și îmi place fiecare beat din piesa asta. Întotdeauna e fain să vezi ce face o wonder-girl odată ce merge pe picioarele ei.

Jo Yuri - Taxi

Nu știu dacă e o odă adusă taxiurilor sau doar un alt motiv de dans.

Stay-C - Bubble

Nu știu de ce piesa asta îmi sună a pop de anii ‘00, dar e foarte posibil să-și ia inspirația din zona respectivă. În fine, bubblegum-pop un pic elevat, dar tot bubblegum-pop.

tripleS - Girls’ Capitalism

Recunosc, piesa asta mi-a plăcut mai ales pentru videoclip, e o reflecție interesantă asupra relațiilor.

Jihyo - Killin’ me good

V-am zis că proiectele solo sunt foarte des mult mai interesante decât chestiile care se fac cu trupele; piesa asta de la Jihyo de la Twice sună… sună un pic altfel, și vreau să cred că i se potrivește mult mai bine decât ce cântă în mod normal cu Twice.

aespa - Better things

Cred că aespa nu sunt capabile să greșească cu nimic din ce scot. Better things e o piesă bună de despărțire, zic eu, și nu numai. Armoniile alea de pe la mijlocul piesei unde cântă oarecum în contratimp sunt superbe, și îmi place că experimentează cu diverse chestii. Și Winter arată superb 😍.

Everglow - Slay

O piesă excesiv de dramatică, exact cum îmi place mie. Cred că singurul mod în care putea fi mai dramatică piesa asta ar fi fost niște chitări rock. Și schimbările alea de ritm… Yumm.

Hyo - Picture

Girls’ Generation este una din cele mai de succes trupe din KPop, și Hyo păstrează și duce mai departe pedigree-ul lor; Picture e o piesă dramatică, de dans, executată la perfecție audio și vizual.

Yerin - Bambambam

O piesă de anii ‘80 rătăcită în anii ‘20.

Dreamcatcher - Demian

Demian este una din cele mai bune piese de pe ultimul album Dreamcatcher, dar au așteptat ceva vreme să facă un videoclip pentru piesa asta; au mers pe varianta „performance video”, dar e mai bine decât nimic; v-am zis că Dreamcatcher sună ca un generic de anime? Demian nu face excepție. Un pop-rock plin de energie.

Kim Sejeong - Sea of hope

Un proiect individual, cu viori și ritmuri irlandeze să mai adauge un pic de culoare într-o piesă care oricum suna bine de tot. E drept, tot albumul solo al lui Sejeong e excelent, dar piesa asta e exact cum îi zice titlul, o mare de speranță.

X:IN - Synchronize

Luna asta a fost destul de plină, sau mi se pare mie? X:IN lansează la final de vară o piesă de dans dramatică, să anunțe cumva că s-a terminat cu joaca și sunt puse pe treabă. Și piesa sună superb.

H1-KEY - Seoul (such a beautiful city)

Anii ‘80 au venit și le-au mâncat tema fetelor de la H1-Key în această odă adusă orașului în care trăiesc.

Winter (aespa) în Better things

Winter (aespa) în Better things